Nytt på bloggen

Antecknar i sitt block

Hållbar viktnedgång – så lyckas du på riktigt

| Allmän hälsa

Dorél Lehrer läkare och verksamhetchef på Curevo Health berättar om grunderna samt om de nya läkemedlen som kommit och hur du använder dem på rätt sätt.

Person som står på en våg

Medicinsk viktminskning – vad du behöver veta

| Allmän hälsa

Viktminskning är ett ämne som väcker många känslor. För vissa handlar det om att må bättre i sin kropp, för andra om att minska risk för sjukdomar. Men att gå ner i vikt är ofta mer komplext än att bara “äta mindre och röra sig mer”. Många som lever med övervikt eller fetma kämpar med faktorer som genetik, hormoner, stress och psykisk ohälsa – sådant som inte syns utanpå.

Man som dricker vatten i träningskläder

Män söker vård för sent – så påverkar det hälsa och livslängd

| Allmän hälsa, Hud, Psykisk hälsa, Rehabilitering, Så funkar vården, Sexuell hälsa, Tandvård

Att ta hand om sin hälsa borde vara självklart för alla. Ändå visar statistik att män söker vård mer sällan än kvinnor – och ofta i ett senare skede av sjukdomsförloppet. Det påverkar inte bara livskvaliteten utan också livslängden.

I den här texten går vi igenom varför män undviker vården, vilka sjukdomar som är vanligast och varför det kan vara avgörande att söka hjälp i tid.

Så skyddar du dig på riktigt i solen

| Allmän hälsa, Hud, Ögon

Den där första riktiga vårvärmen gör något med oss. Vi slår oss ner ute trots att jackan fortfarande behövs. Vi tar den där extra omvägen hem – bara för att fånga några minuter sol.

Solen lockar ut oss. Men den kommer inte bara med ljus och energi – utan också med risker vi lätt glömmer.

TBE – det lilla fästingbettet som kan förändra livet

| Allmän hälsa, Rehabilitering, Vaccination

De flesta som blir bitna av en fästing märker knappt något alls. Ibland kliar det lite. Ibland syns bara en röd prick. Men för vissa leder bettet till något betydligt allvarligare – ett virus som angriper hjärnan och kan ge livslånga konsekvenser.

Skillnaden mellan aknebehandling hos hudspecialist och hudläkare

| Allmän hälsa, Hud

Akne kan behandlas på olika sätt beroende på hur allvarliga besvären är. Här går vi igenom skillnaden mellan behandling hos hudspecialist och hos dermatolog – så att du vet vilken typ av hjälp som passar dig bäst.

Akne och självkänsla – när huden påverkar hur vi mår

| Allmän hälsa, Hud, Psykisk hälsa

Akne är en vanlig hudsjukdom, men dess påverkan på självkänslan är ofta underskattad. I den här artikeln utforskar vi hur akne kan påverka hur vi ser på oss själva och hur vi kan stärka vårt inre, oavsett hur huden ser ut.

Christina Wolinder

“Låt oss få välja en värdig död” – ALS-sjuka Christina vill få bestämma över sitt livs slut

| Allmän hälsa, Psykisk hälsa

När Christina Wolinder fick diagnosen ALS förändrades livet. Det är en sjukdom som obönhörligt bryter ner kroppen, steg för steg, tills inget återstår. Mitt i detta står Christina med ett klart sinne och en stark önskan: att få avsluta livet på ett värdigt sätt, på egna villkor. Men i dagens Sverige är det inte möjligt. I den här starka och personliga texten berättar Christina själv om sin situation, sin frustration och om varför hon anser att Sverige behöver införa möjligheten till dödshjälp. Vi lyfter även fakta om vad dödshjälp är, hur det fungerar i andra länder och varför frågan väcker stark debatt i Sverige.

Preventiv vård – så håller du dig frisk längre

| Allmän hälsa, Psykisk hälsa, Rehabilitering

Preventiv vård gör det möjligt att upptäcka sjukdomar i ett tidigt skede – ofta innan några symtom har uppstått. Genom att anpassa undersökningarna efter din ålder och livssituation, och kombinera dem med hälsosamma levnadsvanor, kan du förebygga många av de vanligaste sjukdomarna. Idag finns flera sätt att kontrollera sin hälsa – från enklare tester till omfattande hälsoundersökningar.

En guide för dig som lever i en partnerrelation med någon som har ADHD.

Att leva med någon som har ADHD – en guide för dig som partner

| Allmän hälsa, Psykisk hälsa, Sexuell hälsa

Att leva i en parrelation är att dela vardag, drömmar, känslor och ansvar. Det kan vara fantastiskt och ibland riktigt utmanande. När en av er har ADHD kan vissa delar av relationen bli extra prövande, särskilt om du som partner inte riktigt förstår varför vissa saker blir som de blir.