Tandlossning är en sjukdom där tänderna börjar lossna från käkbenet. Det är en långsam process som oftast tar flera år, men man kan undvika sjukdomen genom att göra rent tänderna varje dag. Läs mer om tandlossning i vår guide.
Tandlossning är en sjukdom där tänderna börjar lossna från käkbenet. Det är en långsam process som oftast tar flera år, men man kan undvika sjukdomen genom att göra rent tänderna varje dag. Läs mer om tandlossning i vår guide.
Om | Tandlossning är en sjukdom där tänderna långsamt börjar lossna från käken. |
Symtom | I ett tidigt stadie kan det blöda när du borstar tänderna. Har det gått längre tid kan du känna att en eller flera tänder är lösa. |
Egenvård | Du kan förebygga tandlossning genom att borsta tänderna noggrant och rengöra mellan tänderna med exempelvis tandtråd. |
Orsak | Bakterier som inte tas bort från tänderna kan till leda till en inflammation som angriper käkbenet och rothinnan. |
Diagnos | Tandläkaren eller tandhygienisten kollar om du har tandlossning genom att undersöka hur djupa tandköttsfickorna är och om de lätt blöder. |
Behandling | Tandläkaren eller tandhygienisten behandlar dig genom att ta bort bakterier från dina tänder med särskilda instrument. Om dina tänder redan lossnat kan du behöva ersätta tänderna. |
Vårdgivare | För att undersöka dina tänder, ska du vända dig till en tandläkare eller tandhygienist. |
Nätläkare | Tandlossning kan inte behandlas av nätläkare. |
Om du får en infektion i tandens fäste, kan det leda till att dina tänder långsamt lossnar från käken. Det är en sjukdom som heter parodontit, det vill säga tandlossning. Oftast börjar det med en inflammation i kanten av tandköttet.
Det tar tid för tänderna att lossna och därför märks inte symtomen med en gång. Dessutom brukar inte inflammationen runt tänderna göra ont. Men det finns några saker man kan tänka på:
Hur lång tid tar tandlossning?
Att en inflammation sprider sig till käkbenet är en process som brukar ta lång tid. Man uppskattar att det tar 10 till 20 år innan fästet förstörs och tänderna börjar lossna, men det finns även fall där sjukdomsprocessen varit snabbare.
Med relativt enkla åtgärder går det att förebygga tandlossning. Du kan se till att:
Tandlossning beror på bakterier som lett till en inflammation som förstör tandens fäste. För de allra flesta sker detta genom en långsam process som pågår under lång tid, cirka 10 till 20 år.
Tandlossning, steg för steg
Det finns även genetiska faktorer som kan påverka uppkomsten av parodontit.
Tandlossning kan upptäckas genom en vanlig undersökning. Då mäter en tandläkare eller tandhygienist fickorna i tandköttet för att se hur djupa fickorna är och testa om de lätt börjar blöda. En frisk tandköttsficka brukar vara tre till fyra millimeter djup och blöder inte. Genom att ta röntgenbilder går det även att se hur benfästet och käkbenet runt tanden ser ut.
Det är bra om tandlossning upptäcks tidigt. Då behandlar man den genom att ta bort tandsten och bakteriebeläggningar som finns på tänderna. Detta kan du inte göra själv, utan det gör en tandläkare eller tandhygienist med speciella instrument. Ibland behöver du gå flera gånger för att verkligen få bort allt. Då försvinner inflammationen, när de fördjupade tandköttsfickorna läker. Har du fått behandling för tandlossning är det viktigt att du fortsätter att gå till tandläkaren eller tandhygienisten, för att minska risken att du får nya infektioner. Då kontrollerar de att tänderna hålls rena och att eventuella bakterier tas bort.
Om en del av ditt tandfäste redan har förstörts så kan man inte återskapa det, men behandlingen kan hindra att tandfästet förstörs ytterligare.
Ifall det inte går att rädda dina tänder, så kan du ersätta tänderna genom att sätta in en så kallad tandprotes, tandimplantat eller tandbrygga.
När opererar man tandlossning?
Om du har en allvarligare form av tandlossning, så kan du få remiss till en specialist, en så kallad parodontolog. Det kan hända att du behöver opereras för att få bort just bakteriebeläggningar och tandsten, om de sitter väldigt djupt i dina tandfickor. Du får i så fall lokalbedövning under operationen och i de flesta fall behöver du inte sjukskriva dig efteråt.
Då kan du boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.
Källor
Det är viktigt att fortsätta söka vård om man behöver det, även i coronatiden. Ändå är det många som nu undviker exempelvis tandvård.
Just nu är det många som vill veta om de kan fortsätta gå till deras vanliga vårdgivare. Vi reder ut frågetecknen!
Vi besvarar några av de vanligaste frågorna kring tandvård, som till exempel om det är farligt att bleka tänderna, eller när man ska söka akut tandvård.
Barntandvård innebär regelbundna besök hos tandläkaren. Men du som förälder har också ett stort ansvar, och det är viktigt att ta hand om barnens tänder hemma.
Publicerad: 5 februari 2021 kl 10:04
Uppdaterad: 23 februari 2021 kl 09:19
Författare: Desirée Hylander
Faktagranskad av: Niclas Wallenborg, Leg. Tandläkare, Nacka Tandvårdsteam
Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.