Fem tips för bättre ergonomi när du jobbar hemifrån

2020-11-26 | coronaviruset covid-19, ergonomi

Antalet människor som jobbar hemifrån har ökat markant sedan coronakrisen kom. Kanske är du en av dem som numera jobbar från köksbordet? Då är det viktigt att ordna en arbetsplats hemma som är ergonomiskt bra för kroppen. Vi ger dig fem handfasta tips på vad du ska tänka på.

På kontoret är det många som har möjlighet att ergonomiskt anpassa sin arbetsplats, till exempel med hjälp av stora skärmar, höj- och sänkbara skrivbord eller stolar med nackstöd. När man arbetar hemifrån är det ofta från matbordet eller soffan. Så vad kan man göra rent praktiskt för att förbättra sin arbetsplats?

1. Höj upp din laptop

När du arbetar från din laptop är ditt huvud ofta riktat nedåt för att se på din skärm. Detta kan belasta dina axlar och nacke fel om du sitter för länge i denna position, som till exempel i långa videomöten. Ett tips är att ta fram några tjocka böcker eller en skokartong, som du sätter under datorn för att höja upp den. På det sättet underlättar du för rygg, axlar och nacke!

2. Skaffa ett externt tangentbord och datormus

Arbetar du länge på pekskärmen på laptopen begränsar du ytan för dina händer och armar. Om du har möjlighet, så är det bra att investera i ett externt tangentbord och datormus. Välj gärna ett så platt tangentbord som möjligt för att undvika att vinkla handlederna uppåt för mycket. Välj också en datormus som är anpassad till storleken på din hand.

3. Byt position ofta under dagen

Det är inte skadligt att sitta med dålig hållning under en kort period, till exempel hukad över soffbordet. Däremot kan du få problem om du sitter så under lång tid. Därför är det viktigt att man byter position ofta under dagen. Man brukar säga att det inte finns några dåliga väder – bara dåliga kläder. Liknande gäller hållning, det finns inga dåliga sittpositioner så länge du inte sitter i dem för länge.

4. Arbeta med händerna nära kroppen

Idag är det många som råkar ut för musarm – ett samlingsnamn på besvär från axeln, armen, armbågen, underarmen, handleden eller handen, som kan uppstå om man använder datormusen på ett sätt som belastar kroppen fel. Ett tips för att förebygga musarm är att arbeta med händer och armar nära kroppen, och att låta handen vila på skrivbordet när du inte använder musen.

5. Ta pauser

Ta flera pauser under dagen! Det är alltid viktigt att ta pauser när du jobbar, men det blir ännu viktigare om din arbetsplats inte är helt ergonomiskt utformad. Varför inte ta en promenad på lunchen? Din kropp får ny energi genom att röra på dig och du kan minska smärta och stelhet.

Källor

www.unionen.se/story/stories/jobba-hallbart-hemifran
www.1177.se/sjukdomar–besvar/skelett-leder-och-muskler/armar-och-hander/musarm/


Publicerad: 7 maj 2020 kl 09:11
Uppdaterad: 26 november 2020 kl 15:55

Författare:

Faktagranskad av:

Natalie Rec, Naprapat

1 Kommentar

2020-05-31

Bobo skrev:

Bra tips! Om du skall jobba hemifrån under längre tid skaffa en separat stor skärm, typ 27”. Det står i inledningen men inte under tipsen.

svara

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.
Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.