Vad är hyperhidros och hur påverkar det din psykiska hälsa?
Hyperhidros är en medicinsk åkomma som orsakar överdriven svettning till följd av en överaktivitet i svettkörtlarna. Den kan vara primär, utan bakomliggande sjukdom, eller sekundär och utlösas av andra medicinska tillstånd eller läkemedel. Sjukdomen kan även vara ärftlig och gå i familjer.
Det är en osynlig sjukdom som ofta leder till ångest, social fobi och självtvivel. Många försöker dölja sin svettning, vilket kan leda till isolering. Den ständiga oron för att svetten ska märkas påverkar självkänslan och livskvaliteten – vardagliga situationer som handskakningar, möten eller att åka kollektivt kan bli mentalt utmattande.
Här kan du läsa mer om hyperhidros.
Hur påverkar hyperhidros dig psykiskt?
Hyperhidros påverkar inte bara kroppen – den har även stor inverkan på den psykiska hälsan. Många undviker sociala sammanhang och fysisk kontakt på grund av rädslan att svettningen ska märkas.
- Social ångest – Rädsla för att svettningen ska synas och att bli dömd av andra.
- Nedsatt självkänsla – Känslor av att vara ofräsch eller avvikande.
- Depression – Långvarig nedstämdhet kopplad till ensamhet och begränsningar i livet.
- Begränsningar i vardagen – Att undvika vissa kläder, aktiviteter eller jobb som kan framhäva problemet.
Hyperhidros – en osynlig sjukdom som kan leda till isolering och tystnad
Hyperhidros syns inte utåt men kan påverka många aspekter av livet. Många döljer sin svettning i tystnad – ibland till och med för familj och vänner – av rädsla för att bli missförstådda eller dömda. För att inte avslöjas planeras allt från klädval till sittplats i rummet, man undviker fysisk närhet och sociala aktiviteter de egentligen längtar efter.
I skolan kan svettiga händer göra att man drar sig för att räcka upp handen, medan det på jobbet kan leda till att man undviker handskakningar eller att skriva under dokument. Att använda en datormus eller sitta nära någon på bussen kan kännas obekvämt. Vissa håller en vattenflaska eller ett papper i handen – inte av behov, utan för att dölja symtomen.
Utöver det fysiska obehaget kan hyperhidros även leda till känslor av skam och en känsla av att inte ha kontroll. För vissa innebär det att de undviker sociala sammanhang, medan andra avstår från att söka hjälp, trots att det finns effektiva behandlingar.
Patientberättelser: När svettningen styr livet
“Utan att få hjälp hade jag inte varit ute på gatorna med ett leende på läpparna varje dag.“
Emma, 27, beskriver hur hyperhidros har påverkat hennes vardag:
“Jag älskade att träna, men slutade gå till gymmet eftersom jag var rädd att folk skulle stirra på mig. Det spelade ingen roll att alla svettades – jag kände att jag svettades mer än någon annan. Jag hade alltid extra handdukar och bytte tröja flera gånger om dagen. Till slut gav jag upp. Nu tränar jag bara hemma, även om jag saknar gemenskapen.”
Johan, 34, berättar om hur han har döljt sjukdomen:
“Jag har aldrig berättat för någon om min hyperhidros. Jag har alltid haft en strategi – mörka kläder, dubbla lager, alltid ha en tröja att knyta runt midjan om jag skulle få stora svettfläckar. Jag ljög för mina vänner och sa att jag hatade att dansa på klubbar, att jag alltid blev sjuk på sommaren och att jag föredrog vinterjackor. Det var lättare att dölja problemet än att riskera att någon såg mig för den jag verkligen var. Jag skämdes så mycket att jag ljög om varför jag inte kunde vara med. Jag vet inte vad jag hade gjort utan behandling. Utan att få hjälp hade jag inte varit ute på gatorna med ett leende på läpparna varje dag.”
Behandling av hyperhidros – mer än bara svettning
Hyperhidros påverkar både kropp och psyke. Många väntar åratal med att söka hjälp, ofta av rädsla för att inte bli tagna på allvar. Men det finns effektiva behandlingar som kan förbättra både livskvalitet och självförtroende.
Behandlingsalternativ
- Botox – Blockerar nervsignaler till svettkörtlarna, ger effekt i flera månader
- Kirurgi – Avlägsnar svettkörtlar eller blockerar nervsignaler
- Antiperspiranter med aluminiumklorid – Minskar svettproduktionen vid lokal behandling.
- Läkemedel – Påverkar nervsignaler och minskar svettning
- Jontofores – Svag elektrisk stimulering via vattenbad.
Många hanterar hyperhidros i tystnad, men hjälp finns att få. Du kan kontakta vårdcentralen, få remiss till en specialist eller boka privat utan remiss. Om du inte blir tagen på allvar, har du rätt att söka en annan vårdgivare.
Att prata med någon du litar på kan också minska känslan av skam och ensamhet. Ju fler som vågar lyfta ämnet, desto lättare blir det att få förståelse och rätt vård.
Strategier i vardagen
- Stresshantering – Stress förvärrar ofta svettning. Prova avslappning, andningsövningar eller yoga.
- Klädval – Luftiga och ljusa kläder kan hjälpa till att dölja svettfläckar och minska obehag.
- Terapi – Samtal med terapeut kan lindra social ångest och stärka självkänslan.
- Hjälpmedel – Exempelvis svettunderlägg, specialstrumpor eller handfläktar kan ge mer trygghet i vardagen.
Våga stå på dig – hjälp finns att få
Hyperhidros kan behandlas och du har rätt till hjälp. Ibland krävs det att du tar initiativet och står på dig om du inte blir tagen på allvar.
Börja med att kontakta din vårdcentral och be om remiss vid behov – men det finns också privata kliniker där du kan få behandling utan remiss. Känner du dig inte hörd? Du har alltid rätt att söka en annan vårdgivare.
Att kräva hjälp är inget att skämmas för – det är en del av att ta hand om sig själv. Hyperhidros kan behandlas och du har rätt till hjälp. Våga söka vård – du förtjänar att må bra och få rätt stöd.
Boka en tid hos en vårdcentral, hudläkare eller psykolog och ta första steget mot att få hjälp med dina svettningar och psykiska hälsa.
Källor
- Svettmottagningen – Hyperhidros och psykiskt ohälsa
- Läkartidningen – Hyperhidros – det tysta handikappet
- Sveriges kommuner och regioner – Ersättningsnivåer och vårdutbud för behandling av hyperhidros med botulinumtoxin 2021
- Viss.nu – Hyperhidros
- Internetmedicin – Hyperhidros