4 vanliga frågor och svar om borrelia

4 vanliga frågor och svar om borrelia

2022-06-29 | Allmän hälsa, Vaccination

Sol, värme och fästingar är något som hör till när sommaren gör sitt intåg. Vanligtvis sträcker sig fästingsäsongen mellan mars och november, från det att temperaturen överstigit fem grader. För att undvika att drabbas av fästingburna sjukdomar så har vi här samlat viktiga frågor och svar om borrelia och TBE.

Vad är Borrelia?

Borrelia är en bakteriesjukdom som sprids via fästingar. Smittan kan överföras och orsaka en infektion när fästingen biter och suger blod. Infektionen visar sig oftast genom att det uppstår en rodnad kring bettet, som i vissa fall växer och blir större. Ibland brukar rodnaden försvinna av sig själv, men kvarstår den är det viktigt att söka vård för att minimera risken för bestående besvär. Vanliga symtom på att du har borrelia är att du upplever trötthet, huvudvärk, muskel- och ledvärk samt har en rodnad kring bettet. 

Är Borrelia farligt?

Borrelia kan vara farligt, då det kan leda till förlamningar och hjärnhinneinflammation om det går för lång tid innan du behandlas. Det är dock mycket sällsynt och i de flesta fall ger bakteriesjukdomen enbart lindriga symtom som feber, huvudvärk, muskelvärk och trötthet.

Hur behandlar man Borrelia?

Det finns inget vaccin mot borrelia. Ifall du har fått diagnosen borrelia av en läkare så brukar det räcka att ta penicillin, om det upptäcks i ett tidigt skede. Skulle bakterien hunnit sprida sig vidare till nervsystemet eller lederna kan du få en behandling med antibiotika. Det brukar ta cirka en till två veckor för rodnaden att försvinna och de flesta blir helt friska efter behandlingen. Om behandlingen påbörjas sent, så kan det i vissa fall ta flera månader innan alla symtom försvinner.

Vad är skillnaden mellan Borrelia och TBE?

Borrelia är en bakteriesjukdom, medan TBE är en virussjukdom. Borrelia går att behandla med antibiotika, medan det inte finns något läkemedel mot TBE idag. Får du TBE behandlas dina symtom, och inte själva viruset. Det du kan göra för att minska risken att drabbas av TBE är att vaccinera dig. För att minska risken att drabbas av borrelia är det viktigt att regelbundet kontrollera kroppen efter fästingar och bära långärmat om du befinner dig i ett riskområde.

Källor:

1177 Vårdguiden

Doktor.se

Kry


Publicerad: 15 april 2021 kl 13:34
Uppdaterad: 29 juni 2022 kl 16:44

Författare:

Skriv kommentar