Manligt preventivmedel – vad finns och vad kommer?

Manligt preventivmedel – vad finns och vad kommer?

2023-09-13 | Sexuell hälsa

De flesta av oss känner nog till de olika kvinnliga preventivmedel som finns, men något man pratar mer sällan om är manliga preventivmedel. Vad finns det för manliga preventivmedel idag och vad kommer ut på marknaden inom en snar framtid?

En hand som håller upp ett preventivmedel

Inlägget är reklam för Apoteket och innehåller annonslänkar

Vad finns det för preventivmedel för killar?

I dagsläget finns endast kondom och sterilisering som alternativ för män som vill skydda sig mot graviditet. Det är en stor skillnad gentemot de preventivmedel som finns tillgängliga för kvinnor, där exempelvis p-piller, minipiller, p-stav, hormonspiral och kopparspiral är vanligt. Även om marknaden för manliga preventivmedel är svag idag, har det forskats en del på området, och nya metoder väntas komma i framtiden.

Här kan du beställa prisvärda kondomer!

Manliga preventivmedel som kommer inom en snar framtid

P-piller för män

De flesta av oss är bekanta med p-piller för kvinnor. Men vad hade ett manligt p-piller inneburit? Faktum är att det manliga p-pillret är tänkt att fungera på samma sätt som för kvinnor, men med skillnaden att det manliga p-pillret ska innehålla hormonerna testosteron och syntetiskt progesteron. Detta till skillnad från det kvinnliga p-pillret som innehåller hormonerna östrogen och gestagen. Tanken är att hormonerna i det manliga pillret ska dämpa testiklarnas funktion.

Det har gjorts omfattande studier av p-piller för män ända sedan 70-talet, men trots det befinner sig det manliga p-pillret fortfarande i försöksstadiet. Man vill bland annat göra längre studier för att se om spermieproduktionen också kan dämpas med hjälp av p-pillret.

P-gel för män

En av de produkter inom manliga preventivmedel som det forskas för fullt på och som håller på att tas fram är P-gelen. Det är en gel som innehåller låga doser av testosteron och ett gulkroppsliknande hormon, och smörjs in på axlar och armar. P-gelen förhindrar graviditet genom att mannens spermieproduktion hämmas.

P-gelen testas nu i en omfattande studie på par i Sverige, USA, Italien, Storbritannien och i Kenya. Om intresset är stort från allmänheten, finns en stor chans att gelen kommer ut som ett preventivmedel för män att använda.

Vasalgel för män

Ett annat preventivmedel som håller på att testas och ta fram för män är något som kallas vasalgel, eller reversibel sterilisering som den också kallas. Denna gel sprutas in i sädesledarna i syfte att blockera spermierna. Denna lösning är inte permanent utan går att återställa. Det betyder att det går att lösa upp gelen om man vill sluta med preventivmedlet.

Vasalgelen har testats på kaniner och gett goda resultat. Däremot finns det i dagsläget inga studier på människor för vasalgelen, vilket krävs för att vasalgelen ska bli ett alternativ för preventivmedel för män.

Källor

SVT

KI


Publicerad: 11 november 2022 kl 09:02
Uppdaterad: 13 september 2023 kl 10:37

Författare:

Faktagranskad av:

 

 

 

1 Kommentar

2023-04-04

Alexander skrev:

Finns det möjlighet att va en försöksperson i något av preventivmedels testerna för män och hur går man tillväga i sådanafall

svara

Skriv kommentar