Utmattningssyndrom – Sigrid Bernson delar med sig av sina upplevelser

2022-06-21 | Psykisk hälsa

Utmattningssyndrom är en följd av långvarig stress, och statistik visar att fyra av fem som sjukskrivs för utmattningssyndrom är kvinnor. I det senaste avsnittet av podcasten Vårddjungeln berättar tv-profilen Sigrid Bernson om sina personliga upplevelser av utmattningssyndrom och ger sina bästa tips på återhämtning i vardagen.

Sigrid Bernson

Vad är utmattningssyndrom?

Om man utsätts för hög och långvarig stress kan man drabbas av utmattningssyndrom. Det innebär att man får kroppsliga och psykiska symtom som påverkar vardagen starkt, och det kan ta lång tid att återhämta sig.

Symtomen varierar mellan olika personer, och insjuknandet går ofta långsamt. De flesta som drabbas får både fysiska och psykiska besvär. Det kan röra sig om symtom som till exempel sömnproblem, depression, ont i magen, trötthet och svårigheter att fullfölja uppgifter.

Kvinnor är de som drabbas hårdast. Enligt statistik från Försäkringskassan är fyra av fem som sjukskrivs för utmattningssyndrom kvinnor. I Vården.ses podcast Vårddjungeln, berättar Sigrid Bernson om hur hennes utmattningssyndrom började, och hur hon hittade sin väg till återhämtning.

“Jag kopplade det inte där och då till stress”

Sigrid Bernson var mitt uppe i livet och allt roligt som det innebar när hon började känna av olika symtom. Men hon kunde inte där och då koppla det till stress.

“För mig började det egentligen för 10 år sedan. Men det var våren/sommaren 2019 som jag började märka att det var något fel på kroppen, och att den sa ifrån på olika sätt. Jag kopplade det inte där och då till stress – så lite kände man sin egen kropp! Det är nu i efterhand som jag kan känna att gud, där började det verkligen kännas och påverka mig på vardaglig basis”, säger Sigrid.

Insjuknandet pågick under en längre tid för Sigrid, och hon har svårt att minnas om det var en särskild händelse som gjorde att hennes kropp tillslut sa ifrån.

“Det är svårt att veta vad det var som fick bägaren att rinna över. Men jag vet ju absolut att jag jobbade mycket, och att jag gärna valde jobbet. Min fälla var att jag jobbade med något jag tycker är kul, och hade svårt att säga nej. Jag visste inte heller vad återhämtning var, och hur mycket av det man faktiskt behövde”.

Sömnproblem är vanligt vid utmattningssyndrom

Ett vanligt symtom på utmattningssyndrom är svårigheter att sova. Något som Sigrid också hade besvär med.

“Jag fick ett stresspåslag på kvällstid när jag skulle somna. Det kändes som att timmarna bara gick. Jag gjorde Let’s Dance den våren och höll samtidigt på med ett svenskt album. Ofta skulle jag vara uppe nästa morgon kl 07:00 och så visste jag att det var sändning hela dagen, och att jag måste prestera. Jag tänkte “jag måste sova, jag måste sova. Jag vet att jag mår bättre imorgon om jag sover”. Det gjorde att jag kände mig väldigt trött i kroppen och i huvudet, och att att energin var väldigt låg”, berättar Sigrid.

“Under mina 30 år hade jag aldrig upplevt hur det känns när hjärnan inte funkar”

Det kan vara svårt att förstå att de symtom som man upplever beror på just stress. Sigrid berättar om hur hon fortsatte jobba i samma tempo eftersom hon inte förstod allvaret i situationen. Det var när hon var på väg hem från ett jobbuppdrag i Grekland som hon förstod att något var allvarligt fel.

“Min hjärna var mos – jag visste inte vad jag hette, vilket land jag var i eller hur jag skulle checka in väskan. Allt stängdes ner och jag fick panik. Under mina 30 år hade jag aldrig upplevt hur det känns när hjärnan inte funkar. Det var total panik, ångest och rädsla, blandat med att jag inte kunde sortera tankar och intryck. Då förstod jag att något var fel och jag åkte till vårdcentralen så fort jag kom hem”, berättar Sigrid.

Vägen tillbaka från utmattningen

Idag, efter en tids sjukskrivning, mår Sigrid bättre. Hon har valt att lägga upp sina dagar på ett helt annat sätt än tidigare.

“Jag är på en helt annan väg än innan. En gång om dagen mediterar jag, och jag är tråkmånsen som går och vilar då och då. Om jag är på en middag kanske jag måste åka hem först, men alla mina vänner har så mycket förståelse för det. Det är det jag behöver just nu. Jag skulle inte kunna köra på med mitt gamla liv – då hade jag kraschat igen. Det känns som jag känner min kropp på ett annat sätt, och jag har med mig så mycket mer kunskap om hur jag ska ta hand om mig”, berättar Sigrid.

Sigrid Bernsons tips till andra som känner igen sig

Sigrid har tagit med sig en hel del lärdomar efter sin utmattning, och vill dela med sig av sina bästa tips för att motverka stress.

• Återhämtning i vardagen
    Det behöver inte vara att sova, utan det kan vara något som är helt bortkopplat från saker som stressar oss, eller att vi ska prestera någonting.
  • Våga säga nej
    Alla har inte tillgång till din energi – det är inte gratis tillgång till den. Prioritera vem som ska ha den.
  • Små pauser under dagen
    Ta två minuter och gör korta mindfulnessövningar. Det kan vara att ta tre djupa suckar och se hur det känns i kroppen, eller tänka “vilka tre ljud hör jag just nu”.
  • Var snäll mot dig själv
    Var din egen bästa kompis, och var uppmärksam på dina tankar. Vår inre röst är ofta hård, och vill oss sällan väl.
Publicerad: 5 maj 2022 kl 16:34
Uppdaterad: 21 juni 2022 kl 11:21