Vad är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)?

Vad är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)?

2023-03-30 | Psykisk hälsa

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, förkortat NPF, är en benämning på olika tillstånd och diagnoser som har med hjärnans funktioner att göra. Men på vilket sätt påverkas hjärnan? Och vilka neuropsykiatriska diagnoser finns det egentligen?

Vad innebär en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning – NPF?

Att ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning innebär att ens hjärna fungerar annorlunda än andras när det kommer till vissa saker. Ens tankesätt är annorlunda och man uppfattar och bearbetar information på ett annat sätt. Det kan till exempel handla om att man har svårt att koncentrera sig, är väldigt överaktiv eller inte kan kontrollera sina impulser. Vissa NPF-diagnoser innebär svårigheter när det kommer till det sociala samspelet med andra människor. 

Vilka NPF-diagnoser finns det?

De diagnoser som räknas som neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är

Det är vanligt att en person har flera överlappande diagnoser.

Du kan få NPF-diagnos genom en neuropsykiatrisk utredning 

För den som lever med NPF kan det vara svårt att hantera sin vardag – men det finns hjälp att få. Om du misstänker att du har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan du ansöka om att få göra en neuropsykiatrisk utredning. Utredningen ger dig svar på om det är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som ligger bakom dina besvär, så du kan få rätt hjälp och stöd.

För att få en neuropsykiatrisk diagnos krävs det att du uppfyller ett visst antal kriterier, men även utan diagnos finns det självklart hjälp att få om du har stora besvär i din vardag.

Källor

Specialpedagogiska myndigheten

Riksförbundet Attention


Publicerad: 29 september 2022 kl 07:00
Uppdaterad: 30 mars 2023 kl 10:20

Författare:

1 Kommentar

2022-10-10

Lotta skrev:

Denna sida behövs

svara

Skriv kommentar