Hjärnskakning
En sängliggande person som håller handen för ansiktet

Hjärnskakning

Om du slår i huvudet kan du få hjärnskakning. På den här sidan kan du läsa allt om symtom och diagnos!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med hjärnskakning på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg

Snabba fakta om Hjärnskakning

Viktiga telefonnummer

Ring 112 om någon slår sig kraftigt i huvudet och förlorar medvetandet.

Vad är hjärnskakning?

Hjärnskakning är när hjärnan sätts i rörelse på grund av slag mot huvudet. Läs mer.

Vad är hjärnskakning?

Hjärnskakning, även kallat commotio, är när hjärnan sätts i rörelse efter ett kraftigt slag mot huvudet. Hjärnskakning är nästan alltid ofarligt, men kräver att den drabbade vilar och tar det lugnt en tid efter olyckan.

Hur vet man om det är hjärnskakning?

En hjärnskakning orsakas av ett kraftigt slag mot huvudet. Om du eller någon i din närhet slår i huvudet och får ett eller flera av följande symtom är det troligt att det är hjärnskakning:

  • huvudvärk
  • illamående och kräkningar
  • yrsel, förvirring och minnesförlust
  • trötthet.

I enstaka fall kan det uppstå komplikationer i samband med en hjärnskakning. Dessa kan manifesteras i form av blödningar, svullnad i hjärnan och andra skador på skallbenet. Även symtom som huvudvärk, minnesförlust, yrsel och trötthet kan hålla i sig en längre tid efter olyckan.

När kommer symtom på hjärnskakning?

Symtomen på hjärnskakning kan komma tätt inpå eller några timmar efter olyckan.

Orsak till hjärnskakning

Hjärnskakningar uppstår i samband med kraftiga slag mot huvudet. Hjärnan omges av en skyddande vätska som gör att den inte slår mot skallbenet. Vid ett slag mot huvudet kan hjärnan däremot röra på sig så pass mycket att den nuddar skallbenet, vilket är det som kallas hjärnskakning.

Egenvård vid hjärnskakning

För att hjärnan ska återhämta sig efter en hjärnskakning behöver den ordentligt med vila. Undvik fysisk aktivitet och låt hjärnan vila från skärmar och dylikt. Även alkohol bör undvikas.

En person som har fått hjärnskakning bör inte lämnas ensam under det första dygnet.

Vad händer om man inte vilar efter en hjärnskakning?

Om du har fått en hjärnskakning behöver du vila för att hjärnan ska ha en chans att återhämta sig. Om du struntar i att vila får hjärnan svårare att reparera sig vilket kan leda till långvariga biverkningar.

Hur lång tid tar det att återhämta sig efter en hjärnskakning?

Vid en hjärnskakning behöver hjärnan vila helt från psykisk och fysisk aktivitet i två dygn. Därefter kan man trappa upp aktiviteterna och efter ungefär två veckor brukar man vara helt återställd.

Behandling vid hjärnskakning

Hjärnskakning kräver sällan någon behandling utöver psykisk och fysisk vila. Sjukskrivning kan vara nödvändigt i vissa fall. I enstaka fall kan den som drabbas av en hjärnskakning få långvariga besvär som behöver behandlas med rehabilitering.

När ska du söka vård?

Om du eller någon i din närhet får ett kraftigt slag i huvudet är det bra att uppsöka en läkare. Ring 112 om någon slår i huvudet och svimmar utan att vakna till inom en minut, har kramper och/eller yrsel eller verkar vara förvirrad och sömnig.

Om ett barn slår i huvudet bör du även söka vård om det blir medvetslöst om än bara en kort stund, inte skriker efter olyckan eller mår sämre och/eller kräks en stund efter skadan.

Diagnos

Om du har slagit i huvudet och uppvisar ett eller flera symtom på hjärnskakning kan du behöva bli undersökt av en läkare som ställer diagnos och utreder vidare om hjärnan fått någon allvarligare skada. Under undersökningen ställer läkaren vanligtvis frågor för att försäkra sig om att du är med och kontrollerar även att pupillerna reagerar som de ska. Även blodprov och datortomografi kan visa om hjärnan skadats.

Vem kan hjälpa dig vid hjärnskakning?

Publicerad:
23 januari 2023 kl 09:40
Uppdaterad:
18 augusti 2023 kl 15:49
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!