5 vanliga frågor och svar om hiv och aids

2020-12-02 | sexuell hälsa

Hiv och aids räknas som en av de dödligaste epidemierna i världen. Sedan 1981 har ungefär 30 miljoner människor avlidit i aidsrelaterade sjukdomar världen över. Men de senaste 30 åren har det skett enorma framsteg inom forskningen, vilket har lett till att de som har tillgång till behandling kan leva ett normalt liv. För att uppmärksamma världsaidsdagen den 1:a december så besvarar vi vanliga frågor om hiv och aids och spräcker hål på vanliga myter om viruset.

Vad är hiv?

Hiv är ett virus som smittar mellan människor och påverkar immunförsvaret negativt. Hiv räknas som en kronisk sjukdom och innebär livslång medicinering. Om en hivinfektion inte behandlas är den på lång sikt livshotande och leder till sjukdomstillståndet aids.

Vad är aids?

Aids är ett sjukdomstillstånd som utvecklas om en hivinfektion inte behandlas och gör att ditt immunförsvar kraftigt försvagas. Det innebär att du lättare kan få infektioner och tumörer. De vanligaste infektionerna är tuberkulos, svampinfektioner i munnen och en ovanlig form av lunginflammation.

Hur överförs hiv?

Hiv kan överföras via blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk. Risken för att smittas av hiv är som störst när du har oskyddat slid- eller analsamlag. Man kan också få hiv genom munsex, särskilt om du får sperma i munnen. 

Hiv kan även överföras om du delar sprutor med andra, samt under en graviditet. Då kan hivinfektionen alltså överföras från mamma till barn, men risken är minimal om personen som är gravid har en effektiv behandling mot sin hivinfektion.

Hur skyddar man sig mot hiv?

Det finns flera sätt att skydda sig mot att bli smittad av hiv:

 • Använd kondom om du har slidsamlag, analsamlag eller oralsex med någon som har penis. 
 • Använd kondom på sexleksaker om du använder dem tillsammans med någon annan. 
 • Dela inte sprutor med andra personer.

Hur behandlar man hiv?

Idag finns det inget botemedel mot hiv, vilket innebär att man får leva med sjukdomen resten av livet. Däremot finns det mycket effektiva mediciner som bromsar hivinfektionen. De behandlingar som finns idag minskar virusnivåerna i kroppen till en omätbar nivå. Det kallas att ha en välinställd hivbehandling. En sådan behandling förhindrar att hivinfektionen utvecklas till aids.

3 vanliga myter om hiv 

 1. Om en person behandlas för sin hivinfektion kan hen ändå smitta vid oskyddat samlag
  Falskt. Det finns ingen risk att överföra hiv genom samlag om du har en välinställd hivbehandling. 
 2. Hiv drabbar bara homosexuella män
  Falskt. I västvärlden är det generellt vanligare att män drabbas, men i övriga världen så är det vanligare att unga kvinnor får hiv. Cirka 59 procent av de människor som lever med hiv söder om Sahara är kvinnor.
 3. Hiv kan överföras genom beröring, kyssar och genom luften
  Falskt. Det finns många fördomar och en överdriven rädsla för hur hiv sprids. Hiv är ett känsligt virus och dör snabbt utanför kroppen. Det går alltså inte att bli smittad genom att ta i, krama, kyssa eller använda samma glas som någon som är hivpositiv. Hiv kan heller inte smitta genom luften, mat, vatten eller djur.

Källor: 

Noaks Ark

Folkhälsomyndigheten 

Folkhälsomyndigheten

Umo

Läkare utan gränser 

Hiv idag


Publicerad: 26 november 2020 kl 16:50
Uppdaterad: 2 december 2020 kl 15:14

Författare:

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.
Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.