Undersökning visar: Få söker vård för pollenallergi

Undersökning visar: Få söker vård för pollenallergi

2022-10-24 | Allmän hälsa

Kliar det i halsen eller rinner det i ögonen? Misstänker du att du är allergisk mot pollen? Då är du inte ensam. Under mars 2022 genomförde Vården.se en undersökning bland över 300 personer där vi ställde frågor till våra besökare om pollenallergi. Våra resultat visar bland annat att många lider av besvär, men väldigt få har faktiskt fått en diagnos via vården.

Allergisk man

Hur känns pollenallergi?

Att vara allergisk mot pollen kan kännas besvärligt och leda till en rad olika symtom. Hur svåra besvär du får beror på hur känslig du är och hur höga halter av pollen som finns i luften. Det är vanligt att ha ett eller flera av följande symtom: 

  • rinnig och täppt näsa
  • nysningar
  • klåda i näsan
  • uttalad trötthet
  • kliande, rinnande och röda ögon
  • rethosta och andnöd vid ansträngning. 

Symtomen för pollenallergi liknar de symtom som uppstår vid en vanlig förkylning. Om du är förkyld har du däremot ofta ont i halsen och en tjock och gul snuva, och ibland feber. Vid allergi mot pollen brukar symtomen dessutom vara under en längre tid. 

Så många lider av pollenallergi 

Det är vanligt att känna av besvär under pollensäsongen. Enligt den undersökning som Vården.se genomförde i mars 2022 visade det sig att cirka 40 procent av de som deltog har någon form av pollenallergi. Undersökningen visar däremot att bara hälften av de som uppgav att de är allergiska faktiskt fått en diagnos av en läkare. 

Få söker vård vid misstanke om allergi mot pollen

Även om många uppger att de har allergiska besvär mot pollen, så verkar det alltså som att få vänder sig till vården för att få en diagnos. Hela 18 procent av alla respondenter uppger att de har en pollenallergi – trots att de inte har genomgått en allergiutredning. Hur många som faktiskt lider av pollenallergi kan därför vara svårt att uppskatta, då en stor andel av befolkningen uppger att de diagnostiserar sig själva.  

4 av 10 svenskar vet inte var de ska söka vård för pollenallergi

Undersökningen visar även att det verkar finnas en bristande kunskap hos patienter om hur man söker hjälp för att få behandling för pollenbesvär. Detta då nästan 40 procent  (38,7 procent) av svarsdeltagarna uppgav att de inte visste vart man vänder sig för att få hjälp. 

Hit kan du vända dig om du misstänker att du är allergisk mot pollen

Vården.se har samlat en lista över alla de vårdgivare som arbetar med diagnos och behandling av pollenallergi. Hitta en som passar dig, och boka en tid för allergiutredning på Vården.se redan idag!


Publicerad: 5 april 2022 kl 11:40
Uppdaterad: 24 oktober 2022 kl 09:45

Författare:

Skriv kommentar