Tandlossning

Tandlossning är en sjukdom där tänderna börjar lossna från käkbenet. Det är en långsam process som oftast tar flera år, men man kan undvika sjukdomen genom att göra rent tänderna varje dag. Läs mer om tandlossning i vår guide.

Sammanfattning

OmTandlossning är en sjukdom där tänderna långsamt börjar lossna från käken.
SymtomI ett tidigt stadie kan det blöda när du borstar tänderna. Har det gått längre tid kan du känna att en eller flera tänder är lösa.
EgenvårdDu kan förebygga tandlossning genom att borsta tänderna noggrant och rengöra mellan tänderna med exempelvis tandtråd. 
OrsakBakterier som inte tas bort från tänderna kan till leda till en inflammation som angriper käkbenet och rothinnan.
DiagnosTandläkaren eller tandhygienisten kollar om du har tandlossning genom att undersöka hur djupa tandköttsfickorna är och om de lätt blöder.
BehandlingTandläkaren eller tandhygienisten behandlar dig genom att ta bort bakterier från dina tänder med särskilda instrument. Om dina tänder redan lossnat kan du behöva ersätta tänderna.
VårdgivareFör att undersöka dina tänder, ska du vända dig till en tandläkare eller tandhygienist.
NätläkareTandlossning kan inte behandlas av nätläkare.

Vad är tandlossning?

Om du får en infektion i tandens fäste, kan det leda till att dina tänder långsamt lossnar från käken. Det är en sjukdom som heter parodontit, det vill säga tandlossning. Oftast börjar det med en inflammation i kanten av tandköttet.

Hur vet man om man fått tandlossning?

Det tar tid för tänderna att lossna och därför märks inte symtomen med en gång. Dessutom brukar inte inflammationen runt tänderna göra ont. Men det finns några saker man kan tänka på:

 • Det som brukar känneteckna tandlossning i ett tidigt stadie är att ditt tandkött blöder när du borstar tänderna. Om du är rökare så brukar det dock inte märkas, eftersom rökning gör att blodkärlen dras ihop.
 • Om tandlossningen pågått under en längre tid kan du börja känna att en eller flera av dina tänder är lösa.

Hur lång tid tar tandlossning?

Att en inflammation sprider sig till käkbenet är en process som brukar ta lång tid. Man uppskattar att det tar 10 till 20 år innan fästet förstörs och tänderna börjar lossna, men det finns även fall där sjukdomsprocessen varit snabbare.

Hur kan man förebygga tandlossning?

Med relativt enkla åtgärder går det att förebygga tandlossning. Du kan se till att:

 • Noggrant borsta tänderna två gånger om dagen.
 • Rengöra mellan tänderna med tandtråd eller tandsticka.
 • Regelbundet besöka en tandläkare eller tandhygienist för att ta bort eventuella bakteriebeläggningar i tandköttsfickor.
 • Sluta röka om du är rökare, för att minska risken för tandlossning.

Varför får man tandlossning?

Tandlossning beror på bakterier som lett till en inflammation som förstör tandens fäste. För de allra flesta sker detta genom en långsam process som pågår under lång tid, cirka 10 till 20 år. 

Tandlossning, steg för steg

 1. Om man inte gör rent tänderna från bakterier så uppstår en beläggning på tandytan, som gör att du får en inflammation i tandköttet. Detta kallas gingivit. 
 2. Om inflammationen fortsätter finns det risk att den sprider sig och angriper käkbenet och rothinnan.
 3. Tandköttsfickan (utrymmet mellan tanden och tandköttet) blir djupare och bakterier tar sig längre ner. 
 4. Mer och mer av tandens fäste förstörs. 
 5. Till slut faller tänderna ut eller lossnar.

Det finns även genetiska faktorer som kan påverka uppkomsten av parodontit.

Hur upptäcker man tandlossning?

Tandlossning kan upptäckas genom en vanlig undersökning. Då mäter en tandläkare eller tandhygienist fickorna i tandköttet för att se hur djupa fickorna är och testa om de lätt börjar blöda. En frisk tandköttsficka brukar vara tre till fyra millimeter djup och blöder inte. Genom att ta röntgenbilder går det även att se hur benfästet och käkbenet runt tanden ser ut. 

Hur behandlar man tandlossning?

Det är bra om tandlossning upptäcks tidigt. Då behandlar man den genom att ta bort tandsten och bakteriebeläggningar som finns på tänderna. Detta kan du inte göra själv, utan det gör en tandläkare eller tandhygienist med speciella instrument. Ibland behöver du gå flera gånger för att verkligen få bort allt. Då försvinner inflammationen, när de fördjupade tandköttsfickorna läker. Har du fått behandling för tandlossning är det viktigt att du fortsätter att gå till tandläkaren eller tandhygienisten, för att minska risken att du får nya infektioner. Då kontrollerar de att tänderna hålls rena och att eventuella bakterier tas bort.

Om en del av ditt tandfäste redan har förstörts så kan man inte återskapa det, men behandlingen kan hindra att tandfästet förstörs ytterligare. 

Ifall det inte går att rädda dina tänder, så kan du ersätta tänderna genom att sätta in en så kallad tandprotes, tandimplantat eller tandbrygga. 

När opererar man tandlossning?

Om du har en allvarligare form av tandlossning, så kan du få remiss till en specialist, en så kallad parodontolog. Det kan hända att du behöver opereras för att få bort just bakteriebeläggningar och tandsten, om de sitter väldigt djupt i dina tandfickor. Du får i så fall lokalbedövning under operationen och i de flesta fall behöver du inte sjukskriva dig efteråt.

Vem kan hjälpa dig med tandlossning?

Vill du få hjälp med tandlossning redan idag?

Då kan du boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Källor

1177 Vårdguiden

Aqua Dental

Relaterade blogginlägg

Det är viktigt att fortsätta söka vård om man behöver det, även i coronatiden. Ändå är det många som nu undviker exempelvis tandvård.

Läs mer

Just nu är det många som vill veta om de kan fortsätta gå till deras vanliga vårdgivare. Vi reder ut frågetecknen!

Läs mer

Vi besvarar några av de vanligaste frågorna kring tandvård, som till exempel om det är farligt att bleka tänderna, eller när man ska söka akut tandvård.

Innehåll från Oral Care.
Läs mer

Barntandvård innebär regelbundna besök hos tandläkaren. Men du som förälder har också ett stort ansvar, och det är viktigt att ta hand om barnens tänder hemma.

Innehåll från Krontandläkarna.
Läs mer

Publicerad: 5 februari 2021 kl 10:04
Uppdaterad: 23 februari 2021 kl 09:19

Författare:

Faktagranskad av:

Niclas Wallenborg, Leg. Tandläkare, Nacka Tandvårdsteam

Snabba fakta

Om tandlossning

 • Tandlossning kallas även för parodontit.
 • De flesta märker inte att de har tandlossning i början av sjukdomen, då det är en process som tar 10-20 år.
 • I vissa fall kan sjukdomsprocessen gå snabbare.
 • Det är vanligt med tandlossningssjukdomar – ungefär 50 % av den vuxna befolkningen drabbas på något sätt.

Boka tid om du misstänker tandlossning

Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.