Åderbråck

Åderbråck är när du får synliga blodådror som buktar ut på huden. Vanligast är att man får åderbråck på benen. Åderbråck är ofarligt i sig, men vissa kan få besvär såsom svullnad och ömhet. I denna guide har vi sammanställt information för dig som vill veta mer om åderbråck och hur det behandlas.

Sammanfattning

OmÅderbråck är när dina blodådror blir synliga och buktar ut från huden.
SymtomDu kan bland annat få åderbråck på benen, i underlivet eller i pungen, i de flesta fall utan besvär.
EgenvårdDu kan inte ta bort åderbråck själv, men du kan göra olika saker för att hantera din åderbråck och eventuella besvär, till exempel att promenera eller att vila med benen högt.
OrsakÅderbråck uppstår för att trycket ökat i blodådrorna, vilket gör att de utvidgar sig och buktar ut på huden.
BehandlingOm du får besvär av dina åderbråck, kan du ta bort det genom laser-, radiovågs-, eller skumbehandling, eller genom operation.
VårdgivareVänd dig till din vårdcentral om du får besvär av dina åderbråck. Du kan även vända dig direkt till en kärlkirurg.
NätläkareNätläkare kan bedöma hur svåra dina besvär är och remittera dig till fysisk vård om det behövs.

Vad är åderbråck?

Åderbråck är när dina blodådror syns på utsidan av huden och buktar ut. Det allra vanligaste är att man får åderbråck på benen, till exempel på underbenen eller i knävecken. Åderbråck i sig är ofarligt, men vissa kan få besvär av dem. Det finns även de som får ådernät, vilket är en mildare variant av åderbråck. Då ser de mer ut som spindelväv precis under huden.  

Hur känns åderbråck?

Du känner igen åderbråck genom blåaktiga blodådror som buktar ut från huden. Oftast får du inga besvär. Här listar vi några av de vanligaste ställen på kroppen som du kan få åderbråck:

Åderbråck på ben 

Det är vanligast att få åderbråck på underbenen, i knävecken eller på insida lår. Det brukar inte göra ont, men i vissa fall kan du få besvär av dina åderbråck. Då kan du bland annat känna:

 • Svullnad i benet
 • Att det kliar på huden kring åderbråcket
 • Att åderbråcket är öm när du rör vid det
 • Att du får ont i benet efter att ha suttit eller stått länge

Om du inte behandlar din svullnad så finns det risk att du får hudförändringar, eksem eller bensår som är svårläkta.

Åderbråck i underlivet

Du kan få åderbråck i underlivet om du är gravid. Då blir dina blodådror utvidgade. Detta beror på flera saker; bland annat den ökade mängden hormoner och blodmängd och att livmodern trycker på stora blodkärl i bäckenet. Man kan bli svullen av åderbråcken och du kan också känna ett tryck i underlivet.

Åderbråck i pungen

Om du får åderbråck i intimpartiet innebär det att blodkärlen runt testikeln vidgas. I de flesta fall får du inga besvär av det. Men om du är ung så kan åderbråcken göra så att testiklarna inte växer som de ska. Då brukar det opereras.

Hur lindrar man besvären för åderbråck?

Om du får besvär av dina åderbråck i benen så finns det några saker som du kan göra för att lindra besvären:

 • Promenera, eller gör någon annan fysisk aktivitet ofta
 • Använd stödstrumpa eller kompressionsstrumpa
 • Vila med benen högt 
 • Om du är överviktig kan du försöka gå ner i vikt
 • Om du röker, kan det vara en bra idé att sluta

Om du är gravid och har fått åderbråck i underlivet, kan det vara bra att vila för att må bättre.

Varför får man åderbråck?

I blodådrorna i dina ben finns det klaffar som fungerar som ventiler, för att blodet ska rinna till hjärtat. Om dina klaffar blir sämre eller om väggarna i dina blodådror blir svaga så ökar trycket i blodådrorna. Då kan blodådrorna utvidga sig och bli synliga och bukta ut på huden. 

Det är inte riktigt helt klart varför vissa får åderbråck, och andra inte. Det finns samband mellan hormoner och åderbråck, vilket förklarar varför gravida kan få åderbråck. Om du fått en blodpropp i benet finns det också risk att du lättare får åderbråck.

Hur tar man bort åderbråck?

Om du upplever besvär av dina åderbråck kan du behöva få behandling. Du kan ta bort åderbråck med hjälp av:

Laserbehandling. Med hjälp av värmen från lasern förstörs de stora ådrorna. Genom små snitt i huden tar man sedan bort synliga åderbråck. För denna behandling får du lokalbedövning. 

Radiovågsbehandling. Här använder man sig av mikrovågor, som också skapar en värme som förstör de stora ådrorna. Precis som vid laserbehandling så tar man sedan bort synliga åderbråck genom snitt i huden. Du får lokalbedövning när du gör den här behandlingen.

Injektion av skum. Du får en spruta med ett skum som gör att åderbråcken skrumpnar och försvinner. Du behöver ingen bedövning för den här behandlingen. Däremot är den inte lika effektiv som en operation och du kan behöva göra detta fler gånger. 

Operation. Om du har stora och väldigt slingriga ådror som syns så kan en operation vara aktuell. Då tar man bort huvudådrorna tillsammans med andra synliga åderbråck. Ådrorna sys inte ihop utan man låter dem vara, vilket ofta brukar leda till blåmärken. Du sövs oftast under operationen eller får en bedövning i ryggen.

Om du inte har besvär av dina åderbråck så behandlar man inte dem. Om du tycker att det är jobbigt att ha åderbråck från ett estetiskt perspektiv, kan du själv ta kontakt med en privat vårdgivare.

Vem kan hjälpa dig med åderbråck?

Nätläkare kan hjälpa dig om du har besvär med dina åderbråck. Då bedömer de dina symtom utifrån det du beskriver. Men oftast behöver du blir remitterad till vidare vård, då åderbråck kräver en fysisk undersökning.

Vill du få hjälp med åderbråck redan idag?

Då kan du boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Källor

1177 Vårdguiden (Om åderbråck)

1177 Vårdguiden (Åderbråck vid graviditet)

1177 Vårdguiden (Åderbråck i pungen)

Relaterade blogginlägg

Åderbråck kan idag behandlas på många olika sätt och de allra flesta metoderna är både effektiva och skonsamma. Här går vi igenom några av dem.

Innehåll från Åderbråcksklinikerna.
Läs mer

Åderbråck är ett vanligt tillstånd där ytliga kärl på benen vidgas. I de flesta fall är det inte farligt, men det kan ibland leda till allvarligare besvär.

Innehåll från Narva Kirurg Center
Läs mer

Publicerad: 23 november 2020 kl 16:45
Uppdaterad: 23 februari 2021 kl 09:16

Författare:

Faktagranskad av:

Jessica Picallo, Åderbråcksspecialisterna Narva Kirurg Center Stockholm

Snabba fakta

Om åderbråck

 • Var tredje vuxen har åderbråck
 • Åderbråck i sig är inte farligt

Boka tid för åderbråck idag

Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.