Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Så motverkar och lindrar du en förkylning!

Har du haft oturen att bli förkyld eller vill du undvika att bli smittad? Vi ger dig fem enkla tips på hur du håller dig frisk och hur du kan lindra symtomen när du mår dåligt.

Tips 1: Tvätta händerna!

Du har säker hört det förr, men handhygien är grundläggande för att slippa bli förkyld. Genom att tvätta händerna regelbundet undviker du att smittas av andra, och att sprida smittan om du själv eller någon anhörig är förkyld.

Person tvättar händerna

Tips 2: Vila ordentligt!

Oavsett om du redan är förkyld eller om du vill slippa att bli sjuk är det viktigt att vila. Brist på sömn och långvarig stress sänker ditt immunförsvar. Därför bör du försöka sova 7–8 timmar varje natt och undvika att stressa, så håller du dig friskare.

Man ligger och sover

Tips 3: Håll dig hemma!

Om du har haft oturen att bli rejält förkyld är det viktigt att du håller dig hemma det första dygnet och tar det lugnt. Du behöver inte ligga i sängen, men du ska undvika att motionera när du är dålig. Genom att stanna hemma när du är sjuk hindrar du också smittan från att spridas, till exempel på jobb eller i skola.

Person ligger på soffa och läser en tidning

Tips 4: Drick mycket vatten!

När du är förkyld är det viktigt att du dricker ordentligt. När du har feber, snuva eller hosta så förlorar du mer vätska än vanligt. Därför bör du också dricka mer än vanligt, så du undviker att bli uttorkad.

Kvinna dricker ett glas vatten

Tips 5: Sov med huvudet högt!

Är du förkyld och hostig och har svårt att sova? Då kan det underlätta att sova med huvudet upphöjt. Du kan till exempel prova att lägga in en kudde under madrassen vid huvudändan av sängen. Detta gör att lungorna fungerar bättre och att slemhinnorna blir mindre svullna.

Kvinna halvligger i säng

11:37 - 29 mar, 2019

0 Kommentarer

Det vore ju himla kul om du blev den första att lämna en kommentar.

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!