Vad betyder vita rock syndromet? Här får du svaret!

Vad betyder vita rock syndromet? Här får du svaret!

2022-06-21 | Hjärta och kärl

Visste du att vita rock syndromet har med ens blodtryck att göra? Det var samtalsämnet som vi hade i senaste avsnittet av vår podcast Utforska Vården som vi gör tillsammans med Dr Mikael. Vården.se förklarar varför!

Vita rock syndromet

Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och senare tillbaka till hjärtat. Blodtrycksvärdet mäts i millimeter och brukar anges som två tal åtskilda av ett snedstreck, till exempel 120/80 mmHg. Först anges övertrycket och efter det undertrycket.

Vad räknas som högt respektive lågt blodtryck?

Det flesta vet inte om att de har högt blodtryck då högt blodtryck ibland inte ger några symtom. Det är viktigt att man regelbundet kollar sina värden.

Lågt blodtryck har du som vuxen om blodtrycket är under 90/60 och du känner av symtom. Högt blodtryck kan definieras enligt följande: 140/90 (mild hypertoni), 160/100 (måttlig hypertoni), 180/110 (kraftig hypertoni). 

Vad som räknas som högt eller lagom blodtryck kan dock variera under dygnet och skilja sig från person till person. Din ålder kan också påverka ditt blodtryck.

Det är dock först vid riktigt högt blodtryck som man kan få tydliga symtom. Tillståndet kallas då malign hypertoni och är ett livshotande tillstånd som är mycket ovanligt.

Här kan du läsa mer om högt blodtryck!

Vad är vita rock syndromet?

Vita rock syndromet kallas det när en doktor ska mäta blodtrycket på en patient och patienten får ett högre blodtryck då de blir nervösa av den vita rocken. Detta fenomen har gjort att allt fler väljer att mäta sitt blodtryck hemma istället.

I senaste avsnittet av “Utforska Vården” som produceras av Vården.se i samarbete med Dr. Mikael pratas det bland annat om just vita rock syndromet och om hur digitala verktyg revolutionerar var och hur patienter får sin vård.

Doktor Mikael tycker om att allt fler digitala verktyg dyker upp inom sjukvården, både för patienter och läkare. För blodtrycksmätning tycker han att läkarmottagningen kan vara den sämsta tänkbara miljön, där omgivningen onödigtvis gör att nervositeten, pulsen och blodtrycket ökar: “Det är inte i soffan eller i sängen man har sitt sämsta blodtryck, utan på läkarmottagningen där man riskerar att drabbas av vita rock syndromet.”

Hur mäter man sitt egna blodtryck hemma?

Vill man undvika vita rock syndromet och mäta sitt blodtryck så ska man enligt Dr Mikael göra följande: “Koppla upp dig med en blodtrycksmanschett noggrant i hemmet, sätt dig still i 10 minuter i din egna hemmiljö och sen kan du se ditt blodtrycksresultat.

Kan man beställa hem en blodtrycksmätare?

Ja, det kan man. “De här apparaterna är jättebra, men man bör gå upp några hundralappar när man investerar i en blodtrycksmätare så man inte köper en från till exempel Ullared för 9,90 kronor.” säger Dr Mikael.

Så nästa gång du testar ditt blodtryck kan du tänka på om du har vita rock syndromet eller inte.

Källor:

1177

utforska vården

hjärt och lungfonden


Publicerad: 25 mars 2022 kl 15:54
Uppdaterad: 21 juni 2022 kl 11:30

Författare:

Skriv kommentar