Urinvägsinfektion
Kvinna sitter på toaletten med ett spädbarn i famnen

Urinvägsinfektion

UVI, urinvägsinfektion, uppstår på grund av en bakteriell infektion i urinblåsan. Tillståndet ger vanligen behov av att kissa ofta, sveda och magont.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med urinvägsinfektion på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg

Snabba fakta om Urinvägsinfektion

  • Urinvägsinfektion beror på en bakteriell infektion i urinblåsan.
  • Det förekommer hos alla men är betydligt vanligare hos kvinnor än män.
  • Om besvären inte går över eller om du blir sämre ska du söka vård.
Vad är en urinvägsinfektion?

UVI, urinvägsinfektion, är en infektion i urinblåsan. När bakterierna har spridit sig till urinledare och njurar kallas det för njurbäckeninflammation. Läs mer.

Vad är en urinvägsinfektion?

En urinvägsinfektion, UVI, är ett besvärande tillstånd som orsakas av att bakterier vandrat upp till urinblåsan via urinröret och orsakat en infektion. Alla kan drabbas av en urinvägsinfektion, även barn. Det är mycket vanligare hos kvinnor än hos män.

Hur känns en urinvägsinfektion?

  • Du har ett behov av att kissa ofta.
  • Det svider när du kissar och ibland även efteråt.
  • Du kan känna smärta i nedre delen av magen.
  • Ibland fryser du eller får frossa.
  • Det kan synas lite blod i urinen eller sädesvätskan.
  • Äldre personer kan uppträda förvirrat.
  • Barn kan få svårt att hålla tätt.
  • Ibland får du feber.

Hur och varför får man urinvägsinfektion?

Den vanligaste orsaken till urinvägsinfektion är att du har fått bakterier i urinröret som sedan vandrat upp till urinblåsan. Där bildas en bakteriell infektion i urinblåsans slemhinnor. Oftast handlar det om kolibakterier.

Även om alla kan få en urinvägsinfektion så är förekomsten betydligt högre bland kvinnor än män. Det beror förmodligen på att urinröret är kortare vilket underlättar för bakterierna att nå urinblåsan. Dessutom ligger kvinnors ändtarmsöppning nära urinrörets öppning vilket ökar risken för att kolibakterier ska sprida sig. Män kan få urinvägsinfektion efter analsex.

Hos barn kan infektionen ibland bero på förstoppning. När barnet inte kan tömma tarmen ordentligt kan förstoppningen leda till att urinröret blockeras. Då kan barnet inte kissa som det ska och lite urin stannar kvar i urinblåsan. Det kan i sin tur leda till att bakterier börjar gro och orsakar en urinvägsinfektion.

Torra och sköra slemhinnor ökar risken för infektioner. Därför kan du behöva behandlas med östrogen under och efter klimakteriet. Preventivmedel som pessar och spermiedödande medel ger också en ökad infektionsrisk. Om du upplever att du ofta får urinvägsinfektion bör du överväga att byta preventivmedel.

Kan man dricka bort en urinvägsinfektion?

För de flesta går urinvägsinfektionen över av sig själv inom några dagar. Men tillståndet kan skapa ett stort obehag för dig som drabbas. Som tur är finns det saker du kan göra själv för att både lindra och förebygga.

  • Drick mycket. Det finns inga vetenskapliga belägg för att sura drycker som tranbärsjuice skulle bota en urinvägsinfektion. Däremot lindras dina besvär om du får i dig mycket vätska eftersom det blir lättare att kissa. Det i sin tur gör att det svider mindre.
  • Se till att tömma blåsan ordentligt. När du har kiss kvar i urinblåsan finns en risk för infektioner. Ta för vana att se till att du verkligen kissar ut det sista.
  • Kissa efter sex. Då sköljer du bort eventuella bakterier vid urinrörsmynningen.
  • Använd kondom vid analsex.
  • Torra och sköra slemhinnor ökar risken för urinvägsinfektioner. Under och efter klimakteriet kan du behandlas med östrogen för att minska problem med torra slemhinnor.
  • Glidmedel hjälper slemhinnorna så att du slipper irritation och små sår i dem vid samlag. Det gör det också svårare för bakterier att komma in i urinröret.
  • Tvätta inte underlivet för ofta och undvik att använda tvål eftersom det torkar ut slemhinnorna.
  • Torka alltid framifrån och bak efter toalettbesök så att bakterier inte hamnar i urinröret.

Hur snabbt verkar antibiotika vid urinvägsinfektion?

En urinvägsinfektion som inte går över av sig själv behandlas med antibiotika. Med hjälp av en urinodling kan man ta reda på vilken bakterie som orsakar dina besvär. Det avgör vilken sorts antibiotika du får. För det mesta går symtomen över så snart du har påbörjat din behandling. En antibiotikakur sträcker sig vanligen mellan tre till fem dagar för en okomplicerad urinvägsinfektion.

Om du får feber på grund av infektionen kan du ha fått en njurbäcksinflammation. Då krävs det att du tar antibiotika mellan sju och tio dagar. Barn och gravida ska alltid behandlas med antibiotika vid urinvägsinfektion oavsett om de har feber eller inte.

Diagnos vid urinvägsinfektion

Hos vuxna går en urinvägsinfektion ofta över av sig själv efter några dagar. Men om besvären inte går över eller om du blir sämre, och du exempelvis får feber, bör du söka vård. Män, barn och gravida bör alltid söka vård vid misstänkt urinvägsinfektion.

Vem kan hjälpa dig vid urinvägsinfektion?

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!