Våld i nära relationer- hjälp att få

Våld i nära relationer- hjälp att få

2022-10-28 | Nytt på Vården.se

Våld i nära relationer är ett stort problem i samhället, och förövaren är i majoriteten av fallen en man. Många barn växer upp med våld i hemmet – enligt Brottsförebyggande rådet lever cirka 150 000 barn i Sverige tillsammans med en förälder som blivit misshandlad av den andra föräldern – Vården.se listar flera verksamheter där barn som vuxna kan söka hjälp.

Våld i nära relation

Vad innebär våld i nära relationer?

Våld i nära relationer kan vara något som sker psykiskt, fysiskt, sexuellt, materiellt och/eller genom ekonomiskt våld. Detta omfattar alla våldsamma övergrepp som äger rum mellan människor som har känslomässiga och nära relationer till varandra. 

Våld i nära relationer behöver med andra ord inte bara handla om fysiskt våld utan kan också vara handlingar som enligt Sveriges lagstiftning inte definieras som brott, men som sammantaget kan skapa ett mönster av utsatthet, som att man exempelvis isoleras från vänner och familj.

Hur många utsätts för våld i nära relationer?

Enligt statistik från Brå (Brottsförebyggande rådet) anmäldes det under 2021 totalt 57 600 fall av misshandel där den utsatta var bekant med gärningspersonen. För anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor 2021 begicks brottet av en bekant person i 81 procent av fallen. Motsvarande siffra för vuxna män var 45 procent. 

Observera att mörkertalet kring statistiken är stort för denna typ av brott.

Hjälp att få – stöd och hjälporganisationer

Det finns flera föreningar, organisationer och andra verksamheter som erbjuder stöd för den som blivit utsatt för våld i en nära relation. Man kan exempelvis kontakta dem om man lever i en relation som man mår dåligt i. De flesta av verksamheterna riktar sig till alla oavsett könsidentitet, annars anges det. Här nedan finns en samlad lista på många av organisationerna:

  • Bris erbjuder samtal och stöd till barn och unga. Bris har även en föräldratelefon där du som vuxen kan få  råd och stöd.
  • Brottsofferjourernas riksförbund, erbjuder stöd till den som utsatts för brott.
  • Dinarattigheter.se erbjuder information om rättigheter kopplat till hedersförtryck. Det finns även en stödchatt och en stödmejl. Sajten drivs av Rädda Barnen.
  • Hedersfortryck.se har information för dig som är utsatt och till dig som vill lära dig mer om hedersförtryck.
  • Jagvillveta.se är en sajt där du som är ung kan läsa mer om vad som är brottsligt, hur man kan känna om man varit med om brott och var man kan få hjälp.
  • Jourhavande medmänniska, en ideell organisation som erbjuder samtalsstöd via chatt och telefon.
  • Killfrågor.se har stöd för killar mellan 10 och 18 år via chatt.
  • Kom till oss, polisens informationssida om brott i nära relationer.
  • Kvinnofridslinjen, erbjuder samtalsstöd via telefon dygnet runt. De kan även hjälpa dig med kontaktuppgifter till socialtjänst, socialjour eller kvinnojour. Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Telefonnummer: 020-50 50 50.
  • Manscentrum i Stockholm utökar sin behandling på distans med anledning av Covid-19 influensan. Behandlingen sker då online eller via telefon. För mer information kriscentrum@manscentrum.se eller via telefon 08-6431183.
  • RFSL:s brottsofferjour för hbtq-personer, erbjuder samtalsstöd via telefon.
  • Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen finns till för kvinnor som har varit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen. Föreningen har en telefonjour 08 – 696 00 95 dit du kan ringa för att få stöd.
  • Rikskriscentrum – Sveriges kriscentrum för män, är en paraplyorganisation för verksamheter som arbetar med att ge stöd till män i kris. Här kan du hitta kontaktuppgifter till kriscentra för män runt om i landet.
  • Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt tjejer och kvinnor via telefon och andra insatser.
  • Terrafem, driver Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst. För närvarande kan kvinnor få stöd och råd på 43 språk. Telefonnummer: 020- 52 10 10. Samtalet syns inte på din telefonräkning.
  • Tris.se, Tris står för Tjejers rätt i samhället. De erbjuder jourtelefon och stöd till dig som lever med hedersvåld.
  • Ungasjourer.se, samlar alla jourer i Sverige som arbetar med att stötta och stärka barn, unga och unga vuxna!
  • Ungarelationer.se ger stöd och information för dig upp till 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon, eller är den som utsätter. Du kan chatta anonymt varje kväll kl 20-22. Här kan du också läsa om olika typer av våld, varningstecken och hur en bra relation kan vara.
  • Unizon har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt kvinnor och tjejer via telefon och andra insatser. Vissa jourer vänder sig även till våldsutsatta män. 

Källor:

BRÅ (Brottsförebyggande rådet)

Socialstyrelsen

1177

Wikipedia


Publicerad: 28 oktober 2022 kl 16:56
Uppdaterad: 28 oktober 2022 kl 16:56

Författare:

Skriv kommentar