Efterfrågan av vaccin mot bältros ökar säger Dr Ridha Hadfi, grundare av Svea Vaccin

Efterfrågan av vaccin mot bältros ökar säger Dr Ridha Hadfi, grundare av Svea Vaccin

En tredjedel av befolkningen drabbas någon gång under livet av bältros, en sjukdom som kan orsaka långvarig smärta och lidande. Men idag finns det effektiva vaccin och efterfrågan ökar – hos Svea Vaccins mottagningar kan du få rådgivning och vaccineras mot bältros redan idag!

15 januari 2024 kl 15:32

Bältros, eller herpes zoster som det egentligen heter, är en virussjukdom som drabbar dig som tidigare haft vattkoppor. Bältros ger smärtsamma utslag med blåsor, som bildar sårskorpor inom 7–10 dagar. Utslagen kan förekomma överallt på kroppen, men är vanligast längst ett bälte på överkroppen. 

– Själva smärtan man får sitter inte ytligt, utan på nervskidorna. Det kan göra fruktansvärt ont och pågå i veckor eller till och med månader, och om det bildas blåsor i ansiktet – och särskilt vid ögat – bör man söka sjukvård omedelbart. Då kan nämligen synen eller hörseln skadas, säger Dr Ridha Hadfi, specialist i allmänmedicin och grundare av Svea Vaccin.

Vem drabbas av bältros?

Närmare en tredjedel av alla svenskar får bältros någon gång under livet, och sjukdomen kan återkomma flera gånger. Sjukdomen kan drabba friska och aktiva människor och risken ökar från 50 års ålder. Ju högre upp i åldrarna man kommer desto vanligare är sjukdomen. I Sverige drabbas årligen minst 30 000 personer, men mörkertalet är sannolikt stort. 

– Över 98 % har haft vattkoppor som barn – samma virus sitter kvar i kroppen och kan ge bältros. Med stigande ålder försämras immunförsvaret och viruset ”vaknar till”, säger Dr Hadfi och uppmuntrar befolkningen att skydda sig. 

Sverige först i Skandinavien med vaccinet Shingrix

Det har funnits stort intresse för vaccin mot bältros och Sverige var först i Skandinavien, och det fjärde landet i världen, att få tillgång till Shingrix. Jämfört med det tidigare vaccinet, Zostavax, har det dubbelt så hög effekt och ger över 90 procent skydd, oavsett ålder. För att uppnå maximalt skydd krävs två doser av Shingrix, med 2–6 månaders intervall. Detta ger dig skydd i minst 10 år.

Vaccinera dig mot bältros hos Svea Vaccin

Hos Svea Vaccin kan du vaccinera dig mot bältros med både Zostavax och Shingrix. De har 42 mottagningar i hela landet, från Malmö i söder till Luleå i norr. Du behöver inte boka någon tid utan kan komma på drop in när det passar dig. Oavsett vilken mottagning du besöker får du samma priser och samma höga tillgänglighet. Välkommen till Svea Vaccin!