Aids väcker ofta rädsla, skam och många “tänk om”-tankar. Det är vanligt, och du är inte ensam. Ofta handlar oron om osäkerhet: vad som räknas som risk, när ett test är säkert och hur du ska prata med någon du har haft sex med.
Enligt Folkhälsomyndigheten handlar mycket av utmaningen i Sverige om attityder och okunskap, inte bara om viruset i sig. Det kan göra att oro växer, även när risken i en viss situation är liten.
Vill du ha den medicinska helhetsbilden samlad? Läs vår fördjupning om aids.
Ja, många som oroar sig formulerar frågan som “kan jag ha aids utan att veta?”. Men ofta menar du egentligen: “kan jag ha fått hiv utan att märka det?” eller “borde jag testa mig?”.
1177 beskriver att det är vanligt att inte ha några symtom alls i början av en hivinfektion, och att det därför är test som ger svar – inte magkänslan. En del får tidiga, influensaliknande besvär, men de kan också bero på mycket annat.
Om du fastnar i oro kan det hjälpa att byta fokus från “känns det farligt?” till “vilket nästa steg ger mig ett säkert svar?”.
Många myter handlar om hur hiv smittar och hur livet ser ut med behandling. WHO beskriver att hiv sprids via vissa kroppsvätskor (som blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk) och inte via vardagskontakt som kramar och att dela mat.
Här är tre vanliga missuppfattningar som ofta skapar onödig stress:
Det stämmer inte, och den tanken kan göra att du drar dig undan i onödan.
Oro är en signal om att du behöver klarhet, inte ett bevis.
Test kan fortfarande ge viktig information och öppna för rätt vårdkontakt.
Om du märker att rädslan påverkar din vardag mycket kan du också känna igen dig i ångest eller stress. Då kan du få hjälp även med själva oron, inte bara med provtagning.
Det viktigaste är att du inte blir ensam med tankarna. Du kan ta ett konkret nästa steg, även om du inte vet exakt hur stor risken var.
Det här brukar vara hjälpsamt:
Skriv ner vad som hände, så sakligt du kan (typ av sex, kondom, blodkontakt, tidpunkt). Det gör det lättare att prata med vården.
Kontakta vården för rådgivning om du tror att du kan ha utsatts för hiv. 1177 beskriver att det finns PEP (postexpositionsprofylax, läkemedel efter möjlig exponering) som behöver starta snabbt för att ha bäst effekt.
Planera testning utifrån vårdens rekommendationer, så att du slipper gissa och googla i cirklar.
Skydda dig framåt tills du fått svar, till exempel med kondom.
Du kan också läsa mer om närliggande frågor på vår sida om hiv, eftersom många vardagsfrågor handlar om hivtest och smittvägar.
Ett lugnt samtal kan kännas svårt, särskilt om du skäms eller är rädd för reaktionen. Försök hålla dig till “jag”-form och nästa steg.
Du kan till exempel säga:
“Jag känner mig orolig och vill testa mig för att vara säker.”
“Jag vill att vi tar hand om det här på ett vuxet sätt. Kan vi prata om testning?”
“Jag anklagar dig inte. Jag vill bara få klarhet.”
Om samtalet blir tungt kan du behöva stöd. Då kan du prata med vården, eller med en kurator. Om oro och nedstämdhet tar över kan det också vara relevant att läsa om depression.
Sök vård om du tror att du kan ha utsatts för hiv, eller om du fastnar i oro och behöver hjälp att reda ut risk och testning. 1177 beskriver också att du kan vända dig till vårdcentral eller mottagning för sexuell hälsa, och att testning är en central del för att få svar.
Du behöver inte “vänta in” tydliga tecken. Det är vanligt att vilja ha ett symtom som bekräftar eller lugnar. Men vid hiv/aids är test och vårdkontakt ofta det som ger trygghet.
Vill du boka en tid? Hitta vårdgivare som hjälper med aids.
Det här är generell information – kontakta en läkare för personliga råd.