Graviditetsillamående
Gravid kvinna på tunnelbanan pratar i telefon och ser besvärad ut med handen över magen.

Graviditetsillamående

Många upplever illamående och kräkningar under graviditeten. Det kan vara mycket jobbigt men är väldigt sällan farligt.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med graviditetsillamående på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Fertilitet plus
NIPT
Östermalm, Stockholm
Fertilitet plus
NIPT
Östermalm, Stockholm
Fertilitet plus
NIPT
Östermalm, Stockholm
Fertilitet plus
NIPT
Östermalm, Stockholm
Fertilitet plus
NIPT
Östermalm, Stockholm
Fertilitet plus
NIPT
Östermalm, Stockholm
Vad är graviditetsillamående?

Att må illa under graviditeten är mycket vanligt och det börjar oftast redan under graviditetens första veckor. Läs mer.

Vad är graviditetsillamående?

Att må illa under graviditeten är väldigt vanligt. Illamåendet och kräkningarna brukar komma i början av graviditeten och sedan gå över efter runt vecka 20. Vissa mår illa på morgnarna och andra är illamående under en längre period, ibland under hela graviditeten. Graviditetsillamående kan vara mycket jobbigt men det är oftast helt ofarligt.

Extremt graviditetsillamående

Några få kan uppleva ett extremt illamående (hyperemesis gravidarum) under graviditeten. Vid extremt graviditetsillamående mår du väldigt illa, nästan hela tiden och kräks mycket vilket kan medföra att du förlorar näring och vätska.

Symtom vid graviditetsillamående

Graviditetsillamåendet kan vara begränsat till en viss tid på dagen, som på morgnarna men det finns också gravida som mår illa hela dagen. Det är också vanligt med kräkningar.

Extremt graviditetsillamående som endast drabbar några få gravida kan påverka allmäntillståndet och medföra att:

  • du går ner i vikt
  • drabbas av vätskebrist eller uttorkning
  • får svårigheter med att äta och dricka.

Vad orsakar graviditetsillamående?

Det finns ännu ingen helt klarlagd orsak till graviditetsillamående men man tror att det kan bero på hormonförändringar som sker i kroppen under graviditet. Andra tänkbara orsaker är överbelastning och stress. Det finns också andra graviditetskomplikationer som kan ge kräkningar och illamåenden, till exempel havandeskapsförgiftning.

När börjar gravidillamående?

Illamåendet brukar komma i början av graviditeten, redan under de första veckorna. Men graviditetsillamående är mycket individuellt och varierar från person till person. En del gravida upplever inget illamående eller kräkningar.

Hur länge brukar gravidillamående hålla i sig?

För de flera går besvären sedan över någon gång runt graviditetsvecka 20. Men vissa mår illa under hela graviditeten och fram till förlossningen.

Vad kan du göra själv för att lindra graviditetsillamående?

Det finns många saker som du kan göra för att lindra besvären vid graviditetsillamående. Här är några tips på saker du kan göra själv, för att må bättre:

  • ät något innan du stiger upp på morgonen
  • ta det lugnt och undvik stressiga situationer
  • ät lite men ofta
  • drick mycket vätska, särskilt om du kräks ofta
  • undvik mycket fet mat, såväl som kryddig
  • ät mellanmål, till exempel frukt eller smörgås.

Behandling vid graviditetsillamående

Det finns inget läkemedel som är framtaget för att lindra just graviditetsillamående men många upplever att receptfria läkemedel mot åksjuka hjälper mot besvären. Det finns också läkemedel på recept. Rådgör alltid med läkare eller barnmorska före användning av läkemedel, då du som är gravid ska vara särskilt försiktig med läkemedel. Vissa gravida upplever att akupunktur har en lindrande effekt. Om du mår väldigt illa och upplever stora besvär som påverkar ditt arbete kan du behöva bli sjukskriven en period.

Vid extremt graviditetsillamående kan du behöva uppsöka läkare och få vård i form av näringslösning via dropp.

Diagnos vid graviditetsillamående

De flesta som drabbas av graviditetsillamående behöver inte uppsöka vård, då besvären ofta gå över av sig själv. Men du bör söka vård om du har mycket besvär med graviditetsillamående.

Du bör alltid söka akut vård om du har kraftiga kräkningar och är uttorkad då detta kan vara tecken på extremt graviditetsillamående, något som drabbar ett fåtal gravida kvinnor och kräver behandling. Diagnosen för extremt graviditetsillamående (hyperemesis gravidarum) sätts utifrån patientens symtomen. Vid ett läkarbesök kan du få lämna blod- och urinprov, för att se om andra organ är påverkade och utesluta andra sjukdomar.

Vem kan hjälpa dig vid graviditetsillamående?

Kan graviditetsillamående behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan hjälpa dig med rådgivning och bedömning av symtom. Vid behov kan nätläkaren hjälpa dig vidare.

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
13 september 2023 kl 10:37
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!