Hälsporre
Ett ben som vilar på en säng.

Hälsporre

Hälsporre uppstår till följd av en överbelastning på senan som löper under foten som skapar smärta i ett senfäste under foten.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med hälsporre på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Naprapatlandslaget Göteborg
Behandling av hälsporre
Inom Vallgraven, Göteborg
Naprapatlandslaget Göteborg
Behandling av hälsporre
Inom Vallgraven, Göteborg
Naprapatlandslaget Göteborg
Behandling av hälsporre
Inom Vallgraven, Göteborg
Naprapatlandslaget Göteborg
Behandling av hälsporre
Inom Vallgraven, Göteborg
Naprapatlandslaget Göteborg
Behandling av hälsporre
Inom Vallgraven, Göteborg
Naprapatlandslaget Göteborg
Behandling av hälsporre
Inom Vallgraven, Göteborg

Snabba fakta om Hälsporre

Viktiga länkar
Vad är hälsporre

Vid hälsporre uppstår smärta i ett senfäste under foten. Läs mer.

Vad är hälsporre

Under foten löper en kraftig sena som kallas plantarfaschian. Den går från hälen och fäster in i framfoten under tårna. Vid hälsporre har du överbelastat detta område och får då ont i det senfäste som denna fäster i, även kallat hålfoten. Vid den här typen av överbelastning bildas ibland en slags påbyggnad av benet under hälen som vid en röntgen ofta ser ut som en sporre, därav namnet hälsporre. Hälsporre är en relativt vanlig åkomma och drabbar framförallt löpare.

Hur vet jag om jag har hälsporre?

Detta är vanliga symtom på hälsporre:

  • Smärta under foten (i hälens framkant) när du går upp på morgonen (från vila till belastning)
  • Smärta under eller på insidan av hälen när du står eller går
  • Smärtan avtar ofta efter att du varit igång och rört på dig en stund

Om smärtan på fötterna däremot inte sitter precis i hälens framkant och heller inte känns av när du kliver upp på morgonen, så kan det vara annan typ av hälsmärta du drabbats av. Då kan det istället vara fettkudden under hälen eller ett muskelfäste i området som gör ont.

Vad kan jag själv göra om jag fått hälsporre?

Det man kan göra själv är att skaffa bra skor. För att undvika att senan överbelastas behöver skorna vara stadiga och det ska vara mjukt under hälen. Det finns särskilda hålfotsinlägg man kan köpa som är stötdämpande, och som kan lindra symptomen.

Får man besvären av motion är det bra om man vilar från promenader och löpning tills det gått över. Andra typer av motion där hälen inte belastas kan man fortsätta med, exempelvis brukar det går bättre att cykla eller simma. När smärtan försvunnit kan man ta kortare promenader och sedan öka belastningen successivt.

Varför får man hälsporre?

Orsak bakom hälsporre beror på en överbelastning av den kraftiga plantarfaschian som löper under foten och som går från hälen och fäster in i framfoten under tårna. Överbelastningen uppstår till följd av kroppens oförmåga att fördela krafterna optimalt. Vanliga orsaker till detta är i sin tur stelhet i ländryggen eller försvagade muskler i höften eller själva foten.

Hälsporre är en vanlig åkomma hos de som löptränar mycket, men även de som står eller går mycket löper en ökad risk att drabbas av hälsporre. Detta eftersom dessa aktiviteter ofta innebär en hög grundbelastning av foten som sedan kan förvärras om kroppen har en oförmåga att jämnt fördela denna.

Hur behandlar man hälsporre?

Om du har lättare besvär brukar det hjälpa att under en period vila från den aktivitet som troligtvis utlöst smärtan, som exempelvis löpning eller längre promenader för att bota din hälsporre.

Har man svårare besvär vid hälsporre så kan man få personligt utformade inlägg till skorna. De kan göras av en ortopedtekniker. En fysioterapeut/sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor kan hjälpa till med behandling och övningar, som till exempel stretchövningar som kan göra att besvären minskar.

Upplever man mycket smärta kan man prova smärtstillande eller antiinflammatoriska läkemedel. När inget annat hjälper kan man få en kortisonspruta under hälen. Smärtan kommer då att försvinna, men det gör också att risken att man ska överbelasta hälen ökar, så denna typ av behandling brukar undvikas i största möjliga mån.

Har du svåra problem som inte går över på annat sätt finns det också möjlighet att få så kallad stötvågsbehandling eller bli opererad.

Vem kan hjälpa dig som har hälsporre?

Man ska söka vård om man skaffat bättre skor och inlägg, och om problemen efter din egna behandling inte försvinner trots att man vilar från belastning. Då kan du uppsöka vård hos någon av följande vårdgivare:

Kan hälsporre behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan göra en första bedömning av dina symtom för att se om det är troligt att du har drabbats av hälsporre. Om du däremot är i behov av vidare behandling i form av exempelvis stötvågsbehandling eller operation krävs ett fysiskt besök hos vårdgivare.

Publicerad:
24 augusti 2023 kl 15:39
Uppdaterad:
24 augusti 2023 kl 15:39
Författare:
Faktagranskad av:

Johan Lind, Leg. naprapat, Friskvårdskollen

Källor:

1177 Vårdguiden (Om hälsporre)

1177 Vårdguiden (Allmänna råd för fötterna)