Könsidentitet och könsdysfori – lär dig mer!

Könsidentitet och könsdysfori – lär dig mer!

2023-06-09 | Psykisk hälsa

Juridiskt kön, könsidentitet, cis, trans och könsdysfori. Har du koll på begreppen? Vården.se reder ut betydelser och skillnader mellan begrepp som är essentiella inom transvården.

Nedstämd person sitter med bar överkropp och kollar nedåt

Skillnaden på juridiskt kön och könsidentitet

När ett barn föds i Sverige tilldelas det ett juridiskt kön – man eller kvinna. Det är vårdpersonalen som avgör detta, och beslutet tas utifrån vilka yttre könsdelar barnet har.

Men det juridiska kön du tilldelats, och hur din kropp ser ut, behöver inte ha något att göra med din könsidentitet – det vill säga vilket kön du känner dig som. Du har själv rätt att avgöra vilken din könsidentitet är.

Cis och transperson

Många har hört talas om begreppen cisperson och transperson – men vad betyder det egentligen?

Cisperson kallas det när en persons juridiska kön överensstämmer med dess könsidentitet.

Transperson kallas det när en persons juridiska kön inte stämmer överens med deras könsidentitet. 

En transperson kan också vara ickebinär vilket innebär att personen identifierar sig som både kvinna och man, eller ingetdera.

Vad betyder könsdysfori?

När du har en könsidentitet som inte stämmer överens med ditt juridiska kön kan du uppleva ett tillstånd av psykiskt lidande som kallas för könsdysfori. Könsdysfori kan vara kroppslig och/eller social. Kroppslig könsdysfori innebär att du känner ett starkt obehag inför att din kropp inte speglar din könsidentitet. Social könsdysfori triggas av hur andra människor bemöter dig, till exempel om någon använder sig av fel pronomen eller tolkar dig som fel kön. Könsdysfori är ingen sjukdom, men en diagnos, och den drabbade mår oftast mycket dåligt och behöver hjälp med behandling.

Könsdysforimottagningar i Sverige

Om du upplever könsdysfori finns det hjälp att få. Inom vården kallas det för könsbekräftande vård, transition eller transvård. Könsbekräftande vård innefattar ofta flera olika behandlingar, med syftet att få din kropp att matcha din könsidentitet. För att få offentligt finansierad könsbekräftande vård krävs en dysfori-diagnos, som bekräftar att man har ett vårdbehov. En diagnos får du genom att göra en utredning hos en könsdysforimottagning. För att få hjälp av en könsdysforimottagning kan du skriva en egenremiss, eller söka dig till en psykiatrisk mottagning som kan skriva en remiss åt dig.

Här kan du hitta en lista på könsdysforimottagningar i Sverige dit du kan vända dig.

Läs mer om symtom och behandling för könsdysfori här!

Om du mår så dåligt att du funderar på att ta ditt liv bör du ringa 112.

Källor:

RFSL

1177 

UMO

RFSL

Transformering.se 

SVT

UMO


Publicerad: 16 februari 2023 kl 15:07
Uppdaterad: 9 juni 2023 kl 10:33

Författare:

Skriv kommentar