Det är frivilligt att vaccinera sig mot covid-19, men det är viktigt att komma ihåg att vaccination är det mest effektiva sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i sjukdomen. Dessutom bidrar vaccin till att minska risken för smittspridning i samhället.
När får jag vaccinera mig mot covid-19?
Det skiljer sig från region till region när det är just din tur att få vaccin. Vaccinationerna görs i olika faser, vilket innebär att de med störst risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 vaccineras först, där den tydligaste riskfaktorn har visat sig vara hög ålder. Du kan läsa mer om faserna på Folkhälsomyndigeten här.
På 1177 Vårdguiden kan du läsa om vad som gäller i din region och när det är din tur att få vaccin. OBS! Glöm inte att välja din region högst upp på sidan för att få rätt information.
Hur bokar jag tid för vaccination mot covid-19?
Hur du bokar in en tid för att vaccinera dig mot covid-19 beror på vilken region du befinner dig i. Läs mer om hur du går tillväga för att boka tid för vaccination på 1177 Vårdguidens hemsida. Glöm inte att välja din region högst upp så att du får relevant information. Du kallas antingen till din vårdcentral, din specialistmottagning, eller en mottagning särskilt anpassad för vaccination av covid-19.
Vad kostar vaccination mot covid-19?
Att vaccinera sig mot covid-19 är gratis för alla.
Källor: