4 tips mot mensvärk

4 tips mot mensvärk

2022-06-29 | Mag- och tarm, Sexuell hälsa

Mensvärk är något som drabbar de allra flesta som menstruerar. Vi ger dig våra bästa tips på hur du lindrar mensvärken när den är som värst.

Mensvärk varierar från person till person, men generellt så kännetecknas mensvärk av en molande och intensiv värk i nedre delen av magen. Smärtan kan även stråla ut i ryggen och låren. Lider du av svår mensvärk så kan det ha en bakomliggande orsak, som exempelvis endometrios, myom eller att du har en inflammation i livmodern. Om din mensvärk påverkar din vardag negativt ska du därför ta kontakt med vården för att få hjälp. Om din mensvärk är mer lindrig kan något av följande tips mot mensvärk nedan hjälpa:

1. Värme

Att lägga något värmande, exempelvis en värmekudde eller vattenflaska, på magen eller ryggen kan lindra smärtan. Värmen hjälper musklerna att slappna av, vilket gör att smärtan avtar. Det kan även hjälpa att bada eller duscha i varmt vatten. 

2. Rörelse

Även om träning kanske är det sista du vill göra när du har mensvärk, så kan det faktiskt hjälpa mot smärtan. En kortare promenad eller lättare träning kan hjälpa livmodern att slappna av, vilket minskar smärtan. Det är däremot viktigt att du lyssnar på kroppen – träna inte om din kropp inte klarar av det.

3. Medicin

Receptfri medicin kan hjälpa mot mensvärken. Generellt så fungerar läkemedel som innehåller ibuprofen, naproxen eller paracetamol bäst. Medicinen ger oftast bäst effekt om du tar den så fort du får besvär. Om receptfri medicin inte hjälper kan du kontakta din läkare för att få rådgivning kring receptbelagd medicin. Det kan även hjälpa att påbörja en behandling med preventivmedel, då det brukar lindra mensvärk. 

4. Tens

I vissa fall kan Tens hjälpa mot mensvärk. Tens är en metod som lindrar smärta genom att stimulera nerverna med hjälp av elektriska strömmar. Detta hjälper kroppens egna system att lindra mensvärken. Kontakta din vårdcentral för att få veta mer om behandling med Tens.

Källor:

1177 Vårdguiden


Publicerad: 20 maj 2021 kl 09:55
Uppdaterad: 29 juni 2022 kl 16:41

Författare:

Skriv kommentar