Så vanligt är det att få ett tidigt missfall

Så vanligt är det att få ett tidigt missfall

2022-09-01 | Barn och Gravid

Det är inte helt ovanligt att man får ett missfall tidigt i graviditeten, men risken minskar ju längre tiden går. Vården.se har tillsammans med iVF Riga sammanställt olika orsaker och faktorer bakom tidiga missfall.

Ungefär 15 till 20 procent av alla graviditeter slutar med ett tidigt missfall, men statistiken säger också att ju längre tiden går desto mindre är risken för missfall.

Vad beror tidiga missfall på?

Det vanligaste är att man får missfall under den första trimestern, som sträcker sig fram till graviditetsvecka 12. En graviditet består av en första, andra och tredje trimester, totalt 9 månader.

Den vanligaste orsaken till tidigt missfall under den första trimestern handlar om genetiska avvikelser hos embryot (exempelvis, avvikande antal kromosomer).

Vanliga orsaker och faktorer bakom tidigt missfall

Det finns många olika orsaker och faktorer som kan leda till missfall. Exempelvis:

  • Spontana kromosomavvikelser hos fostret (avvikande antal kromosomer).
  • Koagulationsrubbningar (blödningssjukdom). Dessa kan vara ärftliga eller förvärvade, vilket betyder att detta behöver fastställas.
  • Endokrina störningar , exempelvis diabetes, fetma och olika sköldkörtelsjukdomar.
  • Otillräcklig lutealfas i menstruationscykeln. Lutealfasen är den period i menscykeln som infaller mellan ägglossningen och nästa menstruation.
  • Hyperandrogeniseringssyndrom. Som beror på att äggstockarna inte omvandlar androgener i omlopp, vilket kan uppstå för att kompensera insulinresistens, och övervikt.
  • Avvikelser i livmodern och infektioner. 

Om man vill identifiera dessa faktorer kan man göra undersökningar och tester. Utifrån de resultat som erhålls ordinerar sedan läkaren en lämplig behandling.

Med hjälp av alla de olika nya alternativ som har tillkommit i dagens samhälle så kan man ta reda på varför missfall uppstår.

Sätt att ta reda på orsaken bakom tidiga missfall

Tidiga missfall är vanligt men skulle du ha återkommande missfall med samma partner eller exempelvis ha missfall i släkten så skulle en utredning kunna vara aktuellt för dig.

Ett av dessa alternativ är gentestning av vävnad från missfall. Detta utförs bland annat av laboratoriet på iVF Rigas genetikcentrum, på dig som har drabbats av missfall under den första trimestern. Gentestning av vävnad från missfall är en analys av fostrets (embryots) samtliga kromosomer. Denna metod visar tydligt om missfallet berott på kromosomavvikelse hos fostret. 

Med hjälp av testresultaten kan man identifiera orsaken till ett missfall och lägga upp en strategi för att lyckas med befruktning och graviditet.

iVF Riga kan hjälpa er som har svårt att bli gravida

På iVF Riga har fertilitetsspecialister, gynekologer och androloger ett nära samarbete med genetiker, endokrinologer och andra specialister för att identifiera orsaken till hälsoproblem och göra det möjligt för läkarna att ordinera lämplig behandling för er. 

Om könscellerna inte kan användas för provrörsbefruktning, erbjuder iVF Riga donatorprogram (äggdonation, spermadonation och embryodonation) för att man ska kunna uppnå graviditet och föra ett friskt barn till världen.  

Mer information om iVF Rigas klinik finns här: https://ivfriga.lv/se/


Publicerad: 8 augusti 2022 kl 16:15
Uppdaterad: 1 september 2022 kl 09:33

Författare:

Skriv kommentar