Vikten av att vila

2022-06-22 | AllmÀn hÀlsa, Psykisk hÀlsa

SÄ hÀr under sommaren fÄr mÄnga av oss en vÀlbehövlig paus frÄn stress och jobb. Det kan vara mycket man vill hinna med under semestern, men det Àr ocksÄ viktigt att ta sig tid att vila. Att ÄterhÀmta sig frÄn en stressig vardag Àr viktigt för bÄde kroppen och din mentala hÀlsa.

ÅterhĂ€mta dig frĂ„n stressen

Stress Àr nÄgot som i smÄ doser Àr bra för oss och kan ge extra kraft och energi nÀr vi behöver det. Men om vi Àr stressade för mycket och under lÀngre tid fÄr det en negativ pÄverkan pÄ kroppen. Det kan till exempel leda till problem som höjt blodtryck och muskelvÀrk.

Vi behöver alltsÄ hitta en bra balans mellan stress och vila. För mÄnga Àr jobbet en stor kÀlla till stress och dÄ kan sommarsemestern bli ett perfekt tillfÀlle att ÄterhÀmta sig och fÄ ny energi inför hösten.

SÄ kopplar du av pÄ bÀsta sÀtt

Är du van att leva i ett högt och stressigt tempo kan det vara svĂ„rt att koppla av helt, Ă€ven nĂ€r du Ă€r ledig. HĂ€r ger vi dig lite tips pĂ„ sĂ„nt som kan hjĂ€lpa dig att vila ut ordentligt.

StÀng av jobbet. Idag Àr det lÀtt att fortsÀtta vara uppkopplad via telefon, bÀrbar dator och wi-fi. Det kan göra det svÄrare att slappna av och vila upp sig. Försök att stÀnga av jobbtelefonen och undvik att gÄ in och lÀsa jobbmejlen varje dag, för att slippa onödig stress.

Sov ordentligt. MÄnga av oss sover för lite nÀr det Àr mycket att hinna med. DÀrför Àr sommaren ett perfekt tillfÀlle att sova ut ordentligt. Sömn Àr faktiskt viktigare Àn du kanske tror. NÀr vi sover bearbetar vi intryck och att sova ordentligt minskar risken för mÄnga sjukdomar. SÄ ta sovmorgon i sommar!

Gör andra saker Ă€n du brukar. Även om du vill koppla av betyder det inte att du ska ha trĂ„kigt. Nu kan du passa pĂ„ att göra sĂ„dant som du kanske inte annars hinner med. Har du drömt om att resa nĂ„gonstans eller hitta en ny fritidsaktivitet? Nu kan du passa pĂ„!

Rör pÄ dig. MÄnga kan tycka att det Àr svÄrt att hitta tid för trÀning mellan alla Ätaganden med jobb och familj. Semestern kan vara det perfekta tillfÀllet att röra pÄ sig lite mer Àn vanligt. VÀlj nÄgot som du tycker Àr roligt! Du kanske gillar att springa, eller föredrar du en lugn promenad eller att avslappnande yoga-pass?

KĂ€llor
www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Stress