Vad är kosttillskott?
Kosttillskott är produkter som innehåller koncentrerade mängder av vitaminer, mineraler eller andra ämnen med näringsmässig eller fysiologisk effekt. De är till för att komplettera din vanliga kost och inte ersätta någon måltid. Kosttillskott säljs i form av kapslar, tabletter, pulver eller vätska. Exempel på innehåll kan vara
- vitaminer
- mineraler
- aminosyror
- fettsyror
- fibrer
- örter
- växtextrakt.
Behöver du kosttillskott?
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna och Livsmedelsverket är det oftast möjligt att få i sig alla nödvändiga näringsämnen genom en varierad och balanserad kost. Genom att äta livsmedel som grönsaker, frukt, fullkorn, fisk och magra mejeriprodukter får vi i oss de vitaminer, mineraler och andra näringsämnen kroppen behöver. För de allra flesta räcker det alltså med hälsosam och balanserad mat för att hålla sig friska, utan att behöva ta kosttillskott. Det finns dock situationer där kosttillskott kan vara fördelaktiga, som vid till exempel
- Graviditet och amning: Extra folsyra och järn kan rekommenderas.
- Äldre personer: D-vitamin och kalcium kan behövas för att stärka skelettet.
- Personer med specifika kosthållningar: Veganer kan behöva B12-tillskott.
- Medicinska tillstånd: Vissa sjukdomar kan kräva extra näringsämnen.
Innan du börjar med kosttillskott är det viktigt att rådfråga en läkare eller dietist för att säkerställa att det är nödvändigt och säkert för dig.
Finns det några risker med kosttillskott?
Även om många kosttillskott är ofarliga för friska vuxna finns det potentiella risker att ha i åtanke som exempelvis
- Överdosering: Att inta höga doser av vissa vitaminer och mineraler kan leda till allvarliga biverkningar, såsom illamående, kräkningar och i extrema fall leverskador eller njursvikt.
- Blandning av medicin och kosttillskott: Kosttillskott kan påverka effekten av vissa mediciner. Diskutera alltid med din läkare innan du kombinerar dem.
- Föroreningar: Vissa kosttillskott kan vara förorenade med tungmetaller eller andra skadliga ämnen. Köp endast från pålitliga källor.
- Kirurgiska ingrepp: Vissa kosttillskott kan påverka anestesi eller öka blödningsrisken. Du rekommenderas att avbryta användningen minst en vecka före planerad operation, om inte annat anges av din läkare.
Vilka typer av kosttillskott finns och vad används de till?
Det finns en rad olika kosttillskott på marknaden just nu, några exempel på vanliga kosttillskott är
- NAD+ (Nikotinamidadeningdinukleotid): En molekyl som finns i alla våra celler och hjälper kroppen att producera energi. Den har blivit populär för sina möjliga åldersförebyggande effekter. NAD+ stödjer cellernas energiproduktion och kan bidra till bättre mental skärpa, starkare muskler och allmän hälsa. Tillskott med NAD+ eller dess föregångare kan hjälpa till att hålla cellerna friska när vi blir äldre.
- Magnesium: Magnesium är viktigt för muskler, nerver och kroppens energiomsättning. Om du har brist på magnesium kan du känna dig trött och få muskelkramper. Tillskott kan hjälpa dig att må bättre om du inte får i dig tillräckligt via kosten.
- Zink: Ett viktigt mineral för immunförsvaret, sårläkning och huden. Det kan också hjälpa mot akne. Om du har zinkbrist kan du uppleva trötthet, långsam sårläkning eller ett svagare immunförsvar. Ett tillskott kan vara till nytta särskilt om du misstänker att du inte får i dig tillräckligt.
- Omega-3: Nyttiga fetter som kroppen inte kan producera själv. De är bra för hjärtat, hjärnan och lederna och har antiinflammatoriska egenskaper. Du hittar omega-3 i fiskolja och alger, men tillskott kan vara särskilt hjälpsamma för personer med hjärtsjukdom eller inflammation.
- Probiotika: Probiotika innehåller goda bakterier som gynnar tarmhälsan. De kan hjälpa till att balansera tarmfloran och stärka immunförsvaret. Probiotika används ofta vid matsmältningsbesvär och för att främja allmän hälsosam känsla i kroppen.
- D-vitamin: D-vitamin är viktigt för immunförsvaret, starka ben och ett stabilt humör. Under vinterhalvåret när solen lyser med sin frånvaro är det extra viktigt att få i sig tillräckligt. Särskilt för dig som bor långt norrut kan behöva ett tillskott.
- Kollagen: Är ett protein som hjälper till att hålla hud, hår, naglar och leder starka. När vi blir äldre minskar kroppens egen kollagenproduktion vilket kan leda till rynkor och ledvärk. Kollagentillskott kan förbättra hudens elasticitet, stärka håret och lindra ledsmärta.
- Ashwaganda: Ashwagandha är en ört som kan minska stress och öka energin. Den hjälper till att balansera kroppens stresshormon kortisol och kan bidra till bättre sömn, mental skärpa och hormonbalans. Många använder den för att må bättre i vardagen.
- L-arginin: En aminosyra som hjälper blodkärlen att vidgas, vilket förbättrar blodflödet. Det kan stötta hjärtat, öka prestationsförmågan vid träning och hjälpa vid erektil dysfunktion. Dessutom kan det bidra till bättre immunförsvar och snabbare sårläkning.
Bra att tänka på
Kosttillskott kan vara ett värdefullt komplement i vissa situationer, men de är inte nödvändiga för alla. En varierad och balanserad kost täcker oftast ditt näringsbehov. Kosttillskott ska som i namnet vara ett tillskott och alltså inte ersätta måltider. Innan du börjar med något kosttillskott, konsultera hälso- och sjukvårdspersonal för att säkerställa att det är rätt för dig.
Kom ihåg: mer är inte alltid bättre när det gäller näringsämnen. Din hälsa är värd att skydda genom informerade och försiktiga val.
Källor
Livsmedelsverket – Kosttillskott
Hjärt-och lungfonden – Myter om kosttillskott
Folkhälsomyndigheten – Riktlinjer och rekommendationer om mat