Äkta eller falsk ischias?

2021-03-03 | rehabilitering

Kraftiga smärtor i nedre delen av ryggen som strålar ut i ena benet brukar vara ett tydligt tecken på problem med ischias. Men vad är egentligen ischias? Och vad skiljer äkta och falsk ischias åt?

Kroppens längsta nerv

Ischiasnerven är människokroppens längsta och största nerv. Den har sitt fäste i ryggslutet och går igenom baksidan av benen ner till fötterna. Om denna nerv av någon anledning ligger i kläm orsakar det smärta.

– Har en patient smärta ner i benet definieras smärtan som ischias, säger Kristian Jörgensen, verksamhetschef och legitimerad kiropraktor på Aktivera Kiropraktik och Privatvård i Sollentuna och Danderyd.

Ischias är en irritation och inflammation i ischiasnerven som gör att det smärtar i rumpan och ner i benet. Ofta förekommer ischias i samband med ryggvärk och ryggskott.

Skillnaden mellan äkta och falsk ischias

För att skilja på orsaken till problem med ischias så delas de upp i två grupper; äkta och falsk. Vid äkta ischias kommer orsaken till smärtan inne i ryggraden och vid falsk ischias kommer smärtan från att nerven av någon orsak blir irriterad utanför ryggraden. På Aktivera Kiropraktik och Privatvård kan de vid en undersökning bedöma vilken typ av ischias patienten har.

– Vid äkta ischias har behandlaren använt olika undersökningstekniker för att se om det är ett tryck på nervroten som kommer ut mellan två kotor, säger Kristian. Behandlaren sträcker på ischiasnerven och om symtomen framprovoceras av testen och smärtan går ut i benet misstänker man diskbråck i ryggen som trycker på nervroten. Behandlaren undersöker också känsligheten på huden, muskelkraften i benen och reflexerna.

Vid äkta ischias är smärtan ofta väldigt kraftig och påverkar vardagslivet och nattsömnen. Bensmärtan strålar oftast ner under knät och är mer smärtsam än ryggsmärtan.

Vid falsk ischias upplever patienten en smärta till säte och lår, och det är sällsynt att den fortsätter nedanför knät. Smärtan är lindrigare och mer diffus än vid äkta ischias, men den kan ändå vara besvärlig.

– Vid falsk ischias finns inget tecken till ett tryck på nervroten som vid äkta ischias, säger Kristian. Ofta härstammar smärtan istället från rygg och bäcken som orsakar spända muskler och ger utstrålande smärta.

Kiropraktor behandlar rygg

Så kan man behandla falsk ischias

Vid behandling av ischias är det viktigt att först ta reda på orsaken till att besväret uppstått. Vid falsk ischias kan du få hjälp hos en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast / fysioterapeut.

– Hos Aktivera Kiropraktik och Privatvård behandlas falsk ischias effektivt med manuell behandling på det ställe som behandlaren har identifierat som orsaken till problemet, säger Kristian. Det kan vara justering av bäcken eller ländrygg, alternativt muskelbehandling av triggerpunkter.

Förutom att få manuell behandling hjälper behandlaren till med att se över ergonomin på arbetsplatsen och hur mycket patienten motionerar.

– Det finns effektiva rygg- och magövningar för besvären i ett förebyggande syfte och många hittar hjälp i specifika stretchövningar, säger Kristian.

Om du har äkta ischias

Om det vid en undersökning visar sig att det är äkta ischias finns det också hjälp att få.

– Trots att äkta ischias är besvärligt är prognosen god och bara en liten procentandel behöver operation, säger Kristian. Med specifika övningar kan patienten uppleva lindring och succesiv förbättring, kiropraktisk justering kan också hjälpa. Men om patienten inte är tydligt bättre inom en månad bedöms besväret som medicinsk och då ska magnetröntgen göras.


Publicerad: 22 december 2017 kl 09:14
Uppdaterad: 3 mars 2021 kl 13:27

Författare:

4 Kommentarer

2018-09-10

Harriet skrev:

Mycket bra och tydlig information.
Nu gäller det barz att hitta någon behandlare i min närhet

svara
2020-10-02

Irene skrev:

Ovanligt bra beskrivning.

svara
2021-01-16

Jeanette skrev:

Bra förklarat

svara
2021-02-25

Kristina skrev:

“När och var ska jag söka vård?
Kontakta en läkare på vårdcentral om du haft en molande värk i nedre delen av ryggen och i skinkorna under en längre tid utan förklarlig orsak.”

https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/skelett-leder-och-muskler/hofter/ankyloserande-spondylit—bechterews-sjukdom/

https://reumatiker.se/att-leva-med-reumatism/har-jag-en-reumatisk-sjukdom/
Här finns också frågetest “Ont i ryggen”

Om man har ont i skinkorna behöver det förstås inte bero på det här, men ni kan ju läsa för säkerhets skull om diagnosen är osäker.
Hälsningar
Kristina

svara

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.