Så tränar du när du har astma

Så tränar du när du har astma

2022-06-21 | Allmän hälsa

Att träna när man har astma kan kännas väldigt svårt och jobbigt. Men visste du att träning faktiskt är extra viktigt för astmatiker – och kan minska dina astmabesvär? Vården.se har tagit fram tips och råd för att underlätta för dig som har astma och vill komma igång med träningen!

Ansträngningsastma – en av de vanligaste sorternas astma

Astma är en sjukdom som drabbar luftvägarna, och beror på en kronisk inflammation i luftrören. Att ha astma gör att det är tungt och svårt att andas, och det är också vanligt med hosta. Det finns olika typer av astma, där besvären utlöses av olika anledningar. En av de vanliga typerna är ansträngningsastma. Precis som det låter innebär ansträngningsastma att dina astmasymtom triggas igång när du anstränger dig.

Träning är viktigt när man har astma

För dig som har ansträngningsastma kan träning vara väldigt jobbigt, och många astmatiker är till och med rädda för att träna. Men faktum är att regelbunden träning är extra viktigt för dig som har astma – och kan göra att du får mindre besvär. Med hjälp av träning som bygger upp din styrka och kondition stabiliseras lungornas funktion och kroppen får lättare att ta upp syre. Detta i sin tur leder till att dina symtom minskar. 

Vilken form av träning ska man välja?

Vissa träningsformer är väldigt ansträngande och kan vara svåra för dig som dras med astma, som till exempel skidåkning och långdistanslöpning. Men det finns massor av andra alternativ, och får du rätt medicinering så finns det inget som hindrar dig från att träna på samma nivå som en person utan astma. Du får helt enkelt prova dig fram tills du hittar något som passar dig!

Några exempel på konditionsträning som brukar fungera bra för astmatiker är

  • simning
  • dans
  • bollsport
  • intervallträning
  • stavgång.

Träningstips för dig som har astma

Det finns en hel del tips och råd som kan underlätta din träning. Vården.se har sammanställt en lista på några av de viktigaste.

Tips 1: Se till att få rätt behandling för din astma

För att din träning ska fungera bör du först och främst se till att ha rätt behandling. En läkare kan hjälpa dig att hitta rätt medicinering för just dig, och ta fram en personlig behandlingsplan där det framgår till exempel hur du ska medicinera i samband med träning. För att få hjälp kan du vända dig till en vårdcentral eller allergolog.

Tips 2: Uppvärmning är viktigt för astmatiker

Det är viktigt att värma upp ordentligt inför ditt träningspass. Genom att långsamt jobba igång kroppen minskar risken för att du ska få problem med andningen när du tränar. Du kan börja lugnt och sakta stegra upp tempot, eller jobba med intervaller.

Tips 3: Använd värmeväxlare om du tränar i kyla

Om du gillar att träna utomhus är det bra att använda sig av en så kallad värmeväxlare, även kallat andningsmask, vid kallare temperaturer. En värmeväxlare är ett slags filter som sätts över näsa och mun, som omvandlar kall och torr luft till varm och mer fuktig luft. Detta minskar risken att du får besvär under ditt kyliga träningspass.

Tips 4: Lyssna på kroppen

Känn in dagsformen och anpassa din träning utifrån det. Ta små pauser under passet om det behövs. Om du är förkyld bör du inte träna, eftersom det kan förvärra din astma på lång sikt. Då är det bättre att vila – så du inte går miste om dina framsteg!

Källor:

Astma och allergiförbundet

Astma och allergilinjen

Marathon.se


Publicerad: 24 maj 2022 kl 09:08
Uppdaterad: 21 juni 2022 kl 11:14

Författare:

Skriv kommentar