Vaccin mot pollenallergi – långsiktig lindring för dig med stora besvär

Vaccin mot pollenallergi – långsiktig lindring för dig med stora besvär

2023-03-28 | Vaccination

Pollensäsongen är i full gång, och förpestar tillvaron för de som är allergiska mot pollen. Men visste du att antihistamin, ögondroppar och nässpray inte är den enda tillgängliga behandlingen mot pollenallergi? Vaccin mot pollenallergi kan vara svaret för dig som har svåra besvär!

En ung patient får vaccin mot pollenallergi.

Rinnande näsa, hosta, svidande ögon, ständiga nysningar och en utmattande trötthet är något de flesta pollenallergiker kan relatera till under vår- och sommarhalvåret. Och det finns många som dras med pollenallergi i vårt land. Undersökningar visar att så mycket som 25 % av Sveriges befolkning har allergi mot någon form av pollen – lövträd, gräs eller gråbo – där björk och gräs är de vanligaste.

Pollensäsongen är dessutom lång. Den kan börja så tidigt som januari – februari och sträcka sig fram till sent på hösten. Det vanligaste sättet att behandla pollenallergi är med hjälp av allergitabletter (antihistaminer), ögondroppar och nässpray. Men det finns faktiskt en annan metod – allergivaccination. 

Vad innebär allergivaccination?

Allergivaccination, även kallat allergen immunterapi, innebär att man sakta vänjer kroppen vid den pollen du är allergisk mot. Oftast utförs vaccinationen genom regelbundna vaccinsprutor, men i vissa fall kan du få vaccinet i tablettform. Du kan vaccinera dig mot flera allergier samtidigt.

Så går vaccination mot pollenallergi till

Vaccin i sprutform innebär att du får små injektioner av det pollen du är allergisk mot, under en längre tid. De första två till fyra månaderna får du en vaccinspruta i veckan, där mängden pollen som injiceras sakta trappas upp. Därefter får du en spruta var sjätte till var åttonde vecka under cirka tre till fem år, för att uppnå bästa resultat.

Om du lider av björkpollenallergi eller gräspollenallergi kan du istället bli vaccinerad med hjälp av tabletter, som läggs under tungan. För att bli färdigvaccinerad behöver du ta en tablett om dagen i ungefär tre år. 

Effekten av allergivaccin

Att vaccinera sig mot pollenallergi tar lite tid, men det är en behandling som uppvisat goda resultat. Det är sällsynt att vaccin mot pollenallergi gör dig helt fri från besvär, men behandlingen ger oftast en lindring – som är bestående. Forskning har också visat att barn som får allergivaccin tidigt, löper mindre risk att utveckla astma. 

Vart vänder man sig för hjälp med vaccin mot pollenallergi?

Vaccination mot pollenallergi är fortfarande en relativt ovanlig behandling, som görs i ganska liten utsträckning. Allergivaccination kan idag bli aktuellt för dig som haft besvär med pollenallergi under minst två säsonger, som inte gått att behandla tillfredsställande med medicinering. Många allergologer anser dock att fler bör övervägas för allergivaccination framöver – inte minst barn.

För att ta reda på om du är en av dem som kan bli hjälpt av allergivaccin kan du söka dig till en vårdcentral, eller direkt till en allergimottagning

Källor

1177 (Allergen immunterapi)

1177 (Läkemedel vid pollenallergi)

Pollenkoll 

Janusinfo


Publicerad: 28 april 2022 kl 14:50
Uppdaterad: 28 mars 2023 kl 16:02

Författare:

1 Kommentar

2024-02-18

Margareta skrev:

Jag har rinnande snuva dagligen och rinner urögonen alltid!

svara

Skriv kommentar