Partierna tycker till inför valet 2022: Så här förbättrar vi arbetsmiljön för vårdpersonalen

Partierna tycker till inför valet 2022: Så här förbättrar vi arbetsmiljön för vårdpersonalen

2022-09-09 | Allmän hälsa, Så funkar vården

På söndag, den 11 september, är det dags för valet 2022 i Sverige. Vården.se har tagit partierna på pulsen när det kommer till vår hjärtefråga – vård. Vi har fått chansen att intervjua respektive partis talesperson för vårdpolitiska frågor. I detta inlägg svarar politikerna på hur partierna vill förbättra arbetsmiljön för vårdpersonalen.

Riksdagspartiernas sjukvårdspolitiska talespersoner.

Vårdförbundet larmar om att många som arbetar inom vården väljer att gå ner i arbetstid på grund av arbetsmiljön, vilket i sin tur ökar köerna. Vad kan göras för att förbättra arbetsmiljön?

Centerpartiet

“För att få medarbetare till vården måste alla yrkesgrupper ges ett verkligt inflytande. Det måste skapas möjligheter för medarbetare att leda, lära och utveckla sin egen arbetsplats. Fler sjuksköterskor ska få betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska. All vårdpersonal ska ha möjlighet till fortbildning och olika karriärvägar. Det gynnar både den enskilda verksamheten och vården som helhet, med en bättre arbetsmiljö och personer som väljer att stanna kvar.”

Anders W Jonsson, Centerpartiet.

Kristdemokraterna

“Arbetsmiljöåtgärder som syftar till att bibehålla och utöka personalresurserna, i syfte att kunna säkerställa den bemanning som krävs för att fler vårdplatser ska komma till. Pengarna ska ges utifrån prestation och ta hänsyn till relevanta parametrar. Samtliga regioner ska halvårsvis redovisa läget i arbetsmiljön och vilka åtgärder som görs för att förbättra arbetsvillkoren. Vårdpersonalen ska få rätt till kontinuerlig fortbildning av god kvalitet. En statlig utredning bör tillsättas.”

Acko Ankarberg Johansson, Kristdemokraterna

Liberalerna

“Som vi skrev vad gäller köerna ser vi också att det hänger ihop. Det behövs fler kollegor för att skapa andrum och bättre organisation, till exempel bättre schemaläggning. Löneutvecklingen stannar också av för många. Vi vill, precis som i alla andra branscher, att det ska vara en bra löneutveckling genom hela karriären. Många upplever också att man inte får den fortbildning man behöver. Därför vill vi ge ett tydligt ansvar till arbetsgivarna att ge medarbetare fortbildning i sin yrkesroll.”

Lina Nordquists, Liberalerna

Miljöpartiet

“Fler kollegor är avgörande för att skapa en bättre arbetsmiljö. Miljöpartiet vill göra en stor statligt finansierad satsning som utökas med 10 miljarder per år och som från och med 2026 uppgår till totalt 40 miljarder per år permanent. Dessa pengar ska möjliggöra fler anställda och höjda löner i hälso- och sjukvården och vården och omsorgen. Vi vill också fördubbla den så kallade återhämtningsbonusen som Miljöpartiet drev igenom 2021. Dessa medel kan sökas av arbetsgrupper som vill pröva egna idéer för att förbättra arbetsmiljön, exempelvis sänkt arbetstid. Många viktiga initiativ tas just nu tack vare dessa medel.”

Margareta Fransson, Miljöpartiet

Moderaterna

“Vi vill minska förekomsten av delade turer i offentlig vård och omsorg och minska det ofrivilliga deltidsarbetet. Samtidigt bör Arbetsmiljöverket få i uppdrag att ytterligare stärka tillsynen av den psykosociala arbetsmiljön och skärpa sanktionerna mot arbetsgivare inom yrkesgrupper som störst problem, som tyvärr ofta är inom kvinnodominerade kontaktyrken. Vi vill genomföra årliga uppföljningar av det systematiska arbetsmiljöarbetet, både vad gäller psykosocial och fysisk arbetsmiljö, där vård- och omsorgssektorer belyses i särskild ordning.”

Camilla Waltersson Grönvall, Moderaterna

Sverigedemokraterna

“Vi är inne i en ond spiral som måste brytas och Sverige har misslyckats med att möta det vårdbehov som länge signalerats. För att stärka arbetsmiljön behöver vi primärt tillskjuta medel så att mer personal kan anställas. Vi behöver också säkerställa utbildningsmöjligheter för personal som är lämplig men som saknar vissa kunskaper eller språkfärdigheter. Vidare behöver vården ges möjlighet till en mer långsiktig ekonomisk planering för att kunna erbjuda trygga anställningsformer.”

Linda Lindberg, Sverigedemokraterna

Socialdemokraterna

“Vi behöver anställa fler inom välfärden, med fler ordinarie kollegor blir arbetsdagen mer hållbar. Arbetsvillkoren, arbetsmiljön och möjligheten till utveckling och omställning ska vara så bra att fler orkar och vill arbeta längre samt att fler unga söker sig till välfärdsyrkena.”

Kristina Nilsson, Socialdemokraterna

Vänsterpartiet

“Samhället behöver förnya sitt åtagande att säkerställa en god arbetsmiljö för de som söker sig till vården och för de som redan arbetar där. En förutsättning för att många inom vård och omsorg ska ha lust och ork ett helt yrkesliv är tvärtom att de ges en möjlighet att arbeta mer noggrant, i sällskap av fler kollegor. För Vänsterpartiet har frågan om vårdköer och personalens arbetsmiljö därför en liknande lösning, personaltätheten måste öka.”

Karin Rågsjö, Vänsterpartiet

Vad mer tycker partierna i vårdfrågor?

Partierna har också svarat på dessa frågor:

Vilka insatser bör göras för att minska kötiderna inom vården?

Ska vården förstatligas? Var tycker ni ansvaret för vården ska ligga, och varför?

Vad är inställningen till patientens rätt att söka vård i andra regioner, så kallad utomregionsvård?


Publicerad: 8 september 2022 kl 07:00
Uppdaterad: 9 september 2022 kl 08:33

Författare:

Skriv kommentar