Bristningar
Kvinna håller handen på sin mage som är täckt av bristningar

Bristningar

Bristningar är en slags ärrbildning, som kan uppstå i hud som av olika orsaker sträcks ut för fort. Läs mer om bristningar här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med bristningar på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Bristningar

Viktiga länkar
Vad är bristningar?

Bristningar är en slags ärrbildning som kan uppstå i huden om den sträcks ut för fort. Läs mer.

Vad är bristningar?

Bristningar är en slags ärrbildning som kan uppstå i en hud som av olika anledningar sträckts ut för fort så att alla hudlagren inte hinner tänja sig. De ser ut som streck eller strimmor och orsakas av slitningar – alltså bristningar – i det mellersta av hudens tre olika huvudskikt. Både män och kvinnor kan drabbas av hudåkomman.

Hur ser bristningar ut?

I början är det vanligt att ha röda bristningar eller blå bristningar. Med tiden blir de blekare och får ett ljusare och smalare utseende. Strecken kan uppstå lite överallt på kroppen, men det är vanligast att få bristningar på:

  • rumpa
  • höfter
  • mage
  • lår
  • bröst
  • rygg
  • överarmar.

Varför får man bristningar?

Att huden töjs snabbt och ger upphov till bristningar kan ha flera orsaker, och dessa kan du läsa om nedan. Det är också viktigt att komma ihåg att vissa får bristningar lättare än andra.

Bristningar vid graviditet

Buken växer av naturliga skäl när du är gravid, och då är det vanligt att få bristningar på magen. Mjölkproduktionen kan också orsaka bristningar på brösten som gravid. Bristningar på lår, rumpa, höfter och rygg förekommer också eftersom även dessa områden kan växa mycket. En vanlig viktuppgång under en graviditet ligger ungefär mellan 11 och 16 kilo.

Bristningar efter förlossning

De flesta får sår i underlivet efter att de fött barn. Dessa sår brukar också kallas för bristningar, och uppstår precis som vanliga hudbristningar av att området töjts ut väldigt snabbt i samband med förlossningen. Bristningar som dessa sys ihop omedelbart efter förlossningen. Vissa får svårare förlossningsskador medan andra läker inom bara ett par veckor.

Bristningar på grund av plötslig viktuppgång

Om du väldigt snabbt går upp i vikt – antingen i fett eller muskler – kan det bildas bristningar på de kroppsdelar som växer fortast. Huden hinner helt enkelt inte med.

Bristningar under puberteten

Det är vanligt med bristningar under puberteten eftersom kroppen går igenom hormonella förändringar och växer i betydligt snabbare takt än förut. Tjejer får oftast bristningar på lår, höfter och bröst under puberteten medan killar brukar få bristningar över rygg och axlar.

Bristningar av preventivmedel eller andra läkemedel

Om du äter preventivmedel som innehåller hormoner kan din kropp förändras på olika sätt. Brösten kan till exempel öka i volym och på så vis orsaka bristningar. Det finns även andra läkemedel som kan orsaka viktuppgång och leda till bristningar i huden.

Kan man få bort bristningar själv?

Om du inte vill att dina nya bristningar ska bli ljusare eller rödare kan du skydda dem mot solen, men i övrigt finns det inte mycket du kan göra åt dem. De brukar inte försvinna helt, men med tiden blir de blekare och betydligt mindre framträdande. Det finns vissa företag som gör reklam för exempelvis kräm mot bristningar, men det finns inte ännu några bevis för att detta funkar. Det är dock en god idé att se till att hålla huden återfuktad eftersom en torr hud alltid är mindre töjbar än en återfuktad hud. Annat som kan förebygga bristningar är:

  • att motionera och äta hälsosamt för att undvika viktuppgång
  • få i dig näringsämnena som huden behöver – protein, zink, vitamin A, C och D
  • dricka tillräckligt mycket vatten för att undvika en uttorkad hud.

Diagnos vid bristningar

Du behöver inte söka vård för bristningar eftersom det är helt normalt och ofarligt. Om du däremot mår dåligt i din egen kropp på grund av bristningarna kan du kontakta en skönhetsklinik för konsultation och eventuell behandling.

Hur får man bort bristningar?

Det går inte att ta bort bristningar helt – förutom med hjälp av bukplastik – men däremot reducera dess bredd, djup, färg eller ytstruktur och på så vis skapa viss förbättring. Några exempel på olika behandlingar mot bristningar är:

  • Kärllaser: Kan ge betydande förbättringar på röda bristningar.
  • Koldioxidinjektioner: Kan förbättra såväl röda som bleknade bristningar.
  • Fraktionerad laser: Kan förbättra bleknade bristningar.
  • Microneedling: Kan ha effekt på både röda och bleknade bristningar.
  • Bukplastik: Tar bort den översträckta huden på magen men orsakar ärr.

Vem kan hjälpa dig vid bristningar?

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 10:29
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!