Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Promenera för att må bra!

Att röra på sig är något som de flesta vet är bra för hälsan, och det räcker faktiskt med något så enkelt som en promenad. Ta chansen att gå ut och promenera nu när våren gör sitt intågande i vårt avlånga land! Det kommer att få dig att må bättre, både psykiskt och fysiskt.

enter image description here

Vikten av att röra på sig

Vill du hitta ett enkelt sätt att ta hand om kroppen? Då är rörelse en av de bästa sakerna du kan göra! Med lagom träning får du stora hälsofördelar för din kropp såväl som ditt psyke. Du stärker inte bara dina muskler och därmed dina leder och skelett, utan du ökar också din balans och rörlighet. Det gör att du minskar risken att få fallskador eller benbrott. Inuti kroppen sker också positiva förändringar - du kan se förbättringar i dina blodfetter, ditt blodtryck och ditt blodsocker.

Fördelar med att promenera

Ofta brukar man prata om att man ska promenera för att gå ner i vikt. Men promenader har också positiva effekter på ditt psyke, oavsett om du går i stadsmiljö eller i naturen. Här listar vi några fördelar som forskningen har visat:

  • Att röra på kroppen gör att vissa ämnen frigörs i hjärnan, bland annat dopamin, serotonin och endorfin - vilket gör att du känner dig gladare och piggare.
  • Promenader kan ha en avstressande effekt: du känner nämligen av mindre tidspress om du är ute och går i naturen.
  • Kroppen upplever att den får ny energi av att promenera ensam i naturen. Att gå i stadsmiljö ger också ny energi - om du går tillsammans med någon annan.
  • Du blir mer kreativ av att promenera ute - du ökar chansen att få nya idéer, och denna effekt håller i sig även en liten stund efter promenaden.
  • Promenader kan bidra till smärtlindring. När du rör på dig börjar muskelcellerna producera proteiner som sprids med blodet, och dessa lindrar smärta, piggar upp dig och motverkar stress i kroppen.

Hitta ditt sätt

Vi bör röra på oss två och en halv timme i veckan för att må bra. Tanken är att motionen ska vara av “måttlig intensitet”. Just vad det innebär skiljer sig från person till person, men man kan säga att du fortfarande ska kunna prata under aktiviteten. Om du har varit fysiskt inaktiv länge, kan en långsam promenad vara ansträngande nog - och då räcker det.

Ett sätt att få in den rekommenderade mängden motion är att röra på dig minst 30 minuter varje dag. All rörelse behöver inte vara på en och samma gång, utan du kan dela upp det i till exempel två promenader som är 15 minuter långa.

Vi hoppas att du känner dig inspirerad att ta en promenad idag, och dra nytta av alla hälsovinster som det ger!

Källor

www.1177.se/liv--halsa/traning-och-fysisk-halsa/rorelse-ar-livsviktigt/

Oppezzo, M., & Schwartz, D. L. (2014). Give your ideas some legs: The positive effect of walking on creative thinking. Journal of experimental psychology: learning, memory, and cognition, 40(4), 1142.

Johansson, M., Hartig, T. and Staats, H. (2011), Psychological Benefits of Walking: Moderation by Company and Outdoor Environment. Applied Psychology: Health and Well‐Being, 3: 261-280. doi:10.1111/j.1758-0854.2011.01051.x

Författare: Desirée Hylander, Site Manager på Vården.se

Granskad av: Karin Sjödahl, Ansvarig webbredaktör på Vården.se

06:23 - 30 apr, 2020

0 Kommentarer

Det vore ju himla kul om du blev den första att lämna en kommentar.

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!