4 saker du bör veta om Marburgviruset 2023

4 saker du bör veta om Marburgviruset 2023

2023-03-17 | Nytt på Vården.se

Marburgviruset är ett virus med hög dödlighet som upptäcktes för första gången 1967. Sedan dess har viruset dykt upp ett antal gånger runt om i världen, senast nu i Central- och Västafrika. Vården.se listar upp 4 fakta om Marburgviruset!

En fladdermus som sitter på en sten

Marburgviruset är nära besläktat med ebolaviruset och tillhör virusfamiljen “filovirus”, som orsakar blödarfeber. Det dödliga viruset upptäcktes för första gången i den tyska staden Marburg 1967, därav namnet “Marburgviruset”. Under februari 2023 upptäckte man ett utbrott av Marburg viruset i det afrikanska landet Ekvatorialguinea, som fram till idag har orsakat ett flertal dödsfall

Symtom på att du drabbats av sjukdomen Marburgviruset

Marburgvirus är en infektionssjukdom inom gruppen av “virala hemorragiska febrar” och kan orsaka en typ av blödarfeber, kallad “Marburgfeber”. Viral hemorragisk feber (VHF) beskriver en sjukdomsbild med bland annat hög feber och blödningar som uppenbarar sig på kroppen.

Marburgvirusets symptom är

Inkubationstiden för Marburgvirus är mellan 2-21 dagar. Efter fem dagar kan ett finprickigt utslag uppkomma. I slutet av sjukdomsförloppet kan det uppstå blödningar på huden, och i inre organ.

Hur smittar Marburgviruset?

Marburgfeber smittar vid kontakt mellan människor. Det sprids med kroppsvätskor som exempelvis

  • blod
  • urin
  • svett 
  • saliv
  • tårar.

4 fakta om Marburgviruset

  1. Marburgviruset kommer från fladdermöss

När man upptäckte viruset i Marburg 1967 så visade det sig att smittade laboratoriearbetare hade fått smittan av gröna apor från Afrika. Nya upptäckter har visat att värden för Marburgviruset är den afrikanska flyghunden – en sorts fladdermus. 

  1. Marburgviruset är dödligt

Marburgviruset har en extremt hög dödlighet, där upp till 90 % av de som infekteras dör. Fram till 2005 hade 266 människor insjuknat varav 244 avlidit av direkta följder av sjukdomen.

  1. Karantän och infektionsförebyggande åtgärder är väldigt viktiga

Med tanke på smittrisken, den höga dödligheten och bristen på effektiv behandling för Marburg viruset är det viktigt med stränga åtgärder. Karantän är en avgörande insats för att undvika att människor kommer i kontakt med varandra och sprider smittan.

  1. Man jobbar för att hitta vaccin mot Marburgviruset

Flertalet internationella experiment har gjorts i hopp om att hitta ett botemedel eller vaccin mot Marburgviruset, men prövningarna har hittills inte varit framgångsrika. En forskare i USA konstaterade att de höga kostnaderna av att hantera viruset på laboratorier, de relativt låga dödstalen och att det saknas ekonomiskt intresse är några av anledningarna till misslyckandena. 

Men efter att man kunnat fastslå att viruset sprids via den afrikanska fladdermusen ökade hoppet om att finna ett botemedel mot sjukdomen.

Källor:

Folkhälsomyndigheten

Wikipedia


Publicerad: 17 mars 2023 kl 14:20
Uppdaterad: 17 mars 2023 kl 14:20

Författare:

Skriv kommentar