5 vanliga frågor och svar om hiv och aids

5 vanliga frågor och svar om hiv och aids

2022-08-19 | Sexuell hälsa

Hiv och aids räknas som en av de dödligaste epidemierna i världen. Sedan 1981 har ungefär 30 miljoner människor avlidit i aidsrelaterade sjukdomar världen över. Men de senaste 30 åren har det skett enorma framsteg inom forskningen, vilket har lett till att de som har tillgång till behandling kan leva ett normalt liv. För att uppmärksamma världsaidsdagen den 1:a december så besvarar vi vanliga frågor om hiv och aids och spräcker hål på vanliga myter om viruset.

Vad är hiv?

Hiv är ett virus som smittar mellan människor och påverkar immunförsvaret negativt. Hiv räknas som en kronisk sjukdom och innebär livslång medicinering. Om en hivinfektion inte behandlas är den på lång sikt livshotande och leder till sjukdomstillståndet aids.

Vad är aids?

Aids är ett sjukdomstillstånd som utvecklas om en hivinfektion inte behandlas och gör att ditt immunförsvar kraftigt försvagas. Det innebär att du lättare kan få infektioner och tumörer. De vanligaste infektionerna är tuberkulos, svampinfektioner i munnen och en ovanlig form av lunginflammation.

Hur överförs hiv?

Hiv kan överföras via blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk. Risken för att smittas av hiv är som störst när du har oskyddat slid- eller analsamlag. Man kan också få hiv genom munsex, särskilt om du får sperma i munnen. 

Hiv kan även överföras om du delar sprutor med andra, samt under en graviditet. Då kan hivinfektionen alltså överföras från mamma till barn, men risken är minimal om personen som är gravid har en effektiv behandling mot sin hivinfektion.

3 vanliga myter om hiv 

  1. Om en person behandlas för sin hivinfektion kan hen ändå smitta vid oskyddat samlag
    Falskt. Det finns ingen risk att överföra hiv genom samlag om du har en välinställd hivbehandling. 
  2. Hiv drabbar bara homosexuella män
    Falskt. I västvärlden är det generellt vanligare att män drabbas, men i övriga världen så är det vanligare att unga kvinnor får hiv. Cirka 59 procent av de människor som lever med hiv söder om Sahara är kvinnor.
  3. Hiv kan överföras genom beröring, kyssar och genom luften
    Falskt. Det finns många fördomar och en överdriven rädsla för hur hiv sprids. Hiv är ett känsligt virus och dör snabbt utanför kroppen. Det går alltså inte att bli smittad genom att ta i, krama, kyssa eller använda samma glas som någon som är hivpositiv. Hiv kan heller inte smitta genom luften, mat, vatten eller djur.

Hur skyddar man sig mot hiv?

Alla sexuella umgängen där man inte är nyligen testad kan innebära en risk.

Tänk på:

  • Använd kondom med sexuella partner.
  • Använd kondom på sexleksaker, eller tvätta dem innan ni använder dem på varandra.
  • Dela inte injektionssprutor mellan er.
  • Är du sexuellt aktiv. Testa dig var tredje månad.

Hur behandlar man hiv?

Idag finns inget botemedel, däremot finns det behandling som gör att virusnivåerna reduceras till omätbart i blodet. Det gör att hiv inte överförs från en person som står på behandling vid sexuella kontakter. Eftersom virusnivån är omätbar men inte kan botas, så räknas hiv som en kronisk sjukdom. Personer som lever med hiv kommer i dagsläget leva ett långt liv, men kommer behöva livslång behandling.

Källor: 

Noaks Ark

Folkhälsomyndigheten 

Folkhälsomyndigheten

Umo

Läkare utan gränser 

Hiv idag


Publicerad: 26 november 2020 kl 16:50
Uppdaterad: 19 augusti 2022 kl 14:20

Författare:

Skriv kommentar