Foglossning
En gravid person håller händerna runt sin mage.

Foglossning

Foglossning är bäckensmärta när du är gravid. Hormoner gör dina leder rörligare för att bäckenet ska kunna vidgas under födelsen.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med foglossning på en plats som passar dig.

Vad är foglossning?

Foglossning är bäckensmärta under graviditet. Läs mer.

Vad är foglossning?

Foglossning är rygg- och bäckensmärta under graviditeten. Du kan till exempel få ont i ländryggen och höfterna, men även ont i ljumsken. Ibland kan du få så ont vid foglossning att du inte kan gå. Kroppen genomgår stora förändringar när du är gravid. Bland annat blir skelettet och lederna rörligare för att barnet ska kunna födas vaginalt. När bäckenet vidgas kan du få foglossning.

Hur känns foglossning?

Alla gravida kan få foglossning. Det spelar ingen roll hur tränad eller inte du var innan du blev gravid. Hur svåra besvär du får är individuellt. Typiska symtom vid foglossning är:

  • Huggande, ilande eller molande värk i bäckenet, blygdbenet och/eller nedre delen av ryggen.
  • Smärta över skinkorna som ibland skiftar sida.
  • Smärta som strålar ner i ljumskarna mot baksidan låret.
  • Svårigheter att lyfta saker, böja dig eller vrida på kroppen.
  • Trötthet eller nedstämdhet på grund av värken.

Kan foglossning komma och gå?

Foglossning upplevs olika från person till person. Det kan också variera hur mycket du känner av smärtan under dagen eller perioder av din graviditet.

När får man foglossning?

För att barnet ska kunna komma ut vid förlossningen måste bäckenet vidgas. Därför utsöndras ett hormon som heter relaxin under hela graviditeten, med start redan under de första tre månaderna. Relaxin mjukar upp dina leder och gör dem mer rörliga. Du kan alltså få problem med foglossning tidigt i din graviditet, men likaväl först mot slutet. Det vanligaste är att foglossning startar i mitten av graviditeten.

Det finns flera orsaker till att du får ont. När lederna har en ökad rörlighet blir bäckenet mindre stabilt samtidigt som magmuskulaturen tänjs ut i takt med att magen växer. Din kroppshållning förändras när bäckenet tippar framåt vilket leder till att du svankar mer. Det innebär att balansen mellan mag- och ryggmuskulatur förändras. Du arbetar mer med ytliga muskelgrupper med sämre uthållighet än med de starkare djupa musklerna.

Är det farligt med foglossning?

Foglossning är smärtsamt och kan begränsa dig i din mobilitet och vardag. Det kan göra dig trött och nedstämd. Däremot är det inte farligt för vare sig dig eller ditt barn.

Vad förvärrar foglossning?

Det är vanligt att smärtan förvärras fortlöpande under dagen för att vara som intensivast på kvällen. Det beror på att aktivitet och belastning kan trigga foglossningen. Undvik att lyfta tungt, dammsuga eller skjuta kund- eller barnvagnar. Du bör heller inte sitta med benen i kors eftersom det kan göra bäckensmärtan värre.

Eftersom det är viktigt att du kan fortsätta röra på dig i den mån det är möjligt finns det vissa saker du kan anpassa. Ta flera mindre promenader istället för en lång och tänk på att ha en kort steglängd. Försök variera din ställning ofta. Räta också upp ryggen så att inte bäckenet tippar framåt när du står och går. Många med foglossning har besvär med att gå i trappor. Ta därför hiss istället när det är möjligt.

Behandling vid foglossning

För att lindra foglossning och bäckensmärta finns både hjälpmedel och behandling. Du kan få ett foglossningsbälte, som även kallas gravidbälte, att spänna runt höfterna. Med hjälp av akupunktur eller en tens-apparat kan du få smärtlindring. Av en fysioterapeut kan du få ett träningsprogram som hjälper dig att aktivera de djupa mag- och ryggmusklerna. Om du lider av svår foglossning kan du behöva kryckor som stöd när du går. I sådana fall kan du bli sjukskriven.

Diagnos vid foglossning

Du kan få hjälp av din barnmorska, fysioterapeut eller läkare för att diagnostisera foglossning. Ibland kan smärtan ha andra orsaker vilket en undersökning kan utesluta.

Vem kan hjälpa dig vid foglossning?

Kan foglossning behandlas av nätläkare?

Du kan söka rådgivning och stöd av en vårdgivare online. Var beredd på att du kan komma att hänvisas eller remitteras vidare.

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
24 april 2024 kl 11:03
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: