Postcovid
En kvinna sitter i ett mörkt rum med huvudet lutat mot sina armar.

Postcovid

Vanliga symtom vid postcovid är fysisk utmattning, svår trötthet och allmänt sämre hälsa. Här hittar du information om postcovid.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med postcovid på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Postcovid

Vad är postcovid?

Postcovid kallas det när man får långvariga symtom från en covid-19-infektion. Läs mer.

Vad är postcovid?

Postcovid innebär att man får långvariga symtom från covid-19, långt efter att själva infektionen är över. Vanligast är trötthet, andfåddhet och försämrat luktsinne. Det kan både vara så att symtomen hänger med länge utan att ge med sig, och att man får återkommande symtom, flera månader efter att man blivit frisk. Både personer som varit allvarligt sjuka och vårdats på sjukhus, och personer som haft en lindrigare infektion kan drabbas av postcovid.

Här på Vården.se har vi sammanställt information om covid-19.

Hur många får postcovid?

Enligt WHO uppskattas cirka 10 % av befolkningen drabbas av postcovid. I Sverige borde det innebära omkring 120 000 personer, utifrån hur många som fått positiva testsvar för covid-19. Men enligt Socialstyrelsen har endast 35 700 patienter med diagnosen vårdats inom primärvården och specialistvården.

Vanliga symtom på postcovid

Symtomen på postcovid är mycket lika symtomen på covid-19, och inkluderar bland annat:

  • extrem trötthet
  • svårigheter att andas och andfåddhet
  • feber
  • feberkänsla
  • förlust av lukt och smak
  • lukter och smaker upplevs annorlunda
  • muskelvärk och ledvärk
  • huvudvärk
  • bröstsmärta
  • hög vilopuls
  • hjärtklappning
  • mag- och tarmbesvär
  • sömnproblem
  • problem med minne och koncentration

Varför får man postcovid?

Eftersom postcovid är såpass nytt är det ännu inte kartlagt varför vissa personer som haft covid-19 drabbas av långvariga eller återkommande symtom.

Så kan du själv lindra postcovid

Växla mellan vila och fysisk aktivitet

Om du känner dig trött och svag kan fysisk aktivitet vara ett sätt att komma igång, så du känner dig starkare och piggare. Det är viktigt att börja försiktigt och växla mellan vila och aktivitet på ett sätt som känns bra för dig. Ett första mål kan till exempel vara att du ska klara av vanliga vardagssysslor. Efter det kan du ta dig an övningar som fokuserar på styrka, rörlighet och balans, eller ta korta promenader i lugnt tempo.

Träna ditt luktsinne

Om du har problem med att känna olika lukter eller upplever dofter annorlunda kan du träna upp ditt luktsinne. Du kan lukta på olika saker som du har hemma, till exempel kaffe, citron, vanilj eller senap. Lukta på varje sak i 20 sekunder och föreställ dig lukten, även om du inte kan känna den. Gör övningen två gånger varje dag.

Se till att äta och dricka regelbundet

Om du är trött, har svårt att svälja eller har tappat smak- och luktsinnet kan det kännas svårt att äta och dricka. Men det är viktigt att du får i dig de näringsämnen du behöver för att bli frisk. För att underlätta och få tillbaka matlusten kan du till exempel be andra om hjälp med att laga mat eller köpa färdiglagad mat, om du inte själv orkar laga. Välj att äta mat som känns bra och se till att tugga ordentligt, så det blir lättare att svälja. Sitt upp ordentligt när du äter och ta det lugnt.

Gör andningsövningar

Om du har svårt att andas eller hostar mycket kan du bli hjälpt av andningsövningar. Försök att ta långsamma, djupa andetag – andas så att du känner magen höjas och sänkas. Om möjligt kan du prova att hålla andan några sekunder efter inandning. Det är bra att öva på att regelbundet ta djupa och lugna andetag, oavsett om du går, står upp eller ligger ner.

Ta hand om din röst

Om du upplever problem med att prata, att rösten är hes eller skrovlig, eller att du inte får fram något ljud alls är det viktigt att du tar hand om rösten. Vila rösten i den mån du kan och undvik att viska. Försök också att undvika sammanhang där du behöver höja rösten för att göra dig hörd, utan prata i normal samtalston när du behöver prata. Det är också viktigt att du dricker mycket vatten, särskilt när det är torrt i luften.

Stöd för minne, koncentration och psykisk hälsa

Vid postcovid kan du uppleva koncentrationssvårigheter och problem med minnet, vilket kan bero på flera olika saker. Till exempel kan det handla om att du är fysiskt trött och svag, men det kan också bero på starka känslor, som stress och nedstämdhet över hur du mår och vad du varit med om. För att hantera dina besvär kan du börja med att försöka acceptera din situation som den är just nu. Se också till att ta pauser när du behöver göra sådant som kräver mycket koncentration och ta hjälp av minneslistor.

Mår du psykiskt dåligt brukar det hjälpa att ha fasta rutiner och att prata med andra om hur du mår och vad som har hänt. Behöver du mer stöd hittar du mer information i vår guide om var du kan få hjälp när du mår psykiskt dåligt.

Hur behandlas postcovid?

Om du har symtom som kan tyda på att du drabbats av postcovid och som begränsar dig i din tillvaro är det viktigt att du söker vård, för att få hjälp med utredning och behandling. Exakt vilken behandling som är rätt för dig beror på vilken typ av symtom du upplever, men syftet med behandlingen är alltid att du ska få lindring av symtomen och återhämta dig. För det mesta får du behandling av en läkare eller sjuksköterska på vårdcentralen, men du kan också komma i kontakt med andra yrken, till exempel:

Vem kan hjälpa dig vid postcovid?

Kan postcovid behandlas av nätläkare?

Postcovid kan inte behandlas eller diagnostiseras av nätläkare.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: