Tinnitus

Tinnitus är när du ofta eller hela tiden hör ljud i öronen som inte någon annan hör. Det kan låta på olika sätt, vanligaste ljudet är en högt pipande ton. De flesta besväras inte av ljuden, men för några få kan det vara så pass svårt att det påverkar livskvaliteten negativt. I vår guide har vi sammanställt information om tinnitus och var du ska vända dig för att få hjälp.

Sammanfattning

OmTinnitus är ljud i öronen eller inne i huvudet som bara du kan höra, ofta av en ihållande karaktär.
SymtomTinnitus känns igen från att det ofta piper, susar, brusar eller att du hör andra ljud som är besvärande. Det är vanligt att man känner oro eller blir nedstämd när man får tinnitus.
EgenvårdDet går att hantera och lindra din tinnitus själv.
OrsakTinnitus orsakas vanligtvis av en vanlig hörselnedsättning i de övre frekvensområden och kan uppkomma efter ljudtrauman, öronsjukdomar, långvarig stress, spända muskler, eller efter whiplash- och skallskador. Vissa läkemedel kan orsaka tinnitus.
DiagnosDet går inte att mäta tinnitus på ett objektivt sätt, utan diagnosen ställs utifrån det du själv uppger.
BehandlingOm du upplever svår tinnitus, kan det hanteras med olika metoder. Behandlingsmetoden väljs beroende på vad orsaken är. Några exempel är borttagning av vaxproppar, användning av hörapparat, ljudsimulering, motion, och avslappning av spända käk- och nackmuskler. Ibland kan psykologisk behandling behövas.
VårdgivareOm du behöver hjälp för att lindra dina besvär, kan du bland annat vända dig till en vårdcentral, audionom, hörselvårdsteam eller öron-näsa-halsspecialist. Fysioterapeuter och bettfysiologer kan hjälpa dig om orsaken är spända muskler. Om din tinnitus är kopplat till psykisk ohälsa kan psykologisk terapi behövas.
NätläkareTinnitus kan inte behandlas av nätläkare.

Vad är tinnitus?

Tinnitus är att höra besvärande ljud i öronen som inga andra personer kan höra. Ofta är de ihållande och hörs bara när det till exempel blir tyst. Att ha tinnitus är vanligt och brukar i de flesta fall inte skapa alltför mycket besvär. För en liten andel av befolkningen, cirka 1-3 procent, blir dock besvären så svåra att det till exempel påverkar sömnen, eller att man får koncentrationssvårigheter eller ångest. 

Tinnitus är egentligen ett symtom, och inte en sjukdom som många kan tro. Därför är det bra att undersöka vad orsaken till tinnitus är. Ljudet som man hör låter olika från individ till individ. 

Hur låter tinnitus?

Det vanligaste som beskrivs är en högt ringande ton, men det finns många variationer. Här listar vi några exempel på hur det kan låta:

 • En ljus ringande ton 
 • Ett högt brus
 • Ett brummande ljud
 • Ett visslande ljud
 • Ett pipande ljud
 • Ett susande ljud

Hur högt ljudet är och hur det låter kan skifta och låta olika under dagen och över en längre period. Vissa hör ljudet i ena örat, medan andra har i båda öronen eller inne i huvudet. Det kan också höras i takt med pulsen. 

Vad kan man själv göra åt tinnitus?

Om du precis utsatts för ett riktigt högt och starkt ljud, kan du försöka låta hörseln vila från ljud i 1-3 dagar. Därefter ska du börja träna hörseln igen. 

Om du har tinnitus, finns det lite olika saker du kan göra för att minska besvären:

 • Störs du av ljuden i ditt öra när det är tyst kan det vara bra att sätta på musik eller naturljud i bakgrunden. Vissa mår bra av att till exempel somna till musik eller olika vattenljud som porlar eller brusar. Vitt eller rosa brus kan också hjälpa.
 • Försök att ha dina vanliga bakgrundsljud du brukar ha i vardagen, stäng inte in dig i tystnad eller med öronproppar – då kan du bli känsligare för ljud. 
 • Försök att minska stressen i vardagen för att du ska återhämta dig och känna dig avslappnad. 
 • Du kan motionera regelbundet för att bland annat förebygga stress, ångest och depression.
 • De flesta av oss kommer få nedsatt hörsel när vi blir äldre. Har du en hörselnedsättning och upplever tinnitus samtidigt ska du börja lära dig att använda en hörapparat tidigt. Det kan minska tinnitus betydligt.

Om du vill förebygga tinnitus, är det bra att undvika situationer där det förekommer höga plötsligt höga ljud (t ex knallskott eller explosioner) eller buller under en längre tid. Använd hörselskydd i så fall, till exempel hörselkåpor eller öronproppar.

Varför får man tinnitus?

Tinnitus kan uppstå av flera anledningar. Här listar vi några situationer där det kan uppstå:

 • Du har vistats i en miljö med höga ljud, till exempel en konsert, och fått bullerskador i örat.
 • Om du har en “normal” hörselnedsättning, vid exempelvis åldrande, så kan tinnitus uppstå som ett “fantomljud”. 
 • Du har varit med om en skallskada eller fått whiplashskada.
 • Du har mycket värk och spänningar i din nacke, rygg, käke eller dina axlar. Det kan ske framför allt om du har spända käkmuskler eller om du pressar tungan.
 • Tinnitus kan kopplas till ångest- och depressionssjukdomar.

Det finns forskning från Karolinska Universitetet som visar på att tinnitus i båda öronen – det vill säga dubbelsidig tinnitus – kan ha ärftliga orsaker.

Din tinnitus kan förvärras av trötthet, sömnstörningar, stress, spända muskler men framför allt av oro/ångest samt depression. 

Vilka mediciner ger tinnitus?

Det finns fall där personer fått biverkningar efter att ha tagit vissa läkemedel, som påverkat hörseln tillfälligt. Exempel är läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, antiinflammatorisk eller antidepressiv medicin. Vanligtvis försvinner tinnitus när läkemedlet går ur kroppen eller då dosen har stabiliserats. Cytostatika (det vill säga cellgifter), antibiotika eller diuretika (det vill säga vätskedrivande läkemedel) kan orsaka en hörselnedsättning eller tinnitus. 

Går det att mäta tinnitus?

En läkare eller audionom kan inte mäta din tinnitus på ett objektivt sätt. Det enda sättet att fastställa att du har just tinnitus är att förklara för läkaren hur ofta du upplever besvären och hur de påverkar ditt liv. Då får du beskriva allt ifrån din mentala hälsa till din arbetskapacitet. Tinnitus svårighetsgrad värderas med självskattningsskalor. 

Behandling för tinnitus

Det går alltid att göra något för att lindra eller minska tinnitus om det har uppstått. Du kan också få hjälp med att hantera och lindra besvären som din tinnitus orsakar, till exempel sömnproblem, oro eller ljudkänslighet. Behandlingen utgår alltid ifrån vad orsaken till tinnitus är. Alla med tinnitus ska först göra en hörsel- och öronundersökning. Sedan finns det några olika typer av behandlingar som kan vara aktuell för dig med tinnitus: 

 • Ibland kan en vaxpropp orsaka tinnitus och i så fall är det bra att ta bort de vaxproppar du eventuellt har. 
 • En eventuell hörselnedsättning kan förklara din tinnitus. Hjärnan försöker då förstärka den signal i hörselnerven som är nedsatt. Denna förstärkning kan uppfattas som tinnitus. För vissa blir tinnitus värre om hörseln försämras. Då kan det vara viktigt för dig att använda hörhjälpmedel – till exempel en hörapparat. 
 • Om din tinnitus beror på att du belastat kroppen fel eller att du har ont någonstans, är det viktigt att man behandlar just det området. Se till att du minskar eventuella muskelspänningar i nacke, axlar och käkar. Avslappning, massage, övningar, träning, motion och akupunktur kan hjälpa. 
 • Om du får ångest eller blir deprimerad av din tinnitus, är det viktigt att få behandling för det. Ditt psykiska mående påverkar nämligen hur besvärande din tinnitus upplevs. Du kan därför behöva psykologiskt stöd för att hantera dina tankar och känslor kring tinnitus.
 • En del blir hjälpta av Kognitiv beteendeterapi (som förkortas KBT). Då får du lära dig olika sätt för att lindra och hantera de besvären du får av din tinnitus. Det är viktigt att få kunskap om tinnitus för att du ska kunna lindra det och därmed minska det. 
 • Med hjälp av en audionom kan du få behandlingsmetoden Tinnitus Retraining Therapy (som förkortas TRT). Då används ljudstimulering tillsammans med rådgivning för att minska de negativa reaktionerna på ljudet. Även om tinnitus till viss del är kvar kommer det att bli lättare att hantera och tinnitus kommer därför inte påverka dig.
 • Ibland kan det hjälpa att få sömnråd eller sömnstrategier. 

De allra flesta blir bättre när de får behandling för tinnitus. 

Vem kan hjälpa dig med tinnitus?

Om din tinnitus påverkar din vardag på ett negativt sätt, kan det vara bra att utforska det. Du kan vända dig till följande vårdgivare:

Källor

1177 Vårdguiden

Folkhälsodata – Folkhälsomyndigheten

Hörsellinjen

Karolinska Universitetet

Internetmedicin

Relaterade blogginlägg

Har du funderat på hur bra du hör? Då kan du göra ett enkelt hörseltest online, för att få en första indikation på om du bör söka hjälp hos en hörselklinik.

Innehåll från Audika.
Läs mer

Det är viktigt att skydda sin hörsel i högljudda miljöer. Hos en audionom kan du få hjälp med bra öronproppar och andra hjälpmedel, till exempel hörapparater.

Innehåll från Lyhörd AB
Läs mer

En audionom hjälper personer i alla åldrar med att ordinera och prova ut hörhjälpmedel.

Innehåll från HÖRAB
Läs mer

Många vet att hörseln blir sämre med åldern men även yngre kan ha en hörselnedsättning. Ungefär hälften av alla med nedsatt hörsel är i yrkesverksam ålder.

Läs mer

Publicerad: 10 november 2020 kl 16:43
Uppdaterad: 23 februari 2021 kl 09:14

Författare:

Faktagranskad av:

Helena Löwen-Åberg, Leg. Fysioterapeut, Mental hälsa, MSc. Steg ett KBT. Grundare av appen “Tinnitushjälp”.

Snabba fakta

Om tinnitus

 • Nästan var fjärde svensk uppger att de har tinnitus (24 procent)
 • Personer som har funktionsstörningar i käksystemet (som förkortas TMD) upplever till större grad besvär av tinnitus
 • Cirka 1-3 procent upplever själva att de får svåra besvär av sin tinnitus
 • För i stort sett alla med tinnitus blir besvären bättre med tiden

Viktiga länkar

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.