Diskbråck

Diskbråck är ett ryggbesvär, som oftast uppstår i ländryggen eller i halsryggen. Det vanligaste symtomet är att det gör ont i ryggen. Orsaken är en disk som buktar ut mellan två kotor. Man behandlar vanligtvis diskbråck med rörelse och läkemedel, i vissa fall opereras den. I denna guide har vi sammanställt det du behöver veta om diskbråck.

Sammanfattning

OmDiskbråck är en typ av ryggbesvär.
SymtomDen vanligaste symtomen är att det gör ont i ryggen, och besvären kan skilja sig beroende på var i ryggen du fått diskbråck.
EgenvårdDu lindrar ditt diskbråck genom lättare träning och motion som inte gör ont. Vid svår smärta kan du vila ryggen i olika ställningar.
OrsakMan får diskbråck om en disk mellan dina kotor spricker och buktar ut, vilket kan skapa smärta i ryggen.
DiagnosEn läkare bedömer om dina ryggbesvär beror på diskbråck genom bland annat titta på var det smärtar och hur dina reflexer är.
BehandlingDiskbråck behandlas främst genom fysioterapi eller läkemedel. I vissa fall kan man behöva operera diskbråck.
VårdgivareFör hjälp för din diskbråck kan du kontakta en vårdcentral, eller få hjälp av en fysioterapeut, kiropraktor eller naprapat.
NätläkareEn nätläkare kan ge rådgivning om diskbråck och skriva ut läkemedel på recept.

Vad är diskbråck?

Diskbråck är ett besvär som sitter i ryggen och som oftast gör ont. I ryggraden finns kotor, och mellan kotorna finns det diskar. När en disk buktar ut mellan två kotor kallas det just för diskbråck. 

Det allra vanligaste är att få diskbråck i nedre delen av ryggen, det vill säga ländryggen. Det näst vanligaste är att få diskbråck i övre delen av ryggen, det vill säga halsryggen. Det finns även de som får diskbråck i bröstryggen, men det är mindre vanligt.

Symtom på diskbråck 

Om du har fått diskbråck i ländryggen kan du uppleva ett eller flera symtom:

 • Du får ont i ryggen.
 • Du upplever en smärta som strålar ner i ett ben. Det kallas ischias.
 • Du får stickningar och domningar i benet och foten.
 • Du har svårt att kontrollera rörelserna i dina ben.
 • Du får svårt att kontrollera och tömma tarm och blåsa.

Om du har fått diskbråck i halsryggen kan du ha något/några av dessa symtom:

 • Du har ont i nacken.
 • Du upplever en smärta som strålar ut i armarna, kanske även också i fingrarna.

Hur länge man har diskbråck kan skilja sig från person till person. Du kan uppleva att det gör ont och att de andra besvären kommer mycket snabbt, eller gradvis under en period av dagar eller veckor. Oftast går de sedan över successivt. Vissa kan dock uppleva allvarligare symtom som behöver undersökas av en läkare.

Diskbråck – vad kan man göra själv?

Fortsätt rör på dig

Även om det tar emot är det viktigt att du fortsätter röra på dig. Lättare motion stärker nämligen dina rygg- och benmuskler. Om du bara vilar ryggen så kan det istället ta längre tid för kroppen att bli bättre. Fortsätt göra vardagliga saker som du klarar av och som inte gör ont. Undvik rörelser som påverkar ryggen alltför mycket, till exempel hopp. Om du arbetar så är det bra att återgå till jobbet så fort du orkar. Har du ett stillasittande jobb? Prova att stå upp och arbeta om du kan. Har du ett fysiskt krävande jobb? Då kan du behöva sjukskriva dig – det beror på hur ont du har. 

Vila ryggen om det gör väldigt ont

För att lindra din smärta kan du göra något av följande:

 • Du kan lägga dig på sidan i fosterställning.
 • Om du har ont i ländryggen, kan du prova att lägga en kudde under dina knän när du ligger på rygg. 
 • Om det behövs kan du ta värktabletter. Det är framför allt för att hjälpa dig röra på kroppen igen. 

Varför får man diskbråck?

Mellan dina kotor i ryggraden finns diskar, något som är stötdämpande för dina kotor. När det yttre lagret i en disk spricker kan den mjuka massan i diskens kärna läcka ut. Då buktar disken ut mellan två kotor – och det är det som kallas diskbråck. Om en nerv hamnar i kläm just där disken buktar ut, kan det göra ont och är det symtomet som gör att de flesta upptäcker att de fått diskbråck.

Det kan ibland hända att diskbråck uppkommer efter att man har lyft något, eller har böjt eller vridit ryggen. Men det finns också många fall där diskbråck uppstår utan någon uppenbar anledning.

Diagnos vid diskbråck

För att säkerställa att det är diskbråck du har fått får du besöka en läkare på en vårdcentral som gör bedömningen. Det är viktigt att komma ihåg att smärta i ryggen inte behöver bero på diskbråck. Vid ditt första besök kontrollerar läkaren därför till exempel området där det smärtar, hur dina reflexer och känseln är i benen, och eventuellt känseln i underlivet. Om läkaren då bedömer att du har diskbråck, undersöks även din nacke och reflexerna och känseln i dina armar och fingrar. 

Om du aldrig tidigare haft ont i ryggen, eller ischias, kan du behöva lämna prover för att utesluta allvarliga sjukdomar. Då kan man exempelvis ta din sänka, blodvärde och urinprov.

Förbättras inte besvären efter fyra till sex veckor kan du behöva bli undersökt med datortomografi, en form av röntgen, eller magnetkamera. Då får läkaren mer information om dina besvär.

Vilka diskbråck opereras?

Du behöver operera ditt diskbråck om du inte kan kontrollera tömningen av urinblåsan eller ändtarmen, eller om du blir förlamad i benet eller i armen. Om du känner att du har mycket ont och upplever att du inte kan leva som vanligt, så kan läkaren bedöma att du ska operera ditt diskbråck. Men i många fall behövs inte operation, utan du kan lindra ditt diskbråck med fysioterapi. Du bokar då ett besök direkt hos en sjukgymnast/fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor som skapar ett träningsprogram för dig så att du tränar att stärka dina muskler i din takt. Om du känner att det inte räcker att bara röra på dig och ta receptfria läkemedel, kan en läkare skriva ut starkare läkemedel på recept.

När ska du söka vård för diskbråck?

I de allra flesta fallen går diskbråck över av sig själv. Det kan ta ett par veckor innan besvären blivit bättre, men ett par månader brukar de flesta inte ha ont längre.

Om dina besvär inte blivit bättre inom ett par veckor eller om smärtstillande läkemedel inte hjälpt dig, så kan du kontakta din vårdcentral. För hjälp och råd för hur du ska hantera smärtan, kan du vända dig till en fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor. De kan ge dig bra tips och råd. Kontaktar du en nätläkare kan de ge dig rådgivning eller skriva ut recept vid behov.

Hitta rätt vårdgivare för dig i listan här:

Vill du få hjälp med diskbråck redan idag?

Då kan du boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se. 

Källor

1177 Vårdguiden

Swespine 

Spine Center Göteborg

Relaterade blogginlägg

Ischias drabbar de flesta någon gång i livet. För att lindra smärtan ska du hålla dig fysiskt aktiv, vi listar därför träningsövningar som lindrar värken.

Läs mer

Med allt fler multi- och kroniskt sjuka står svensk sjukvård inför nya utmaningar. Olika digitala verktyg kan vara en del av lösningen. Läs mer här!

Läs mer

Besväras du av problem med fötterna, som till exempel Hammartå, hälsporre eller Hallux Valgus? Då kan behandling med Pronatos vara en enkel lösning för dig!

Innehåll från Pronatos.
Läs mer

Stillasittande arbete är förknippat med många risker, och smärta och stelhet är vanligt. Här får du tips på hur du undviker skador och håller dig frisk.

Innehåll från Telge Rehab.
Läs mer

Publicerad: 22 oktober 2020 kl 09:42
Uppdaterad: 23 februari 2021 kl 09:12

Författare:

Faktagranskad av:

Tom Hedenberg, Leg. Kiropraktor, Hedenbergs Kiropraktorklinik

Snabba fakta

Om diskbråck

 • Det är vanligast att få diskbråck om man är mellan 30 och 50 år.
 • Årligen utförs cirka 3 000 operationer för just diskbråck.
 • Diskbråck är en vanlig orsak till ischias. Just ischias kan du läsa mer om här.

Viktiga länkar

Svenska Ryggregistret

Om diskbråck (1177 Vårdguiden)

Boka tid för att få hjälp med din diskbråck

Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.