Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Massage är bra för kropp och själ

Massage kan ta bort spänningar, smärta och stramhet i dina muskler så att du kan bli mer avslappnad. Nils de Jurquet de la Salle, VD och legitimerad kiropraktor på Niana Wellnes Center, berättar mer om massagens fördelar och vilka varianter de erbjuder.

Massage får dig att bli avkopplad

Massagens primära effekt är att lösa upp spända muskler. När musklerna är mjuka, smidiga och flexibla ökar rörelseförmågan. Massage kan även öka blodcirkulationen och frigöra endorfiner som har en smärtlindrande effekt. Även ”lugn-och-ro”-hormonet oxytocin frigörs vid massage som gör att vi känner oss lugnare, mindre ängsliga och gör att sömnen förbättras.

– Massage ökar livskvalitén och hjälper till att minska stress och ta bort smärta, säger Nils. Med hjälp av massage stimuleras cirkulationen som gör att muskler och omkringliggande vävnad fungerar bättre.

Terapeut utför massagebehandling

Olika typer av massage

På Niana Wellness Center erbjuds det olika sorters massage.

– Hos oss kan du få klassisk svensk massage, idrottsmassage, gravidmassage och thaimassage, säger Nils. Massage är ett bra sätt att minska risken för framtida besvär med smärta och stelhet, något som blir allt mer vanligt med dagens statiska arbetssätt.

Klassisk svensk massage – En behandlingsform där terapeuten går på djupet och bearbetar kroppen för att ta bort spänningar, smärta och stramhet i musklerna. Vid en behandling används knådningar, cirkulerande tryck, töjningar och lätta hackningar för att nå på djupet i musklerna.

Idrottsmassage – Passar den som tränar regelbundet, både på elitnivå och motionsnivå. Massagen ger bättre återhämning, träningsvärk släpper snabbare och vid behandlingstillfället kan man få hjälp med eventuella sträckningar eller skador som hindrar från fortsatt träning.

Idrottsmassage är detsamma som behandlande massage. Det betyder att du som har rörelseinskränkningar, spänningshuvudvärk, benhinneinflammation, musarm eller annan typ av smärta, också kan få hjälp hos idrottsmassören.

Gravidmassage – Gravidmassage hjälper mot svullna ben, värk i rygg, nacke och ben, och den främjar också cirkulationen i lymfsystemet och blodomloppet. Vid gravidmassage används en speciell kudde så att kvinnan kan ligga på mage på bänken, precis som vid en vanlig massagebehandling. Massage för gravida ska undvikas under de första tretton graviditetsveckorna.

Thaimassage – Thaimassage kan beskrivas som en kombination av akupressure och yoga för hela kroppen. Massagemetoden ger en djup avslappning och återhämtning med en ökad rörlighet och närvaro av kroppen.

Massage på nacke

Undvik massage om du har vissa sjukdomar

En kraftig och djupgående helkroppsmassage kan vara olämpligt för personer med högt blodtryck, pågående infektion med feber, cancer, hjärtsjukdom, blodpropp, benskörhet eller andra svåra sjukdomar. Nästan alla kan däremot få mjuk och lätt massage.

Massage ska också undvikas kring ett öppet sår, benbrott, inflammerade leder, åderbråck, skadade muskler, trasiga senor och ledband eller stora blåmärken.

Text: Moa Wikström

09:52 - 06 dec, 2017

0 Kommentarer

Det vore ju himla kul om du blev den första att lämna en kommentar.

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!