Om du undrar hur länge du ska ta folsyra när du är gravid, så handlar svaret mest om tajming. Folsyra behövs tidigt, när fostrets hjärna och rygg utvecklas som mest.
För många passar den här tumregeln:
Du börjar gärna innan du blir gravid.
Du fortsätter under första delen av graviditeten, ofta till omkring vecka 12.
Vill du läsa mer om graviditet i stort, och vad som händer vecka för vecka? Då kan du börja här: graviditet.
Du hör ofta “ta folsyra till vecka 12”. Det beror på att viktiga delar av nervsystemet utvecklas tidigt. Därför gör folsyra störst nytta just i början.
Det betyder inte att folsyra “slutar vara bra” efter vecka 12. Men fokus skiftar ofta till att du får i dig näring via mat, och att du följer din barnmorskas råd utifrån just din situation.
Om du känner dig osäker på vilken vecka du är i, eller hur graviditetsveckor räknas, kan du ta upp det på ditt första besök hos barnmorska.
Nej. Om du redan är gravid och inte har börjat med folsyra än, kan du börja så snart du kan.
Det viktigaste är att du inte fastnar i skuld eller stress. Många upptäcker graviditeten efter några veckor. Du gör en bra sak när du tar tag i det nu.
Ett enkelt nästa steg:
Skriv upp när du började ta folsyra.
Ta med frågan till din barnmorska, så får du ett råd som passar dig.
Du ser ofta dosen 400 mikrogram på förpackningen. Det är en vanlig rekommenderad nivå för många som planerar graviditet eller är gravida tidigt.
I praktiken kan det hjälpa att tänka så här:
Välj ett tillskott som tydligt anger mikrogram (µg) per tablett.
Ta det regelbundet, gärna kopplat till en vardagsrutin, som frukost.
Håll dig till rekommenderad dos och fråga barnmorska om du är osäker.
Du behöver inte “kompensera” om du missar en dag. Fortsätt bara som vanligt nästa dag.
Folat (vitamin B9) finns naturligt i mat. Du kan se folsyra som ett komplement, inte som en ersättning för mat.
Om du vill göra det lätt för dig, kan du fokusera på några enkla vanor:
Lägg till en näve bladgrönt i en måltid om dagen.
Välj baljväxter (som linser eller bönor) ett par gånger i veckan.
Byt till fullkorn när det passar.
Om du samtidigt kämpar med illamående kan det vara svårt att äta “perfekt”. Då hjälper det ofta att sänka kraven och hitta det du faktiskt får i dig.
Om illamåendet tar över vardagen kan du läsa mer om illamående och ta upp det tidigt med barnmorska.
Ibland kan vården rekommendera en annan dos än standard. Det kan till exempel gälla om du har en ökad risk för att graviditeten påverkas av vissa medicinska faktorer.
Du behöver inte själv avgöra om du tillhör en sådan grupp. Gör i stället så här:
Berätta för barnmorskan om dina sjukdomar, läkemedel och tidigare graviditeter.
Fråga rakt ut: “Behöver jag en annan dos folsyra?”
Det är en helt vanlig fråga, och du får ett tydligt svar.
De flesta märker inga biverkningar av folsyra i rekommenderad dos. Om du ändå får nya besvär som du kopplar till tillskottet, kan du pausa och kontakta barnmorska eller vårdcentral för råd.
Sök vård akut om du får svår allergisk reaktion med andningsbesvär, svullnad i ansikte/hals eller om du känner dig allvarligt påverkad.
Det är lätt att glömma frågor när du väl sitter där. Skriv gärna en kort lista i mobilen.
Du kan till exempel fråga:
Tar jag rätt dos folsyra?
Hur länge ska jag fortsätta i min graviditet?
Behöver jag tänka på något om jag tar andra vitaminer samtidigt?
Vill du boka tid och få hjälp att komma igång? Du kan hitta och jämföra barnmorskebesök och välja en mottagning som passar dig.
Om du vill ha helhetsbilden av vad som är bra att tänka på under graviditeten, kan du läsa mer här: graviditet.
Om du samtidigt har mycket oro eller stress, kan det hjälpa att läsa om ångest och prata med vården om stöd. Du ska inte behöva bära allt själv.
Det här är generell hälsoinformation baserad på granskade medicinska källor. Innehållet ersätter inte medicinsk rådgivning — kontakta en läkare för bedömning av just din situation.