Tema mage: IBS – vad är det?

Tema mage: IBS – vad är det?

Innehåll från Vasakliniken.
2022-06-22 | Mag- och tarm

I den sista delen av vår serie om magbesvär berättar vi mer om IBS. Det är en överkänslighet som kan ge problem som ont i magen, gaser, svullnad och diarré när du äter viss typ av mat. Man vet fortfarande inte exakt vad IBS beror på, möjligen kan det ha att göra med gallsaltsmalabsorption. Men med rätt hjälp kan du minska dina besvär!

Vad är IBS?

IBS står för engelskans Irritable Bowl Syndrome och betyder ungefär överkänslig tarm. Det är en så kallad funktionell störning i mag-tarmkanalen, vilket betyder att det inte finns några tester att ta som kan visa att man har IBS. På det sättet skiljer sig IBS från andra allergier och känsligheter, som till exempel laktosintolerans eller glutenintolerans.

– Det finns inga test för IBS, utan man får prova sig fram med koständringar, säger Reidar Hagefjord, läkare på Vasakliniken Läkarmottagning. IBS är inte särskilt specifikt och det finns många olika saker som du kan vara känslig för.

Vid IBS är du extra känslig för vissa typer av mat och du mår dåligt när du äter för mycket av dem. Varför man drabbas av IBS är fortfarande oklart, men man tror att det är både fysiologiska och psykiska faktorer som spelar in. Det finns också ett samband mellan IBS och gallsten eller gallvägssjukdomar – ofta finns det även en ärftlighet för hos dem som drabbas av IBS.

Symtom vid IBS

IBS kan ge olika typer av problem med magen, ofta i direkt anslutning till att du har ätit, även om vissa också känner av symtomen dagen efter.

– Om man äter för mycket av fel saker blir man uppsvälld eftersom det bildas gaser, berättar Reidar Hagefjord. Du kan också få problem med diarré, förstoppning och ont i magen.

Vilken typ av mat som man reagerar på är väldigt individuellt och varierar från person till person, vilket gör det nästintill omöjligt att ge generella råd för vad man bör undvika.

– Till exempel kan du ha svårt med fet eller kryddstark mat, säger Reidar på Vasakliniken. Svårsmält mat brukar man kalla det. Det motsägelsefulla är att det ofta blir mer besvär ju bättre kvalitet det är på råvarorna och ju renare de är, då de ofta innehåller mer av de ämnen som ger besvär.

Andra exempel på sådant som kan ge besvär är kaffe, nikotin, alkohol, frukt, lök, paprikafrukter, baljväxter, nötter och snabba kolhydrater, exempelvis vetemjöl. Det som räknas in i FODMAP brukar också kunna ge besvär för dem som som har IBS.

Kaffe hälls upp i en kopp

Att söka vård vid IBS

Om du har upplevt återkommande problem som du misstänker kan vara IBS i mer än tre månader bör du kontakta din vårdcentral för att få hjälp. Eftersom det inte finns några tester för att ta reda på om man har IBS, ställs diagnosen utifrån patientens beskrivning.

– Det kan vara svårare att hitta rätt vård vid IBS än vid till exempel glutenintolerans, eftersom det inte finns några tester att göra, säger Reidar på Vasakliniken. Men det betyder inte att du inte bör söka vård.

IBS i sig är inte farligt, men det är viktigt att du får en diagnos för att få hjälp med behandling och för att lära dig mer om sjukdomen. Det är också viktigt att utesluta andra sjukdomar och överkänsligheter, som kan ge allvarligare besvär.

Behandling av IBS

Det finns i dagsläget inget sätt att bota IBS. Istället får man anpassa kosten för att försöka undvika besvär.

– Ofta får du utesluta allt det som du tror kan ge besvär i några veckor, tills symtomen har försvunnit, säger Reidar Hagefjord. Sedan får du prova att lägga till en sak i taget för att se vad som fungerar och vad du behöver avstå från.

Om du behöver hjälp med att ändra din kost kan du vända dig till en dietist.


Publicerad: 15 februari 2019 kl 16:59
Uppdaterad: 22 juni 2022 kl 16:29

Skriv kommentar