Hjärtstartare kan rädda liv

Innehåll från Hjärtstartarspecialisten
2020-11-26 | hjärta och kärl

Hjärtstartare blir allt mer utbredda och du kan ofta hitta dem på allmänna platser som varuhus och tågstationer. Hjärtstartarna kan vara livsviktiga för den som har drabbas av ett plötsligt hjärtstopp. Här får du veta mer om hur de fungerar och var du själv kan skaffa en.

Vad är en hjärtstartare?

En hjärtstartare, eller defibrillator, är en apparat som kan hjälpa till att starta hjärtat igen vid ett plötsligt hjärtstopp. Vid plötsligt hjärtstopp slutar hjärtat plötsligt att pumpa blod och hjärtats vanliga rytm övergår till ett kammarflimmer. Då pumpas inte blodet ut till kroppen och den drabbade blir medvetslös till följd av syrebrist.

En hjärtstartare, i kombination med HLR, är den enda behandling som kan hjälpa vid ett plötsligt hjärtstopp. Hjärtstartaren skickar en elektrisk stöt in i den som drabbats av hjärtstoppet vilket kan hjälpa hjärtat att återgå till normal rytm. De första minuterna är avgörande och snabb tillgång till en hjärtstartare kan rädda liv. Faktum är att 75 % överlever om hjärtstartare används inom 180 sekunder, i kombination med HLR.

Hur vet jag hur jag ska använda hjärtstartaren?

Hjärtstartare är utformade för att vem som helst enkelt ska kunna använda dem och ger dig tydliga instruktioner om hur du ska gå tillväga. Hjärtstartaren läser av hjärtverksamheten hos personen som drabbats av hjärtstoppet och rekommenderar utifrån det om en stöt ska ges eller ej. Du kan aldrig själv ge en stöt om hjärtstartaren inte rekommenderar det. Du kan också gå HLR-kurser där du får lära dig hur hjärtstartare fungerar och öva dig på att använda en.

Hyra eller köpa hjärtstartare

Om du själv vill skaffa en hjärtstartare finns det många alternativ på marknaden. Hos Hjärtstartarspecialisten kan du både hyra och köpa hjärtstartare i olika modeller. Att hyra hjärtstartare är relativt vanligt och kan vara kostnadseffektivt då du även kan få hjälp med reparationer och byten, kurser och uppgraderingar.

Du kan även välja att köpa och äga hjärtstartaren själv. Hos Hjärtstartarspecialisten hittar du smidiga jämförelser mellan olika modeller så du enkelt kan hitta den som passar bäst för dina behov.


Publicerad: 3 juli 2018 kl 11:54
Uppdaterad: 26 november 2020 kl 16:16

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.