Vad är folsyra och varför är det viktigt när man är gravid?

Vad är folsyra och varför är det viktigt när man är gravid?

2023-03-21 | Barn och Gravid

Det är många som pratar om vikten av att äta folsyra innan och under en graviditet. Men vad är egentligen folsyra? I detta inlägg får du lära dig allt du behöver veta om folsyra, och varför det är viktigt att få i dig när du är gravid!

Litet barn pussar på sin gravida mammas mage.

Inlägget är reklam för Apoteket och innehåller annonslänkar

Folsyra är ett tillskott 

Folsyra är en konstgjord variant av ämnet folat – en B-vitamin som behövs för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar. Vi får i oss folat genom viss mat vi äter. Baljväxter, kål, fullkorn, gröna bladgrönsaker och bär är exempel på livsmedel som innehåller mycket folat. Brist på folat kan leda till anemi, det vill säga blodbrist. Folsyra är ett kosttillskott i tablettform som man kan tillföra kroppen om man har brist på folat. Man bör äta folsyra-tabletter tillsammans med mat. 

Därför ska gravida kvinnor äta folsyra

Under en graviditet behöver kvinnor rikligt med folat i kroppen för att fostret ska utvecklas normalt. Låga halter av folat i kroppen ökar risken för att barnet föds med ryggmärgsbråck. Att få i sig tillräckligt med folat genom maten kan vara svårt, så därför rekommenderas alla gravida kvinnor att äta folsyra-tabletter som ett extra tillskott. 

Hur länge ska man äta folsyra som gravid?

Du som vill försöka bli gravid inom ett par månader bör börja äta folsyra direkt för att undvika brist på folat. Livsmedelsverket rekommenderar att du får i dig 400 mikrogram folsyra per dag – både månaderna innan du blir gravid och de första 12 veckorna av graviditeten. Du kan köpa tabletter med folsyra på apoteket. 

Köp folsyra 400 mikrogram här för endast 119 kronor!

Kan folsyra ge biverkningar?

Biverkningar i samband med folsyra är ovanligt, men sällsynta symtom är klåda, hudutslag och nässelfeber. Du bör inte överskrida den rekommenderade dagliga dosen folsyra. Kom också ihåg att folsyra endast är ett kosttillskott och inte kan ersätta en varierad kost.

Hos foster har man inte kunnat hitta några biverkningar till följd av att mamman ätit folsyra under graviditeten.

Källor

Livsmedelsverket – Råd om folsyra för kvinnor

Livsmedelsverket  – Folat

FASS


Publicerad: 21 mars 2023 kl 08:51
Uppdaterad: 21 mars 2023 kl 08:51

Författare:

Skriv kommentar