Huvudvärk
En kvinna sitter framför datorn, rynkar pannan och håller sig för tinningarna.

Huvudvärk

Huvudvärk är oftast helt ofarligt och drabbar de flesta människor flera gånger i livet. Det går oftast över av sig själv.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med huvudvärk på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Naprapatlandslaget Stockholm Bromma
Behandling av huvudvärk
Bromma, Bromma
Naprapatlandslaget Stockholm Bromma
Behandling av huvudvärk
Bromma, Bromma
Naprapatlandslaget Stockholm Bromma
Besök hos naprapat
Bromma, Bromma
Stjärnkliniken Stockholm Solna
Behandling av huvudvärk
Solna
Naprapatlandslaget Stockholm Östermalm
Behandling av huvudvärk
Östermalm, Stockholm
Naprapatlandslaget Stockholm Hornstull
Behandling av huvudvärk
Södermalm, Stockholm

Snabba fakta om Huvudvärk

Om huvudvärk

Huvudvärk är ett samlingsbegrepp för smärta och tryck i huvudet eller ansiktet. Läs mer.

Om huvudvärk

Huvudvärk är ett samlingsbegrepp för smärta och tryck i huvudet eller ansiktet. Hälften av befolkningen får huvudvärk någon gång varje månad. Oftast är det helt ofarligt och går över inom ett par dagar. Du kan däremot behöva söka vård om du har huvudvärk varje dag, flera gånger i veckan eller om du får plötslig huvudvärk utan någon klar orsak.

Vilken typ av huvudvärk har jag?

När du har ont i huvudet kan smärtan kännas på flera olika sätt. Värken kan förekomma på ett särskilt område eller båda sidorna av huvudet. Smärtan kan också stråla ut från till exempel nacken. Några specifika och vanliga former av huvudvärk är:

  • Spänningshuvudvärk: En tryckande, dov eller molande värk på båda tinningarna eller på bakhuvudet.
  • Migrän: Återkommande anfall av intensiv huvudvärk på bland annat pannan.
  • Hortons huvudvärk: Intensiv, ensidig huvudvärk som dyker upp plötsligt.

Varför får man huvudvärk?

Det finns flera saker som kan orsaka huvudvärk. Det kan exempelvis handla om:

  • synfel
  • vätskebrist
  • koffeinbrist
  • högt alkoholintag
  • att du är gravid
  • att du börjat med eller slutat ta något särskilt läkemedel
  • att du inte har ätit ordentligt
  • att du slagit i huvudet
  • att du har slutat röka
  • stress eller oro
  • att du gnisslar tänder
  • kyla

Huvudvärk är också ett vanligt symtom vid olika sjukdomstillstånd. Infektioner som beror på virus eller bakterier ger ofta huvudvärk som symtom, och så även en del allvarliga sjukdomar som hjärnblödning och hjärntumör.

Hur känns huvudvärk vid hjärntumör och hjärnblödning?

När man har en hjärntumör är symtom som huvudvärk vanligt, men då oftast i kombination med andra symtom som exempelvis krampanfall, yrsel, illamående och förändringar i beteendet. Vid hjärnblödning kommer huvudvärken mycket plötsligt och ökar snabbt i intensitet. Då är värken oftast pulserande och strålar ut i benen, ryggen eller nacken.

När är huvudvärk farligt?

Huvudvärk beror oftast inte på något farligt, och därför behöver få personer söka vård när de har ont i huvudet. Men då huvudvärk i sällsynta fall kan bero på ett allvarligt tillstånd eller en sjukdom är det viktigt att söka vård om du har långvarig huvudvärk, eller om du har ont i huvudet på ett sätt du inte känner igen. Du bör söka vård om du känner igen dig i något av följande:

  • Du har haft ont i huvudet i över en vecka.
  • Du har så pass mycket huvudvärk att det stör din vardag.
  • Du har ont i huvudet på ett sätt du inte känner igen, och utan någon tydlig orsak.
  • Du har ont i huvudet så ofta att du måste använda läkemedel flera dagar i veckan.

Du bör söka vård akut om du känner igen dig i något av följande:

  • Du har ont i huvudet efter ett slag eller fall.
  • Du har en intensiv huvudvärk som dyker upp plötsligt utan orsak.
  • Du har huvudvärk, feber och samtidigt stelhet i nacken.

Vad hjälper mot huvudvärk?

Du kan själv minska risken för huvudvärk och lindra besväret på flera olika sätt.

Du kan själv minska risken för huvudvärk och lindra besväret på flera olika sätt.

Vid återkommande huvudvärk – för anteckningar

Om du har ont i huvudet ofta är det en god idé att du lär dig känna igen de situationer som ger upphov till värken. På så vis kan du så småningom förebygga besväret. För anteckningar på när huvudvärken dyker upp, hur du upplever smärtan och vad som förvärrar eller lindrar värken. Kom också ihåg att skriva ner vilka eventuella läkemedel du använder mot huvudvärken.

Minska stressen

Det är vanligt att få ont i huvudet av stress och oro, till exempel till följd av spända muskler i käken, axlarna eller nacken. Om du tror att detta är orsaken till din huvudvärk är det bra att försöka minska stressen i vardagen och ta hjälp av avslappningsövningar, mindfulness eller massage.

Sömn, fysisk aktivitet och vikten av en god arbetsställning

Genom fysisk aktivitet kan du motverka stela muskler, öka blodcirkulationen och på så vis lindra vissa former av huvudvärk. Fysisk aktivitet kan även göra att din kroppshållning förbättras, vilket kan avlasta nacken och på så vis motverka huvudvärk. Om du har ett stillasittande jobb är det också viktigt att variera din arbetsställning och ta regelbundna pauser där du rör på kroppen. Se också till att ha goda och regelbundna sömnvanor.

Receptfria läkemedel mot huvudvärk

Det går att lindra huvudvärk vid spänningshuvudvärk, migrän och infektioner genom smärtlindrande läkemedel som går att köpa receptfritt. Dessa läkemedel ger dock bara tillfällig hjälp och ska inte användas för ofta eller under allt för lång tid. För att inte förvärra huvudvärken ska du inte använda receptfria läkemedel mot huvudvärk mer än 2–3 gånger per vecka.

Hur får man bort huvudvärk?

Om du söker vård för huvudvärk så anpassas behandlingen efter vad som orsakar dina besvär. Oftast ser läkaren över faktorer som sömnvanor, stress, arbetssituation, träning, kost och den allmänna hälsan. Vid svår huvudvärk kan det bli aktuellt med receptbelagda läkemedel, och om besvären beror på migrän finns det särskilda preparat som används tidigt vid ett anfall. Det går även att få förebyggande behandling vid svår migrän.

Behandling hos sjukgymnast, fysioterapeut, kiropraktor eller naprapat är också vanliga behandlingsformer om huvudvärken beror på nackbesvär eller spända muskler. Om huvudvärken kan kopplas till psykisk ohälsa finns det också hjälp att få i form av KBT eller avslappningsövningar.

Diagnos vid huvudvärk

Om du har långvarig huvudvärk eller ont i huvudet på ett sätt som påverkar din vardag är det viktigt att söka vård och få en diagnos. På så vis kan du få rätt behandling snabbt.

Vem kan hjälpa dig vid huvudvärk?

Kan huvudvärk behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan bedöma symtom och ge rådgivning vid huvudvärk, och oftast även erbjuda behandling.

Publicerad:
22 september 2023 kl 09:40
Uppdaterad:
22 september 2023 kl 09:40
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!