Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Tema mage: 8 tecken på glutenintolerans

Innehåll från Vasakliniken.

Vi fortsätter vår serie om olika magbesvär med glutenintolerans, eller celiaki. Vid glutenintolerans kan du inte äta sådant som innehåller proteinet gluten. Det finns i vete, råg och korn. Ofta ger glutenintolerans problem med magen, men det finns också andra tecken på intolerans som du bör se upp med.

Bröd och vete

Vad innebär glutenintolerans?

Celiaki, även kallad glutenintolerans eller glutenallergi, betyder att du inte tål gluten och att du mår dåligt om du äter något med gluten i. Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn. Om du äter gluten när du är glutenintolerant blir tunntarmen inflammerad och tarmluddet skadas.

– Om tarmluddet skadas kan inte kroppen ta upp näring som den ska, berättar Reidar Hagefjord, läkare på Vasakliniken Läkarmottagning. Celiaki kan därför ge problem med näringsbrist, vilket kan vara farligt.

Tecken på glutenintolerans

– Det vanligaste symtomet på glutenintolerans är magbesvär, säger Reidar Hagefjord. Förändrad avföring, diarré, illamående och ont i magen, till exempel.

Men celiaki kan också ge andra symtom, som kanske inte är lika uppenbara, och de kan variera väldigt mellan olika personer. Här är åtta tecken som kan tyda på att du är glutenintolerant:

  1. Du har problem med magen, som diarré, gaser eller förstoppning
  2. Du känner dig trött, hängig och nedstämd
  3. Du går ner i vikt
  4. Du mår illa
  5. Du får blåsor i munnen eller på huden
  6. Du får ont i leder och skelett
  7. Du har svårt att få barn
  8. Du tål inte laktos

En tallrik pasta

Att söka vård vid glutenintolerans

Om du känner igen några av symtomen som vi räknade upp och misstänker att du kan vara glutenintolerant är det viktigt att du söker vård. I första hand bör du kontakta din vårdcentral, som kan hjälpa dig med utredning.

För att testa om du lider av glutenintolerans kan man antingen ta ett blodprov eller göra en gastroskopi där man tar ett vävnadsprov från tunntarmen. För båda testerna är det viktigt att du fortsätter att äta gluten fram till testet, för att få korrekta resultat.

– Det enklaste och snabbaste sättet är att testa i blod, för att se om du har en viss typ av antikroppar som bildas vid celiaki, säger Reidar på Vasakliniken. Men det testet är ganska ospecifikt. För att veta säkert behöver man göra en gastroskopi och se om tarmluddet har försvunnit. Då kan man ställa en helt säker diagnos.

Behandling av glutenintolerans

Glutenintolerans är en kronisk sjukdom och det finns inget sätt att bota den, men den kan behandlas genom att kontrollera vad du äter.

– Vid celiaki får du avstå från alla produkter som innehåller gluten, säger Reidar Hagefjord.

I praktiken kan det vara en utmaning att lägga om sin kost. Har du fått diagnosen celiaki kan du få hjälp av en dietist som kan ge dig råd om vad du bör äta, så du får i dig alla de näringsämnen som du behöver.

Innehåll från Vasakliniken.

08:30 - 08 feb, 2019

0 Kommentarer

Det vore ju himla kul om du blev den första att lämna en kommentar.

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!