Havandeskapsförgiftning
En gravidmage.

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning, är en sjukdom som innebär att du som är gravid får högt blodtryck och äggviteämnen i urinen.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med havandeskapsförgiftning på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås

Snabba fakta om Havandeskapsförgiftning

Viktiga länkar
Vad är havandeskapsförgiftning?

Havandeskapsförgiftning är högt blodtryck under graviditeten. Läs mer.

Vad är havandeskapsförgiftning?

Preeklampsi, eller havandeskapsförgiftning, är en sjukdom som innebär att du som är gravid får högt blodtryck och äggviteämnen i urinen. Tillståndet gör så att barnet riskerar att inte växa som det ska samt att dina organ, främst lever och njurar, påverkas.

Hur känns havandeskapsförgiftning?

Ofta känner du inte av att du har havandeskapsförgiftning. Men det är också vanligt med ett eller flera av följande symtom:

  • plötslig och svår huvudvärk
  • illamående efter graviditetsvecka 18
  • problem med synen, så kallad dimsyn
  • plötsligt svullen i ansiktet, fötterna eller händerna
  • svår smärta i den övre delen av magen
  • allmänt sjuk.

Hur vet man att man har havandeskapsförgiftning?

Eftersom många inte känner av några symtom är det viktigt att du går på dina kontroller hos barnmorskan. Det är oftast då som ett högt blodtryck uppmärksammas. Vid havandeskapsförgiftning har du även äggviteämnen i urinen.

Hur tidigt kan man få havandeskapsförgiftning?

Vanligen uppstår sjukdomen under den tredje och sista trimestern. Men det kan debutera så tidigt som runt vecka 20. En havandeskapsförgiftning tidigt i graviditeten ökar risken för komplikationer. I mycket ovanliga fall kan du även få preeklampsi direkt efter förlossningen.

Hur vanligt är havandeskapsförgiftning?

Havandeskapsförgiftning är ovanligt och drabbar cirka 2–4 % av alla gravida i Norden. Sjukdomen delas in i olika grader och de flesta som insjuknar får den lindrigaste varianten. Då kan du fullfölja din graviditet som planerat och föda vaginalt. Men några får en allvarligare variant och i dessa fall är det angeläget att tillståndet upptäcks tidigt.

Hur snabbt går havandeskapsförgiftning över?

Havandeskapsförgiftningen går över när barnet har fötts. Hur lång tid det tar är individuellt men för de flesta har symtomen försvunnit senast några dygn efter förlossningen. Blodtrycket har normalt sett stabiliserats efter cirka två veckor. Ibland kan du behöva ta blodtryckssänkande läkemedel i ett par månader efter förlossningen.

Vad beror havandeskapsförgiftning på?

Det är inte helt känt varför havandeskapsförgiftning uppstår. En trolig orsak är att moderkakan inte fungerar riktigt som den ska eller att den inte sitter fast korrekt mot livmoderväggen. Vissa kvinnor löper större risk att drabbas av havandeskapsförgiftning.

Det gäller dig som:

  • över 40 år
  • gravid för första gången
  • har haft havandeskapsförgiftning vid en tidigare graviditet
  • har en kärlsjukdom
  • diabetiker
  • överviktig
  • redan lider av högt blodtryck.

Om din eller pappans mamma har haft havandeskapsförgiftning löper du också en ökad risk att drabbas.

Egenvård vid havandeskapsförgiftning

För att inte förvärra sjukdomen bör du försöka undvika stress. Det är bra om du försöker vila och återhämta dig så mycket som möjligt. Du som studerar eller jobbar kan bli sjukskriven. Trots att vila är viktigt bör du fortsätta med lättare fysisk aktivitet.

Behandling vid havandeskapsförgiftning

Om du har havandeskapsförgiftning kommer du att behandlas med läkemedel som sänker ditt blodtryck. Du kan också få förebyggande behandling om du exempelvis ingår i en riskgrupp, väntar tvillingar eller har blivit gravid med hjälp av IVF.

Ibland kan du läggas in för behandling och övervakning. Om dina organ påverkas eller ditt barn inte mår bra kan förlossningen behöva sättas igång i förtid. Det kan ske antingen via igångsättning eller kejsarsnitt. Valet fattas utifrån vilken vecka du är i och hur du och barnet mår.

Diagnos vid havandeskapsförgiftning

Kontakta din barnmorska om du känner att något inte är som det ska. Om du får tecken på havandeskapsförgiftning ska du söka vård omedelbart. Efter graviditetsvecka 22 ska du söka vård på en förlossningsavdelning.

Vem kan hjälpa dig vid havandeskapsförgiftning?

Kan havandeskapsförgiftning behandlas av nätläkare?

För att diagnostisera preeklampsi måste ditt blodtryck och urin kontrolleras. Därför kan en barnmorska eller läkare online inte hjälpa dig vid havandeskapsförgiftning.

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
24 april 2024 kl 11:03
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!