Nackspärr

När du drabbas av plötslig smärta och stelhet i nacken kallas det för nackspärr. Det kan uppstå i samband med en häftig rörelse, men kan också dyka upp utan någon uppenbar orsak. Nackspärr är inte farligt och går oftast över av sig själv. Här har vi sammanställt information om nackspärr, vad du kan göra själv för att lindra den och när du ska söka vård för dina besvär.

Sammanfattning

OmNackspärr kallas det när du drabbas av plötslig smärta och stelhet i nacken.
SymtomNackspärr ger smärta och kramp i nackens muskler, i kombination med svårighet att vrida på huvudet.
OrsakNackspärr uppstår ofta i samband med en häftig rörelse, att du sovit i en olämplig position eller att du suttit i drag.
EgenvårdNackspärr går oftast att lindra själv med enkla medel.
VårdgivareOm du behöver vård, kan du vända dig till en kiropraktor, naprapat, fysioterapeut/sjukgymnast eller husläkare/vårdcentral.
NätläkareNackspärr kan diagnostiseras och behandlas av nätläkare.

Vad är nackspärr?

Nackspärr kallas det när du drabbas av plötslig smärta och stelhet i nacken. Besväret uppstår alltid akut, ofta i samband med en häftig rörelse. Både barn och vuxna kan drabbas av nackspärr. Nackspärr är egentligen inte en egen sjukdom, utan snarare ett symtom på underliggande problem i till exempel leder eller muskler. Nackspärr i sig är inte farligt, men kan göra väldigt ont och kännas begränsande.

Hur känns nackspärr?

Typiska symtom på nackspärr:

 • Smärta och kramp i nacken
 • Svårigheter att vrida huvudet

Varför får man nackspärr?

Nackspärr är för det mesta ett symtom på underliggande problem i muskler eller leder. Det kan till exempel vara att musklerna i nacken blivit översträckta, att kotorna i nacken fastnat eller att en disk buktar ut. För att skydda sig reagerar kroppen med att “låsa nacken”. Musklerna krampar, du blir stel och får svårt att vrida huvudet.

Nackspärr kan triggas av flera olika saker, till exempel:

 • Att du gör en häftig rörelse
 • Att du sover i en olämplig ställning
 • Stress och oro
 • Mycket stillasittande
 • Ensidig belastning av musklerna
 • Dålig ergonomi och arbetsställning
 • Att du suttit i drag

Hur lindrar man nackspärr?

Nackspärr går oftast över av sig själv inom någon vecka, men det finns mycket som du kan göra för att lindra smärtan och snabba på läkningen:

 • Undvik kyla och drag. Du bör undvika långvarig kyla vid nackspärr, till exempel drag eller kall vind. För att skydda nacken kan du svepa in den i en halsduk.
 • Håll dig i rörelse. För att mjuka upp musklerna är det bra om du håller dig i rörelse. Du bör undvika hård träning, men lättare motion, som till exempel promenader är bra för att nackspärren ska släppa.
 • Testa receptfria läkemedel. Om du besväras mycket av smärtan kan du testa att ta receptfria läkemedel för att lindra det värsta.

Tips för att förebygga nackspärr

Om du vill undvika att få nackspärr kan du till viss del förebygga det på olika sätt:

 • Träna regelbundet. All träning är bra för att du ska undvika nackspärr, men det är särskilt bra att träna upp musklerna kring nacke, axlar, mage och rygg.
 • Se över ergonomin på jobbet. Genom att se till att din arbetsplats är ergonomiskt utformad kan du undvika en rad besvär, inklusive nackspärr.
 • Se över hur du sover. Det är väl värt att investera i en bra kudde och madrass om du vill förebygga nackspärr. Om det går kan du också försöka undvika att sova på mage, eftersom det belastar nacken mycket.
 • Undvik hög stress. När vi är stressade eller oroliga spänner vi ofta nacken och axlarna, vilket ökar risken för nackspärr. Därför är det viktigt att försöka undvika stress och hitta tid för återhämtning och avslappning.

När ska man söka vård för nackspärr?

Vanligtvis behöver du inte söka vård för nackspärr, men vid svåra besvär kan det vara aktuellt. Om din nackspärr inte har gått över inom två veckor bör du kontakta vården för att få hjälp.

Du bör söka vård så snabbt som möjligt om du:

 • har mycket ont i nacken.
 • i samband med nackspärren känner dig svag och får domningar i ena armen eller handen.
 • har nackspärr och samtidigt känner dig allmänpåverkad och har feber.
 • inte kan böja huvudet framåt.
 • I samband med nackspärren mår illa och kräks.

Om du får nackspärr ofta kan det också vara bra att söka vård, även om dina besvär går över av sig själva varje gång. När nackspärren kommer tillbaka med jämna mellanrum kan det vara ett tecken på att det finns ett underliggande problem som behöver behandlas, eller att du behöver se över något i din vardag, som till exempel arbetsställning, kudde eller stressnivå. Oftast är det lämpligt med manuella behandlingstekniker, som justeringar eller massage, vid återkommande nackspärr.

Vem kan hjälpa dig vid nackspärr?

Vill du få hjälp med din nackspärr redan idag?

Då kan du boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Källor:

1177 Vårdguiden

Ryggvärk.se

Kry

Sjukhus.nu

Doktorn.com

Skadekompassen

Relaterade blogginlägg

Ischias drabbar de flesta någon gång i livet. För att lindra smärtan ska du hålla dig fysiskt aktiv, vi listar därför träningsövningar som lindrar värken.

Läs mer

Med allt fler multi- och kroniskt sjuka står svensk sjukvård inför nya utmaningar. Olika digitala verktyg kan vara en del av lösningen. Läs mer här!

Läs mer

Besväras du av problem med fötterna, som till exempel Hammartå, hälsporre eller Hallux Valgus? Då kan behandling med Pronatos vara en enkel lösning för dig!

Innehåll från Pronatos.
Läs mer

Stillasittande arbete är förknippat med många risker, och smärta och stelhet är vanligt. Här får du tips på hur du undviker skador och håller dig frisk.

Innehåll från Telge Rehab.
Läs mer

Publicerad: 16 oktober 2020 kl 16:13
Uppdaterad: 23 februari 2021 kl 09:05

Författare:

Faktagranskad av:

Erik Gustafsson, legitimerad naprapat, Naprapatlandslaget.

Snabba fakta

Om nackspärr

 • Nackspärr är inte en sjukdom i sig, utan är ett symtom som kan ha olika bakomliggande orsaker.
 • När du får nackspärr är det kroppens sätt att försvara sig när något är fel, genom att “låsa” nacken.
 • Du kan göra mycket själv för att lindra nackspärr, och oftast behöver du inte söka vård för dina besvär.

Boka tid för att få hjälp med din nackspärr

Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.