Vilken typ av huvudvärk har du?

2021-03-22 | huvudvärk

Huvudvärk är ett mycket vanligt besvär som drabbar de allra flesta ibland. Men det finns olika typer av huvudvärk och det kan vara svårt att veta när man bör söka vård. Här får du en genomgång av några vanliga sorters huvudvärk och vilka symtom du bör vara extra uppmärksam på.

Varför får man huvudvärk?

Huvudvärk kan ha en mängd olika orsaker och det kan därför vara svårt att veta hur man ska hantera den och när man bör söka vård. Ofta är värken tillfällig och har bakomliggande orsaker som till exempel stress, vätskebrist, synfel, kraftig ansträngning, alkohol eller sjukdomar som influensa. Denna typ av huvudvärk är oftast inte farlig men kan vara mycket besvärande.

Men huvudvärken kan även vara en sjukdom i sig. Exempel på det är spänningshuvudvärk, migrän och Hortons huvudvärk. De har specifika kännetecken och ger ofta återkommande och långvariga problem. Har du besvär med kraftig huvudvärk som återkommer kan det därför vara en bra idé att gå till läkare för utredning och behandling.

Spänningshuvudvärk

Det som brukar kallas för spänningshuvudvärk är den allra vanligaste typen av huvudvärk. Den upplevs som en tryckande, molande värk som sitter lokalt i pannan eller bakhuvudet, eller ibland som ett band runt huvudet. Värken kan komma sporadiskt och de flesta som lider av spänningshuvudvärk utvecklar den under dagen.

Migrän

Många lider av migrän och det är en typ av huvudvärk som kommer attackvis. Vid migrän får du intensiv och pulserande huvudvärk i ena eller båda halvorna av huvudet. Du blir samtidigt illamående och känslig för ljud och ljus. Utan behandling kan smärtan hålla i sig mellan två till tre dygn.

Hortons Huvudvärk

Hortons huvudvärk är en ovanlig typ av huvudvärk som ger extremt plågsamma attacker av huvudvärk lokaliserade runt ena ögat. I samband med värken kan du även få rinnande öga som blir svullet och rött, rinnande näsa och svettningar.

Man greppar sitt huvud

När är huvudvärken är farlig?

Huvudvärk kan vara besvärande och hindra i vardagen, men är oftast inte farlig. Men ibland kan huvudvärken vara ett tecken på något allvarligare, som exempelvis hjärnblödning, hjärnhinneinflammation eller tumör.

Om huvudvärken kommer flygande helt plötsligt, eller du inte alls känner igen huvudvärken sedan tidigare finns det en risk att det är tecken på något farligt. Då bör du uppsöka akut vård, för att utesluta att det rör sig om en hjärnblödning. Om du är osäker på om du bör söka vård kan du alltid kontakta 1177 Vårdguiden för rådgivning.

Källor
www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Huvudvark
www.expressen.se/halsoliv/5-typer-av-huvudvark-och-hur-du-slipper-den
www.hortonshuvudvark.com/om-huvudvark


Publicerad: 19 oktober 2018 kl 13:00
Uppdaterad: 22 mars 2021 kl 17:14

Författare:

1 Kommentar

2021-02-02

Bosse skrev:

Ok

svara

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.