Behöver du testa dig för klamydia?

2020-11-05 | sexuell hälsa

Klamydia är den vanligaste sexuellt överförda bakterieinfektionen. Barnmorskan Jenny Kugelberg hjälper oss att berätta hur du skyddar dig, hur och var du kan testa dig samt vilka följder obehandlad klamydia kan få.

Klamydia är en bakterie som smittar vid oskyddat samlag. Bakterierna trivs i slemhinnorna i slidan, urinröret och analen. De finns också i sperma och slidsekret, därför sprids klamydia både vid oskyddade slidsamlag och anala samlag. Enda sättet att skydda sig är genom att använda kondom eller femidon (kvinnlig kondom).

Det finns en vetenskaplig osäkerhet om klamydia kan överföras från könsorganet till munnen.

– Även om det är ovanligt att få klamydia i halsen vid oralsex så ska du skydda dig då också för att vara helt säker på att inte bli smittad, säger Jenny Kugelberg, legitimerad barnmorska och enhetschef på Nacka, Tyresö och Gullmarsplans Barnmorskemottagningar.

Du kan aldrig få klamydia spontant eftersom bakterierna inte kan överleva i luften. De kan heller inte smitta via kläder, toaletter eller handdukar.

gröna små blad

Du kan ha klamydia utan att känna det

Det viktigt att testa dig om du haft sex utan kondom med en ny eller tillfällig partner. De flesta som får klamydia känner inga symtom, men om de finns kommer dem oftast en till två veckor efter smittotillfället.

– Vanligast är att det svider när du kissar och att du har annorlunda flytningar, säger Jenny. Kvinnor kan få ont i nedre delen av magen och blodtillblandade flytningar. Män kan få ont i pungen och flytningar från urinröret. Har du haft anala samlag kan du också få flytningar från analöppningen.

Om du inte behandlar din klamydia

Om du är kvinna med klamydia och inte behandlar den, kan du få äggledarinfektion och få svårigheter att bli gravid. Obehandlade män kan få bitestikelinflammation, prostatainflammation, urinledarinflammation och ha svårare att göra någon gravid.

Om du är gravid och har klamydia kan infektionen smitta till barnet under förlossningen. Det är vanligt att barnet får infektion i ögon och lungor som följd.

stor rosa blomma

Testa dig för klamydia

Du kan testa dig för klamydia som tidigast en vecka efter misstänkt smittotillfälle. Testar du dig för tidigt kan det hända att det inte finns tillräckligt med bakterier än och att provsvaret inte ger ett säkert resultat.

– Hur och var testet tas beror hur du haft sex, säger Jenny. Har du haft ett slidsamlag behöver du lämna ett urinprov och kvinnor tar även med en tops som hon snurrar mot slidväggen. Har du haft analsex tas provet med en bomullspinne från ändtarmen.

Provet skickas sedan till ett laboratorium som gör en analys och provsvaret tar cirka en vecka att få. Om det visar sig att du har klamydia kontaktar mottagningen dig och ger dig recept på antibiotika som du sedan hämtar ut på valfritt apotek. Under din behandling bör du undvika samlag och oralsex, och om du har sex måste du använda kondom.

grönt blad

Här kan du testa dig för klamydia

Att testa sig kan du göra på de flesta barnmorskemottagningar. Oftast kan du komma när de har öppen mottagning, så kallat drop-in, eller genom att boka en tid. Det går också att testa sig på vårdcentraler, ungdomsmottagningar, hud- och könsmottagningar och RFSU-kliniker.

– Du kan också göra ett test hemma som du kan köpa på apotek eller beställa gratis från din regions hemsida, säger Jenny. Men tänk på att de test du kan göra hemma endast kan visa om du har klamydia i slidan eller urinröret.

Om du beställer hem ett test och det visar att du har klamydia måste du kontakta en mottagning för behandling och smittspårningssamtal.

Här kan du se barnmorskemottagningar i Stockholm

gul blomma

Klamydia lyder under smittskyddslagen

Eftersom klamydia är en könssjukdom som smittar lätt och kan ge allvarliga följdsjukdomar omfattas den av smittskyddslagen. Det innebär att alla som misstänker att de har klamydia måste lämna klamydiaprov och om provet är positivt måste du lämna uppgifter om vilka du haft sex med. Det görs till en smittspårare som sedan kontaktar den eller de partners du haft sex med. Den du haft sexuell kontakt med får inte veta vem som lämnat uppgifterna. Här kan du läsa mer om vad som gäller.

Borde du testa dig? Både provtagningen och medicin är gratis, så hellre testa dig en gång för mycket än en gång för lite!

Källor
www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Klamydia


Publicerad: 26 september 2017 kl 09:36
Uppdaterad: 5 november 2020 kl 14:23

Författare:

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.
Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.