Tandsten

Tandsten kallas även för plack och är en mycket vanlig åkomma. Tandsten bildas när bakteriebeläggningar på tänderna kommer i kontakt med saliven. Obehandlad tandsten kan leda till tandköttsinflammation och i värsta fall tandlossning och därför är det viktigt att den tas bort. Här har vi samlat viktig information för dig som vill veta mer om tandsten.

Sammanfattning

SymtomSymtomen skiljer sig åt beroende på typen av tandsten, men typiska symtom är blödningar vid tandborstning, smak av var i munnen, dålig andedräkt och vita eller mörka beläggningar ovanför tandköttskanten.
OrsakTandsten bildas av mjuka bakteriebeläggningar som fastnar vid tänderna och sedan hårdnar efter kontakt med saliven.
BehandlingTandsten behandlas av tandläkare eller tandhygienist och vid borttagningen används ultraljud och ibland även kirurgisk laser.
EgenvårdDe första veckorna kan du själv avlägsna bakterierna genom noggrann tandborstning, men om tandstenen har hunnit hårdna måste du få den borttagen av en tandläkare eller tandhygienist.
VårdgivareTandsten behandlas av tandläkare eller tandhygienist.
NätläkareKan inte diagnostiseras/behandlas av nätläkare.

Symtom på tandsten

Den första typen av tandsten som bildas ovanför tandköttskanten yttrar sig ofta på följande sätt:

  • Först är den grynig och porös och är oftast vit till färgen. När tandstenen har hårdnat kan färgen bli mörkare till följs av exempel rökning, kaffe, te och vin.
  • Vid mycket tandsten kan du ofta känna tandstenens skrovliga yta med tungspetsen 
  • Tandköttsinflammation

Den andra typen av tandsten som bildas under kanten på tandköttet syns inte, men följande symtom kan indikera att du lider av detta:

  • Blödningar i samband med tandborstning 
  • Smak av var i munnen
  • Dålig andedräkt 

Den här typen av tandsten kan även leda till tandlossning. Tidiga symtom på tandlossning är att tanden känns rörlig och att du kan vicka på den. 

Vad beror tandsten på?

Tandsten bildas av mjuka bakteriebeläggningar som fastnar vid tänderna och sedan hårdnar efter kontakt med saliven. Du löper större risk att utveckla tandsten om du inte borstar tänderna och använder tandtråd regelbundet, men även de som är måna om att sköta sina tänder brukar ha tandsten på åtminstone någon tand. Hur mycket tandsten som bildas varierar från person till person och beror till största del på förekomsten av så kallade mineralsalter och kalcium- och fosfatjoner i saliven. Hur mycket eller lite tandsten man har kan också variera under olika perioder i livet.

Behandling av tandsten

Tandsten behandlas av tandläkare eller tandhygienist och behandlingen skiljer sig lite åt beroende på vilken typ av tandsten det rör sig om. Tandsten ovanför tandköttskanten ligger på tandens yta och kan därför ofta tas bort utan bedövning. Att ta bort tandsten som sitter under tandköttskanten känns mer och därför kan det bli aktuellt med bedövning under ingreppet. 

Under behandlingen används normalt sett ultraljud i kombination med handinstrument för att ta bort tandstenen. Ibland används kirurgisk laser först för att luckra upp tandstenen och göra det lättare att ta avlägsna den med hjälp av ultraljudet. 

Behandlingen avslutas med att alla tandytor poleras med så kallad putspasta vilket minskar risken för nya bakteriebeläggningar på tänderna. Du brukar även få råd kring hur du kan hålla tänderna rena och därmed minska risken för att ny tandsten uppkommer.

Egenvård vid tandsten

Under de första två till tre veckorna går det ofta själv att borsta bort bakteriebeläggningen som bildas vid tandsten. Om tandstenen däremot har hunnit hårdna måste du besöka en tandläkare eller tandhygienist för att få den borttagen.

Det finns även vissa saker du själv kan göra för att förebygga uppkomsten av tandsten. Det bästa du kan göra för att undvika tandsten är regelbunden tandborstning och rengöring mellan tänderna, exempelvis genom användning av tandtråd. Det är även bra om du med jämna mellanrum låter dig undersökas av en tandläkare eller tandhygienist för att ta bort eventuell tandsten innan det börjar orsaka problem.

Vem kan hjälpa dig vid tandsten?

Om du har problem med tandsten kan du få hjälp hos följande vårdgivare:

Kan tandsten behandlas av nätläkare?

Nej. Behandling av tandsten kräver ett fysiskt besök hos antingen en tandläkare eller en tandhygienist. 

Vill du få hjälp med tandsten redan idag? 

Då kan du boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se. 

Källor:

Relaterade blogginlägg

Det är viktigt att fortsätta söka vård om man behöver det, även i coronatiden. Ändå är det många som nu undviker exempelvis tandvård.

Läs mer

Just nu är det många som vill veta om de kan fortsätta gå till deras vanliga vårdgivare. Vi reder ut frågetecknen!

Läs mer

Vi besvarar några av de vanligaste frågorna kring tandvård, som till exempel om det är farligt att bleka tänderna, eller när man ska söka akut tandvård.

Innehåll från Oral Care.
Läs mer

Barntandvård innebär regelbundna besök hos tandläkaren. Men du som förälder har också ett stort ansvar, och det är viktigt att ta hand om barnens tänder hemma.

Innehåll från Krontandläkarna.
Läs mer

Publicerad: 16 oktober 2020 kl 16:14
Uppdaterad: 23 februari 2021 kl 09:08

Författare:

Faktagranskad av:

Helena Gustavsson, Leg. Tandläkare

Snabba fakta

Om tandsten

  • Det finns två typer av tandsten, en typ som bildas ovanför tandköttskanten och en typ som bildas under tandköttskanten i inflammerade tandköttsfickor.
  • Den typ av tandsten som bildas under tandköttskanten är den som kan leda till tandlossning, även kallat parodontit.
  • Även de som borstar tänderna noggrant och regelbundet brukar ha tandsten på någon tand. Hur mycket tandsten man får varierar från person till person.
  • Tandsten är sällan ett problem hos barn men om de drabbas är det vanligtvis på insidan av framtänderna i underkäken som tandstenen bildas.

Viktiga länkar

Boka tid för att få hjälp med din tandsten

Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.