Kräkning
Kvinna som håller på att kräkas

Kräkning

Att kräkas och att må illa kan bero på flera olika saker. Bland annat magsjuka, matförgiftning, graviditet eller en infektion.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med kräkning på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Om kräkning

Kräkning kan bero på olika saker, till exempel magsjuka eller att du har fått i dig något som kroppen inte vill ha. Är du orolig, eller inte vet varför du kräks, så bör du kontakta en vårdcentral eller akutmottagning. Läs mer.

Om kräkning

Att kräkas och att må illa kan bero på flera olika saker. Det kan handla om bland annat magsjuka, matförgiftning, graviditet eller en infektion. När man kräks så känner man sig oftast även illamående och trött. Aptiten brukar försvinna i samband med kräkningar. Om man kräks på grund av magsjuka eller liknande så går det oftast över av sig själv efter några dagar. Om det beror på magsjuka så är det väldigt smittsamt, och om du misstänker att det är magsjuka bör du vara hemma i några dagar.

Är du orolig eller inte vet varför du spyr så bör du kontakta en vårdcentral eller akutmottagning omgående. Det kan vara tecken på något allvarligt, till exempel att man fått i sig något som kroppen inte vill ha.

Symtom på kräkning

Vanliga symtom innan kräkning brukar vara illamående och magont. Men man kan också uppleva

Skulle det vara magsjuka du drabbats av så bryter det ut väldigt fort, och försvinner efter ett par dagar. Om du spyr under en längre tid så bör du uppsöka vårdcentral eller akutmottagning.

Varför kräks man?

Kräks gör vi när kräkcentrumet i hjärnan aktiveras. När det aktiveras så blir vi illamående, salivproduktionen ökar och trycket i magen börjar öka. Detta kan bero på sjukdomar och infektioner, men också läkemedel eller förgiftning. Man kan själv orsaka kräkningar när man stoppar ner fingrarna i halsen. När detta beteende blir återkommande så är det en ätstörning som kallas bulimi.

Vad kan jag själv göra?

När du kräks mycket förlorar du en hel del vätska. Därför är det väldigt viktigt att du får i dig extra med vätska. Det är särskilt viktigt om du har feber eller om det är varmt ute. Om du inte dricker tillräckligt mycket så kan det leda till vätskebrist och uttorkning.

Vätskeersättning kan vara bra om du har kraftig diarréer eller kräks mycket. Drick inte mycket på en gång, utan lite i taget.

Mat när du mår bättre

När du mår bättre kan du prova att äta vanlig mat igen. I början bör du äta mindre portioner för att se hur du reagerar på maten. Medan din mage är orolig bör du undvika fiberrik mat och kaffe, eftersom det annars kan orsaka diarré.

Sveda vid diarré

Om du får diarré i samband med kräkningarna så finns det en risk att du får sveda och smärta runt ändtarmen. Prova detta för att lindra svedan och smärtan:

  • Tvätta och duscha rumpan istället för att torka med vanligt toalettpapper.
  • Smörja ändtarmsöppningen med en fet kräm.

Hur behandlas kräkningar?

Kräkningar är alltid ett symtom till något bakomliggande, och vilken behandling du får beror helt på vad orsaken till kräkningarna är. Det kan vara allt ifrån stress och matförgiftning till magsjuka och allvarliga sjukdomar. Allvarliga sjukdomar kan till exempel visa sig vara blindtarmsinflammationhjärnhinneinflammation eller hjärnskakning. När orsaken är klargjord kommer du att få rätt behandling.

När ska jag söka vård?

I de flesta fallen så går kräkningarna över av sig själv efter några dagar och du behöver inte söka hjälp. Du bör kontakta en vårdcentral eller ringa 1177 för sjukrådgivning om något av detta stämmer in på dig:

  • Du är väldigt trött och svag.
  • Du har haft diarré längre än en vecka.
  • Du är magsjuk och tar läkemedel mot hjärtsviktdiabeteshögt blodtryck eller en annan allvarlig sjukdom.
  • Du är törstig och torr i munnen, kissar mindre än vanligt och har väldigt mörkt urin.

Om det är bråttom

Kontakta direkt en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om något av detta stämmer in på dig:

  • du har blod i diarrén
  • du har hög feber och frossa
  • du har svåra magsmärtor som inte försvinner trots kräkningar och diarré.

Diagnos vid kräkning

För att kunna ställa en diagnos behöver man ta hänsyn till

  • hur länge du har haft kräkningarna
  • hur kräkningarna yttrar sig
  • hur ofta de kommer
  • om du har upplevt det tidigare eller inte.

Man behöver också göra en utredning kring sjukdomshistorik. Om man ändå inte kan säkerställa en diagnos så behöver man utföra tester för att utesluta sjukdomar och orsaker. Diagnostisering för just kräkningar kan ta lång tid, eftersom kräkningar är ett diffust symtom som kan bero på många olika anledningar.

Vem kan hjälpa dig vid kräkningar?

Kan kräkningar behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan hjälpa dig att genom att avgöra om du har ovanliga symtom som bör undersökas eller inte. Nätläkaren kan inte undersöka dig eller bedöma om dina kräkningar beror på någon specifik anledning. Det krävs fysisk undersökning för att fastställa orsaker utöver vanlig magsjuka.

Publicerad:
22 september 2023 kl 09:40
Uppdaterad:
22 september 2023 kl 09:40
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!