Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

På väg in i klimakteriet?

Är du i medelåldern och börjar din mens komma allt glesare? Då är du förmodligen på väg in i klimakteriet. Det kan kännas skönt att vara förberedd på vad det innebär och eventuella symtom som kan uppstå, samt vilken behandling du kan få om du upplever besvär.

blommor på en äng

Vad innebär klimakteriet?

Klimakteriet inleds oftast med att din mens förändras och när det inträffar varierar från person till person.

– Klimakteriet är den period i kvinnans liv när kroppen går från att vara fertil till att menscyklerna uteblir, säger gynekologen och professorn Helena Åkerud på GynHälsan. Åldern när klimakteriet infinner sig varierar stort men för många kan det börja runt 45 års ålder. Hormonellt sker då en stor förändring där östrogennivåerna sjunker markant till samma nivå som de var innan puberteten.

Klimakteriet pågår under en begränsad period i livet och hur länge är individuellt. Det kan vara allt från sex månader upp till fem år. I samband med klimakteriet kan många uppleva ett eller flera symtom.

– Symtom som drabbar många, dock inte alla, är värmevallningar, humörsvängningar, sömnsvårigheter samt besvär med torra slemhinnor, säger Helena Åkerud.

rosa blommor

Om du får klimakteriebesvär

Nästan 75 procent av alla kvinnor som går igenom klimakteriet upplever besvär. Vissa kvinnor får väldigt svåra klimakteriebesvär, även kallat övergångsbesvär. Om du har dessa besvär kan du boka en tid hos en gynekolog.

– Det finns hjälp att få för de kvinnor som drabbas av besvär under denna period i livet, säger Helena Åkerud. Goda rutiner när det gäller kost och sömn är väsentligt. Substitution med östrogen lokalt eller oralt är också ett möjligt alternativ för att underlätta livet i vardagen.

Text: Moa Wikström

09:36 - 23 nov, 2017

0 Kommentarer

Det vore ju himla kul om du blev den första att lämna en kommentar.

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!